logo Huispedia
  • Blog
  • Wat als je nieuwe huis achteraf kleiner blijkt te zijn?
Actualiteiten

Wat als je nieuwe huis achteraf kleiner blijkt te zijn?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 23 apr. 2024 3 min. lezen

Stel je voor: je hebt een huis gekocht. Goed nieuws! Maar als je het huis twee jaar later zelf te koop zet, blijkt de woning ineens 20% kleiner. Het overkwam een stel in Tilburg. Hoe kan dit en wat kan je doen bij problemen na de koop? We leggen het je simpel uit.

Van 192 naar 153 vierkante meter

Het lijkt een broodje-aapverhaal, maar het is echt waar. Een stel kocht in Tilburg in 2019 hun huis van 192 vierkante meter woonoppervlak voor €541.000. Vanwege een mogelijke verkoop vragen ze in 2021 de stukken van het huis weer op bij hun aankoopmakelaar van destijds. Daaruit blijkt dat het huis maar een woonoppervlakte van 125 vierkante meter heeft.

Ze laten een officiële meting doen waaruit blijkt dat het huis 153 vierkante meter is. Groter dus dan de 125 vierkante meter in de stukken die ze hebben opgevraagd. Maar nog steeds 20% minder dan de 192 vierkante meter waar ze twee jaar eerder rekening mee hielden.

Uitspraak gerechtshof: kopers beschikten niet over juiste informatie

Het stel geeft aan dat, als ze hadden geweten van de ware oppervlakte, ze nooit het koopcontract hadden getekend. Hun huis is minder waard dan ze destijds dachten en dat verschil in marktwaarde eisen ze van hun voormalig aankoopmakelaar. De makelaar zegt op zijn beurt dat de meting destijds een eerste aanzet was en dat er bij de meting stond ‘dat er geen rechten aan konden worden ontleend’.

Het gerechtshof heeft inmiddels uitspraak gedaan. Het oordeelde dat de makelaar een groot deel van het verschil in marktwaarde en de kosten van het juridische proces moet betalen aan het stel. De kopers beschikten niet over de juiste informatie en daar had de makelaar voor moeten zorgen. De makelaar heeft destijds nergens vermeld dat de meting ‘een eerste aanzet’ was. Vermelden dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan de meting was volgens de rechter onvoldoende. 

Wat kan je doen als je zelf zoiets meemaakt?

Een handige tip als je dit specifieke probleem wil voorkomen: check of het aantal vierkante meters is opgemeten volgens de NEN 2580 richtlijnen. Dit is de officiële norm die in Nederland wordt gebruikt om woonoppervlakte objectief te meten.

Blijkt er toch na het kopen van een huis tóch iets mis te zijn? Dan kan je hier juridische hulp voor inschakelen. Hoe dat precies werkt en welke problemen het vaakst voorkomen, hoor je in onze speciale podcast met juridisch adviseur Christa Verploeg van DAS. Zo weet je na het luisteren zeker dat je goed bent voorbereid als je jouw huis gaat kopen.

Wat als je nieuwe huis achteraf kleiner blijkt te zijn?
Jimmy 3 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten