• Blog
  • Meer budget voor kopers met een studieschuld en alleenstaanden in 2024
Actualiteiten

Meer budget voor kopers met een studieschuld en alleenstaanden in 2024.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 6 nov. 2023 4 min. lezen

De hypotheekregels gaan volgend jaar veranderen voor kopers met een studieschuld en alleenstaanden. Ook wordt de hoogte van het budget voor kopers afhankelijk van hoe energiezuinig een huis is. Met alle verschillende nieuwsberichten over veranderende regels is het soms moeilijk te volgen. Daarom zetten we alles duidelijk voor je in één overzicht. Zo ben je net als de experts ook weer op de hoogte. Wel zo eerlijk.

Waarom worden de regels aangepast?

Goed, het kabinet gaat de regels gaan dus veranderen zodat woningzoekers meer kansen hebben om een huis te kopen. De hypotheekregels moeten ervoor zorgen dat het bedrag dat je kan lenen past bij je inkomen. Daarmee wordt voorkomen dat je met hypotheekkosten komt te zitten die je eigenlijk helemaal niet kan betalen.

Dat betekent ook dat het verantwoord is om meer te lenen als je een hoger inkomen hebt. En dat is precies wat er volgend jaar gebeurt: het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de lonen in 2024 met 5,2% zullen stijgen.

De hoogte van jouw budget gaat afhangen van het energielabel

Het energielabel bepaalt vanaf 2024 op twee manieren hoe hoog je budget is. Allereerst mag je meer lenen als je een energiezuiniger huis koopt. Zo kan je met een huis met energielabel C of D €5.000 meer lenen dan wanneer je een huis met energielabel E/F/G koopt. Sterker nog: met energielabel A/B is dat verschil al €10.000.

Dan de tweede manier: het kabinet wil kopers ook aanmoedigen om juist huizen met slechtere labels te kopen en die te verduurzamen. Daarom kan je vanaf 1 januari meer lenen als je energiebesparende maatregelen uitvoert. Doe je dat bij een huis met label A/B dan kan je €10.000 extra lenen, voor een huis met label C/D is dat €15.000 en voor een woning met E/F/G label is dat €20.000. Dit geld moet je natuurlijk wel echt gebruiken om de woning duurzamer te maken.

Een duwtje in de rug voor oud-studenten en alleenstaanden

Ook voor oud-studenten met een studieschuld gaat er iets veranderen: als je extra hebt afgelost, kan je volgend jaar meer lenen. Dat zit zo: op dit moment wordt bij een studieschuld gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld. Had je ooit een studieschuld van €15.000 en heb je inmiddels €5.000 extra afgelost? Dan wordt niet gekeken naar de €10.000 die nog open staat, maar naar de oorspronkelijke €15.000. En dat is best oneerlijk.

Vanaf 1 januari wordt er juist gekeken naar wat je écht maandelijks betaalt. Als je extra hebt afgelost is dat bedrag lager, waardoor je dus meer ruimte hebt voor een hypotheek en zo meer kan lenen. Dat klinkt een stuk eerlijker.

Ook voor alleenstaanden komt er een mooi extraatje. Alleenstaanden die minstens €28.000 per jaar verdienen kunnen straks €16.000 extra lenen. Een lekker duwtje in de rug.

Alle veranderingen van volgend jaar op een rijtje

Er gaan per 1 januari 2024 een hoop veranderingen in die ervoor zorgen dat kopers meer kunnen lenen. En dat is goed nieuws, want hoe meer je (verantwoord) kan lenen, hoe groter je budget en hoe meer ruimte je hebt om nu wél met succes jouw droomhuis te kopen. Tijd dus voor handen uit de mouwen. Om je op weg te helpen, zetten we alle veranderingen eens duidelijk voor je op een rijtje. 

Startersvrijstelling gaat omhoog

Je hoeft geen overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) te betalen als dit de eerste keer is dat je koopt en de waarde van de woning maximaal €510.000 is.

Alleenstaanden kunnen meer lenen

Als je als alleenstaande minstens €28.000 per jaar verdient, krijg je volgend jaar €16.000 meer aan hypotheek.

Hypotheek met NHG

Een hypotheek met NHG biedt bescherming en zorgt voor een lagere rente. De maximale woningwaarde om een hypotheek met NHG af te sluiten stijgt naar €435.000.

Woningen met beter label

Koop je een woning met een beter label? Dan kan je vergeleken met een label E/F/G woning meer lenen:

  • Woning met label C/D: €5.000

  • Woning met label A/B: €10.000

  • Woning met label A+/A++: €20.000

  • Woning met label A+++: €30.000

  • Woning met label A++++: €40.000

  • Woning met label A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar: €50.0000

Woningen met slechter label verduurzamen

Koop je een woning en ga je energiebesparende maatregelen nemen? Dan mag je meer lenen:

  • Woning met label E/F/G: €20.000

  • Woning met label C/D: €15.000

  • Woning met label A+++/A++/A+/A/B: €10.000

Zo, nu weet je weer waar je aan toe bent en ben je klaar om aan de slag te gaan.

Op naar een eerlijke woningmarkt 🚀

Meer budget voor kopers met een studieschuld en alleenstaanden in 2024
Jimmy 7 nov. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten