logo Huispedia

Huispedia blogs.


Bekijk onze tips en inzichten van experts. Geen mooie verhalen. Ontdek zo hoe de woningmarkt écht werkt.

Actualiteiten

Wat als je nieuwe huis achteraf kleiner blijkt te zijn?

Stel je voor: je hebt een huis gekocht. Maar als je het huis twee jaar later zelf te koop zet, blijkt de woning ineens 20% kleiner. Hoe kan dit en wat kan je doen bij problemen na de koop? We leggen het je simpel uit.

23 apr. 2024
Actualiteiten

4 dingen die je moet weten als je een huis wil kopen in 2024

Een huis kopen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Toch kan het door regels en lastige termen soms aanvoelen als een doolhof. Daarom zetten we op een rijtje wat je móét weten als je dit jaar een huis wil gaan kopen.

20 mrt. 2024
Actualiteiten

Deze drie vragen móét jij stellen tijdens Open Huizen Dag

Op zaterdag 6 april 2024 is het weer Open Huizen Dag. Een handig moment om meerdere woningen te bezoeken. Maar hoe zorg je ervoor dat je alles uit deze dag haalt? We leggen het je simpel uit.

19 mrt. 2024
Actualiteiten

Studieschuld en hypotheek, hoe zit dat nu?

Als je een huis wil gaan kopen en nog een studieschuld hebt kan je minder lenen. Maar hoe zit het nou precies, een hypotheek met een studieschuld? We gingen langs bij ING om alles op een rijtje te zetten.

14 mrt. 2024
Hoe werkt Open Huizen Dag en wanneer is de Open Huizen Dag
Actualiteiten

Open Huizen Dag 2024 – unieke kans voor kopers én verkopers

Op zaterdag 6 april 2024 is de Open Huizen Dag. Dat biedt een unieke kans voor kopers én verkopers. Hoe de Open Huizen Dag precies werkt? We leggen het je simpel uit.

11 mrt. 2024
Actualiteiten

Is de lente het juiste moment om een huis te kopen óf te verkopen?

Het is bijna zover: de lente gaat weer beginnen! Dat is voor veel verkopers reden om hun huis te koop te zetten. Maakt dat de lente dan het beste moment om te (ver)kopen? We leggen het uit.

11 mrt. 2024
Jaap.nl stopt met koopwoningen: geen huizen meer op Jaap
Actualiteiten

Jaap.nl stopt met koopwoningen: Jaap huizen nu op Huispedia

Huizen en koopwoningen zoeken op Jaap? Dat kan niet meer. Geen paniek omdat Jaap.nl ermee stopt: Huispedia blijft gewoon bestaan.

9 feb. 2024
Actualiteiten

Waarom je bij het kopen van een huis óók naar de VvE moet kijken

Je denkt er bij het kopen van een huis niet direct aan, maar grote kans dat je er wel mee te maken krijgt: de Vereniging van Eigenaren (VvE). Wat is een VvE en waarom moet je hier goed op letten?

17 jan. 2024
Actualiteiten

Het energielabel: nóg interessanter bij het kopen van een huis in 2024

Bij het kopen van een huis is het energielabel niet het eerste waar je aan denkt. Maar door veranderende regels wordt het wél steeds belangrijker. Daarom leggen we je simpel uit waarom dat zo is.

4 jan. 2024
Actualiteiten

Dit verandert er voor je energierekening in 2024

Wat gebeurt er met het prijsplafond en hoe wordt energie belast? En wat heeft dat voor gevolgen voor je energierekening? We spraken met energieleverancier Vandebron, om alle veranderingen op een rij te zetten.

3 jan. 2024
Actualiteiten

De cv-ketel: steeds belangrijker bij het kopen van een huis

Als je een huis gaat kopen, heb je vaak te maken met een cv-ketel. Maar wat als je die moet gaan vervangen? Zit je dan vast aan nieuwe regels? We gingen langs bij Warmgarant om alles op een rijtje te zetten.

14 dec. 2023
Actualiteiten

De hypotheekrente lijkt te gaan dalen en dat komt hierdoor

Na jaren van stijging is de verwachting nu dat de rente juist licht gaat dalen. We leggen simpel uit hoe dat komt, zodat jij net als de experts weer op de hoogte bent. Wel zo eerlijk.

12 dec. 2023
Actualiteiten

Waarom een slecht energielabel een goed idee is

Steeds meer kopers zoeken een huis met een goed energielabel. Tóch kan een woning met een slecht energielabel interessant zijn. We leggen je simpel en eerlijk uit waarom een slecht label wél een goed idee is.

30 nov. 2023
Actualiteiten

Dit hebben de partijen voor (toekomstige) huiseigenaren in petto

Voor huiseigenaren valt er wat te kiezen deze verkiezingen. Daarom hebben wij de verkiezingsprogramma's voor je doorgenomen en vertaald naar een simpel overzicht. Zo zie je precies wat partijen te zeggen hebben en daadwerkelijk willen doen. Wel zo eerlijk.

20 nov. 2023
Actualiteiten

Meer budget voor kopers met een studieschuld en alleenstaanden in 2024

Met alle verschillende nieuwsberichten over veranderende regels in 2024 is het soms moeilijk te volgen. Daarom zetten we alles duidelijk voor je in één overzicht. Wel zo eerlijk.

6 nov. 2023
Actualiteiten

Sneller lagere rente voor kopers in 2024

Als koper kom je in 2024 sneller in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Dat kan je een hoop rente schelen. We leggen je eerlijk uit waarom je zo meer kans hebt om succesvol een huis te kopen.

2 nov. 2023
Actualiteiten

Dit gaat er voor starters veranderen in 2024

De huizenmarkt is aan het herstellen. En door een verandering van regels krijgen starters in 2024 meer kansen. Wel zo eerlijk als we je gelijk maar uitleggen hoe dat komt.

18 okt. 2023
Actualiteiten

Waarom wordt bieden onder voorbehoud steeds belangrijker?

Als je een bod uitbrengt op een huis, kan je bieden onder voorbehoud. Nu de concurrentie bij het bieden toeneemt, bieden steeds meer kopers zónder voorbehoud. Wat voor risico's brengt dat met zich mee? We leggen het uit.

25 sep. 2023
Actualiteiten

Kan je een bod uitbrengen zonder risico’s?

Wat als het bod op jouw droomhuis is geaccepteerd en je op het laatste moment onder de koop uit wil? Met een voorbehoud voorkom je in zo'n geval een boete. We leggen je simpel uit hoe dat werkt.

22 sep. 2023
Actualiteiten

Met stijgende woningprijzen jouw volgende droomhuis weer binnen budget

Nu de huizenprijzen weer langzaam aan het stijgen zijn, is de kans groter dat je overwaarde hebt als je al eerder een huis hebt gekocht. Die overwaarde kan je inzetten om jouw volgende huis te kopen, maar er is nog meer mogelijk. We leggen je uit hoe dat werkt.

4 sep. 2023
Actualiteiten

Huis kopen? Check altijd op een vals energielabel

Sinds een paar jaar is een definitief energielabel verplicht voor woningen. Bij het kopen van een huis krijg je zo direct inzicht in de hoogte van de energierekening. Handig, maar let op! Er zijn nu ook valse energielabels in omloop. We leggen simpel uit hoe je checkt of een energielabel echt is.

30 aug. 2023
Actualiteiten

Wat kan je doen als jouw huis verborgen gebreken heeft?

Als je net een huis hebt gekocht is dat een heerlijk gevoel. Maar wat als jouw huis verborgen gebreken heeft? Lees hier wat je in zo’n geval kan doen.

21 aug. 2023
Actualiteiten

Wat heb je nou écht aan een makelaar?

Als je een huis gaat kopen, kan je dat zelf doen of de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Er wordt vaak gezegd dat je er ‘zonder makelaar echt niet tussenkomt’ en dat je met een makelaar veel eerder nieuwe huizen vindt die nog niet eens online staan. Maar klopt dat wel?

15 aug. 2023
Actualiteiten

Zo onderhandel je slim bij het kopen van een huis

Als bij het kopen van een huis jouw eerste bod niet wordt geaccepteerd, begint het onderhandelen. Hoe onderhandel je slim in de huidige markt? Lees alle tips van dé expert.

7 aug. 2023
Actualiteiten

De 3 dingen die je niet over het hoofd wil zien bij nieuwbouw

Veel huizenkopers zijn op zoek naar een nieuwbouwwoning, al wordt er nu weinig gebouwd. Toch kan dit voor jou een goed moment zijn om aan nieuwbouw te denken. Een goede voorbereiding is dan belangrijker dan ooit: dit zijn de 3 dingen die veel kopers over het hoofd zien.

3 aug. 2023
Actualiteiten

3 tips om op een slimme manier jouw volgende huis te vinden

Je kent het wel: op de bank hele avonden jouw droomhuis zoeken. Dat is leuk, maar het kan ook frustrerend worden. Zeker als er door een dalend woningaanbod weinig woningen naar voren komen die bij je passen. Met deze drie tips zorg je ervoor dat je wél jouw droomhuis vindt door slim te zoeken.

21 jul. 2023
Actualiteiten

Waarom de WOZ-waarde minder zegt dan je denkt

Het is weer een hot topic: de WOZ-waarde. Interessant om te weten hoeveel belasting je gaat betalen, maar het zegt niks over de werkelijke woningwaarde. We leggen je uit hoe het werkt.

17 jul. 2023
Actualiteiten

Is een bouwkundige keuring niet gewoon weggegooid geld?

Veel kopers denken dat een bouwkundige keuring overbodig is, zeker als je verliefd bent op een huis. Toch hebben jaarlijks veel kopers achteraf ineens hoge kosten omdat hun huis niet goed is onderhouden. Check daarom waar je rekening mee moet houden en weet welke keuring voor jou relevant is.

10 jul. 2023
Actualiteiten

Is het slim om in de zomer een huis te kopen?

Het is officieel zomer. De zon schijnt vaker, de bloemetjes staan in bloei en buiten ziet het er dan net wat gezelliger uit. Maar wat betekent dat voor het kopen van een huis? Zijn huizen juist duurder of goedkoper in de zomer? En is dit nou wel of niet een slim moment om een huis te kopen?

9 jul. 2023
Actualiteiten

Reactie op aflevering Radar over biedlogboek en online bieden

Maandag 1 mei was het biedlogboek en online bieden het onderwerp van gesprek bij het televisieprogramma Radar. De kritische vraag die werd gesteld: maakt het biedlogboek de woningmarkt echt eerlijker en transparanter? Ons antwoord: Ja, afhankelijk van wat voor biedlogboek er wordt gebruikt.

3 mei 2023
Actualiteiten

Prinsjesdag 2020 - Alles op een rij rondom wonen

Vandaag is het Prinsjesdag. Deze keer zonder Gouden Koets en publiek, maar nog steeds presenteert het kabinet de Miljoenennota met de financiële plannen voor 2021. Wat verandert er precies en wat ga je daar als (potentieel) huiseigenaar van merken? We zetten de nieuwe maatregelen op een rij voor je.

15 sep. 2020