• Blog
  • Dit gaat er voor starters veranderen in 2024
Actualiteiten

Dit gaat er voor starters veranderen in 2024.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 18 okt. 2023 3 min. lezen

De huizenmarkt is aan het herstellen. Voor het eerst in anderhalf jaar worden er meer hypotheken aangevraagd om een woning te kopen, vergeleken met het jaar ervoor. En door een verandering van regels krijgen starters in 2024 meer kansen. Wel zo eerlijk als we je gelijk maar uitleggen hoe dat komt.

Meer mogelijkheden voor starters

Goed, laten we beginnen bij de cijfers. In het derde kwartaal is het aantal aangevraagde hypotheken 1% hoger dan in het derde kwartaal van 2022. Dat is een teken dat de woningmarkt herstelt, nadat de afgelopen maanden de huizenprijzen ook al aan het stijgen waren. Verder blijkt uit cijfers van De Hypotheker dat vooral jongeren tot 35 jaar vaker een hypotheek aanvragen. Omdat deze groep voor een groot gedeelte uit starters bestaat, kunnen we zeggen dat starters dus steeds meer mogelijkheden hebben om een huis te kopen.

Daar komt bovenop dat in 2024 het een en ander gaat veranderen rondom de startersvrijstelling. Daardoor kan het nog net wat makkelijker worden voor starters om een huis te kopen.

Waarom zorgt de startersvrijstelling voor meer kansen?

Die startersvrijstelling, wat was dat ook alweer? Normaal gesproken betaal je bij de koop van een huis overdrachtsbelasting. Sinds 2021 is daar een uitzondering op gekomen: de startersvrijstelling.

Dat werkt zo. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je voldoet aan drie voorwaarden:

  1. Je bent tussen de 18 en 35 jaar;

  2. Je gaat zelf wonen in het huis dat je koopt;

  3. Dit de eerste keer is dat je van de vrijstelling gebruikt maakt.

De startersvrijstelling moet starters helpen om sneller een huis te kunnen kopen. De duizenden euro’s die je normaal aan overdrachtsbelasting betaalt, bespaar je nu namelijk. Wel zo lekker.

Maar in 2023 kwam hier een aanscherping op. Sinds 1 januari 2023 kan je de startersvrijstelling alleen nog gebruiken als het aankoopbedrag maximaal €440.000 is. Heb je als starter dus een woning gekocht van €450.000, 10.000 euro boven de grens? Dan moet je daar wél overdrachtsbelasting over betalen. Voor starters is die belasting 2%. Bij een aankoopsom van €450.000 komt dat dus neer op €9.000.

Starters hoeven in 2024 minder vaak overdrachtsbelasting te betalen

Het goede nieuws: de grens van de woningwaarde gaat in 2024 omhoog. Dat betekent dat je als starter de vrijstelling mag gebruiken bij een woningwaarde tot €510.000, in plaats van de €440.000 die we net noemden. Koop je dus een woning voor een bedrag lager dan €510.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen en bespaar je dus al snel een hoop geld. En omdat je die belasting niet hoeft te betalen, is het budget voor veel starters net wat hoger en kunnen ze dus makkelijker een huis kopen.

Als je een huis wil gaan kopen, kan de startersvrijstelling dus effect hebben op de hoogte van jouw budget. Maar er zijn nog veel meer onderwerpen die bepalen wat je budget is. In onze speciale podcastaflevering over hypotheken en studieschuld bespreken we met een hypotheekexpert alles waar jij rekening mee moet houden. Oftewel: een half uurtje luisteren en je weet zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Op naar een eerlijke woningmarkt 🚀

Dit gaat er voor starters veranderen in 2024
Jimmy 19 okt. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten