Huispedia blogs.


Bekijk onze tips en inzichten van experts. Geen mooie verhalen. Ontdek zo hoe de woningmarkt écht werkt.

Actualiteiten

Waarom een slecht energielabel een goed idee is

Steeds meer kopers zoeken een huis met een goed energielabel. Tóch kan een woning met een slecht energielabel interessant zijn. We leggen je simpel en eerlijk uit waarom een slecht label wél een goed idee is.

30 nov. 2023
Actualiteiten

Dit hebben de partijen voor (toekomstige) huiseigenaren in petto

Voor huiseigenaren valt er wat te kiezen deze verkiezingen. Daarom hebben wij de verkiezingsprogramma's voor je doorgenomen en vertaald naar een simpel overzicht. Zo zie je precies wat partijen te zeggen hebben en daadwerkelijk willen doen. Wel zo eerlijk.

20 nov. 2023
Actualiteiten

Meer budget voor kopers met een studieschuld en alleenstaanden in 2024

Met alle verschillende nieuwsberichten over veranderende regels in 2024 is het soms moeilijk te volgen. Daarom zetten we alles duidelijk voor je in één overzicht. Wel zo eerlijk.

6 nov. 2023
Actualiteiten

Sneller lagere rente voor kopers in 2024

Als koper kom je in 2024 sneller in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Dat kan je een hoop rente schelen. We leggen je eerlijk uit waarom je zo meer kans hebt om succesvol een huis te kopen.

2 nov. 2023
Actualiteiten

Dit gaat er voor starters veranderen in 2024

De huizenmarkt is aan het herstellen. En door een verandering van regels krijgen starters in 2024 meer kansen. Wel zo eerlijk als we je gelijk maar uitleggen hoe dat komt.

18 okt. 2023
Actualiteiten

Waarom bieden onder voorbehoud steeds belangrijker wordt

Als je een bod uitbrengt op een huis, kan je bieden onder voorbehoud. Nu de concurrentie bij het bieden toeneemt, bieden steeds meer kopers zónder voorbehoud. Wat voor risico's brengt dat met zich mee? We leggen het uit.

25 sep. 2023
Actualiteiten

Kan je een bod uitbrengen zonder risico’s?

Wat als het bod op jouw droomhuis is geaccepteerd en je op het laatste moment onder de koop uit wil? Met een voorbehoud voorkom je in zo'n geval een boete. We leggen je simpel uit hoe dat werkt.

22 sep. 2023
Actualiteiten

Met stijgende woningprijzen jouw volgende droomhuis weer binnen budget

Nu de huizenprijzen weer langzaam aan het stijgen zijn, is de kans groter dat je overwaarde hebt als je al eerder een huis hebt gekocht. Die overwaarde kan je inzetten om jouw volgende huis te kopen, maar er is nog meer mogelijk. We leggen je uit hoe dat werkt.

4 sep. 2023
Actualiteiten

Huis kopen? Check altijd op een vals energielabel

Sinds een paar jaar is een definitief energielabel verplicht voor woningen. Bij het kopen van een huis krijg je zo direct inzicht in de hoogte van de energierekening. Handig, maar let op! Er zijn nu ook valse energielabels in omloop. We leggen simpel uit hoe je checkt of een energielabel echt is.

30 aug. 2023
Actualiteiten

Wat kan je doen als jouw huis verborgen gebreken heeft?

Als je net een huis hebt gekocht is dat een heerlijk gevoel. Maar wat als je er de eerste nacht slaapt en je door lekkage en een rottend dak wakker wordt in een nat bed? Als je dat probleem niet van tevoren had kunnen ontdekken, wordt dit een ‘verborgen gebrek’ genoemd. In bepaalde gevallen moet de verkoper dan voor deze schade betalen. We leggen uit wanneer de verkoper aansprakelijk is en wat je in zo’n geval kan doen.

21 aug. 2023
Actualiteiten

Wat heb je nou écht aan een makelaar?

Als je een huis gaat kopen, kan je dat zelf doen of de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Er wordt vaak gezegd dat je er ‘zonder makelaar echt niet tussenkomt’ en dat je met een makelaar veel eerder nieuwe huizen vindt die nog niet eens online staan. Maar klopt dat wel?

15 aug. 2023
Actualiteiten

Zo onderhandel je slim bij het kopen van een huis

Stel je voor: je hebt het huis van je dromen gevonden en het is tijd om een bod uit te brengen. Maar als het eerste bod niet meteen wordt geaccepteerd, begint het onderhandelen. Met deze tips van dé expert van de Universiteit Leiden zorg je ervoor dat je jouw droomhuis voor de beste prijs krijgt.

7 aug. 2023
Actualiteiten

De 3 dingen die je niet over het hoofd wil zien bij nieuwbouw

Veel huizenkopers zijn op zoek naar een nieuwbouwwoning, al wordt er nu weinig gebouwd. Toch kan dit voor jou een goed moment zijn om aan nieuwbouw te denken. Een goede voorbereiding is dan belangrijker dan ooit: dit zijn de 3 dingen die veel kopers over het hoofd zien.

3 aug. 2023
Actualiteiten

3 tips om op een slimme manier jouw volgende huis te vinden

Je kent het wel: op de bank hele avonden jouw droomhuis zoeken. Dat is leuk, maar het kan ook frustrerend worden. Zeker als er door een dalend woningaanbod weinig woningen naar voren komen die bij je passen. Met deze drie tips zorg je ervoor dat je wél jouw droomhuis vindt door slim te zoeken.

21 jul. 2023
Actualiteiten

Waarom de WOZ-waarde minder zegt dan je denkt

Maandag 10 juli kopten alle grote kranten dat de WOZ-waarde van Nederlandse woningen het hoogste niveau ooit hebben bereikt. Dat is interessant om te weten hoeveel belasting je gaat betalen, maar zegt niks over de werkelijke woningwaarde. Reken je dus niet rijk. We leggen je uit hoe het werkt.

17 jul. 2023
Actualiteiten

Is een bouwkundige keuring niet gewoon weggegooid geld?

Veel kopers denken dat een bouwkundige keuring overbodig is, zeker als je verliefd bent op een huis. Toch hebben jaarlijks veel kopers achteraf ineens hoge kosten omdat hun huis niet goed is onderhouden. Check daarom waar je rekening mee moet houden en weet welke keuring voor jou relevant is.

10 jul. 2023
Actualiteiten

Is het slim om in de zomer een huis te kopen?

Het is officieel zomer. De zon schijnt vaker, de bloemetjes staan in bloei en buiten ziet het er dan net wat gezelliger uit. Maar wat betekent dat voor het kopen van een huis? Zijn huizen juist duurder of goedkoper in de zomer? En is dit nou wel of niet een slim moment om een huis te kopen?

9 jul. 2023
Actualiteiten

Reactie op aflevering Radar over biedlogboek en online bieden

Maandag 1 mei was het biedlogboek en online bieden het onderwerp van gesprek bij het televisieprogramma Radar. De kritische vraag die werd gesteld: maakt het biedlogboek de woningmarkt echt eerlijker en transparanter? Ons antwoord: Ja, afhankelijk van wat voor biedlogboek er wordt gebruikt.

3 mei 2023
Actualiteiten

Prinsjesdag 2020 - Alles op een rij rondom wonen

Vandaag is het Prinsjesdag. Deze keer zonder Gouden Koets en publiek, maar nog steeds presenteert het kabinet de Miljoenennota met de financiële plannen voor 2021. Wat verandert er precies en wat ga je daar als (potentieel) huiseigenaar van merken? We zetten de nieuwe maatregelen op een rij voor je.

15 sep. 2020