• Blog
  • Sneller lagere rente voor kopers in 2024
Actualiteiten

Sneller lagere rente voor kopers in 2024.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 2 nov. 2023 3 min. lezen

Als koper kan je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat je minder risico loopt als je plotseling jouw hypotheek niet meer kan betalen, maar ook dat je een lagere rente betaalt. Door een verandering in die regeling kunnen in 2024 nog meer kopers gebruikmaken van die lagere rente. We leggen je eerlijk uit hoe dat zit en waarom je zo meer kans hebt om succesvol een huis te kopen.  

Een vangnet voor plotselinge problemen

Even terug naar het begin: wat was die NHG ook alweer? Het kan altijd voorkomen dat je door omstandigheden ineens je baan verliest, gaat scheiden van je partner of je partner overlijdt. Wat als je daardoor je hypotheeklasten niet meer kan betalen? Daar werkt de NHG in zo’n geval als een soort vangnet. De NHG kan in dit soort situaties bijvoorbeeld jouw woonlasten voor een tijdje verlagen om door een moeilijke periode heen te komen.

Een lagere rente, maar niet voor niets

Maar hoe kan het dan dat je ook nog een lagere rente hebt? Dat komt omdat de NHG voor jou garant staat. De partij waar jij de hypotheek met NHG hebt afgesloten, zeg even de bank, merkt er namelijk niks van als jij de hypotheek niet meer kan betalen. Terwijl de NHG met jou tot een oplossing komt, betaalt NHG de bank door. Oftewel: de bank loopt bij een hypotheek met NHG minder risico en weet zeker dat het geld wordt terugbetaald. Daardoor krijg je een korting op je rente die kan oplopen tot 1%. Dat is een fors bedrag als je je bedenkt dat je dat de komende 30 jaar iedere maand geld scheelt.

Voor niets gaat de zon op, dus je moet er wel iets voor terugdoen: je betaalt eenmalig een premie van 0,6% van de totale hypotheeksom. Sluit je bijvoorbeeld een hypotheek af van €400.000? Dan betaal je eenmalig een NHG-premie van €2.400.

In 2024 meer kansen om succesvol te kopen

Je kan alleen een hypotheek met NHG afsluiten als de woningwaarde onder een bepaalde grens ligt. Dit jaar ligt die grens op €405.000, maar volgend jaar stijgt deze maximale waarde naar €435.000. Daardoor kunnen meer kopers gebruik maken van een hypotheek met NHG en de lagere rente.

Die lage rente is goed voor de portemonnee, maar vergroot ook jouw kansen als koper op de woningmarkt. Bij een lagere rente heb je namelijk meer budget en heb je net wat meer ruimte om te bieden op het huis dat je op het oog hebt.

Kortom: de kans dat je volgend jaar succesvol een huis koopt is weer wat groter. Maar dan is het wel belangrijk dat je jouw huiswerk goed doet. In onze speciale podcastaflevering over hypotheken en studieschuld bespreken we met een hypotheekexpert alles waar jij rekening mee moet houden. Een half uurtje luisteren en je weet zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Op naar een eerlijke woningmarkt! 🚀

Sneller lagere rente voor kopers in 2024
Jimmy 6 nov. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten