logo Huispedia
  • Blog
  • Is een bouwkundige keuring niet gewoon weggegooid geld?
Actualiteiten

Is een bouwkundige keuring niet gewoon weggegooid geld?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 10 jul. 2023 3 min. lezen

Veel kopers denken dat een bouwkundige keuring overbodig is, zeker als je net verliefd bent geworden op een huis. Toch hebben jaarlijks veel kopers achteraf ineens hoge kosten omdat hun huis niet goed onderhouden bleek te zijn. En dat is precies wat een bouwkundige keuring moet voorkomen. Check daarom waar je rekening mee moet houden. Zo weet je wanneer en welke keuring voor jou relevant is.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een keuring waardoor duidelijk moet worden welke gebreken een huis heeft. Zijn de kozijnen nog goed geverfd of is er misschien sprake van een lekkage achter de muur? Een onafhankelijke keurder komt langs, doet een paar uur onderzoek en geeft je uiteindelijk een rapport. In dit rapport staat welke gebreken er zijn gevonden en hoeveel onderhoud er nodig is op korte en lange termijn.

Voordelen bouwkundige keuring

Als koper heb je met een bouwkundige keuring meer zekerheid over de staat van de woning die je op het oog hebt. Daardoor weet je grofweg hoeveel geld je de komende tijd kwijt bent aan onderhoud en of dit snel moet gebeuren of nog even kan wachten. En blijkt voor de aankoop dat jouw droomhuis aardig wat gebreken heeft? Dan kan je dat slim gebruiken bij de onderhandelingen.

De ene keuring is de andere niet

Dat klinkt goed. Toch is er recent ook kritiek op de betrouwbaarheid van bouwkundige keuringen. Zo lijkt het soms alsof alle problemen opgespoord kunnen worden. We helpen je vast uit de droom: dat is niet zo. Soms kan de keurder er simpelweg niet goed bij. Je kan bijvoorbeeld als koper moeilijk de verkoper vragen een mooie tuin uit te graven om te kijken hoe de fundering erbij ligt. Ook zitten er veel verschillen tussen bouwkundige keuringen. Bij een visuele keuring wordt alleen beoordeeld wat de keurder met het blote oog kan zien, bij andere keuringen wordt bijvoorbeeld ook gemeten of er niet te veel vocht achter de muur zit.

Wees kritisch, dan heeft een keuring zin

Heel veel keurders hebben verstand van zaken en kunnen heel veel gebreken vinden. Als je een bouwkundig inspecteur inschakelt die staat ingeschreven bij het Nationaal Register Bouwkundige Inspecteur weet je zeker dat die persoon ervoor is opgeleid. Door zelf kritisch te zijn op het rapport dat je ontvangt en goed te kijken wat en hoe er nu echt gekeurd is, zorg je ervoor dat je écht zekerheid hebt.

Wil je zeker weten dat je geen belangrijke dingen mist? Luister dan onze speciale podcastaflevering waarin de expert - architect Flip van Meurs - je vertelt hoe je voorkomt dat je een bouwval koopt.

Is een bouwkundige keuring niet gewoon weggegooid geld?
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten