logo Huispedia
  • Blog
  • Deze drie vragen móét jij stellen tijdens Open Huizen Dag
Actualiteiten

Deze drie vragen móét jij stellen tijdens Open Huizen Dag.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 19 mrt. 2024 5 min. lezen

Op zaterdag 6 april 2024 is het weer Open Huizen Dag. Woningeigenaren die willen verkopen stellen die dag hun huis open voor woningzoekers. Wil je een huis kopen? Dan is dit een handig moment om meerdere woningen die je interessant vindt te bezoeken. Maar als je daar eenmaal bent, wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste kritische vragen stelt en alles uit deze dag haalt? Je leest het hieronder.

Mooi moment om kritische vragen te stellen

Rondkijken is leuk, maar je wil al die bezichtigingen natuurlijk goed gebruiken. Grote kans dat de woningeigenaar zelf aanwezig is. Dat is dus een mooi moment om kritische vragen te stellen. Maar waar moet je op letten als je zeker wil weten dat je succesvol een huis koopt? We zetten alle slimme vragen voor je op een rijtje.

Vraag 1: Waarom staat het huis met déze vraagprijs te koop?

Op Huispedia zie je altijd bij elke woning die te koop staat het Huispedia prijsinzicht. Of de woning op Huispedia staat of op elke andere woningsite. Voor het prijsinzicht vergelijken we de daadwerkelijke vraagprijs met de realistische vraagprijs. De realistische vraagprijs is wat je realistisch voor deze woning zou kunnen vragen in de huidige markt. Valt de vraagprijs binnen de realistische vraagprijs? Dan is de vraagprijs redelijk.

Als de vraagprijs relatief laag ligt, zie je het label ‘laag in de markt’. Zie je ‘hoog in de markt’ staan? Dan is de vraagprijs relatief hoog. In beide gevallen kan het gaan om een verkoopstrategie. Zo trekt een woning die ‘laag in de markt’ staat doorgaans meer geïnteresseerden, die vaak tegen elkaar op gaan bieden. Bij een woning die ‘hoog in de markt’ staat, heeft een verkoper vaak geen haast en wacht ‘ie tot er iemand ‘hapt’.

Maar goed, neem het niet alleen van ons aan, stel de vraag gewoon: waarom heeft de verkoper het huis met deze vraagprijs in de markt gezet? Hoe is de verkoper tot deze vraagprijs gekomen? Dat is een betere vraag dan de vraag of de verkoper hier met plezier heeft gewoond. Het antwoord op die vraag is natuurlijk altijd: Ja, het is hier heerlijk!

Vraag 2: Waarom is dit huis opnieuw te koop gezet?

Heb je al Huispedia Plus? Slim, want dan zie je niet alleen van iedere woning wat een realistisch bod zou zijn, maar ook de tijdlijn met prijsaanpassingen. Voordat je bij iedere woning op bezoek gaat, is het handig om daar eens naar te kijken.

Het komt namelijk regelmatig voor dat een woning meerdere keren opnieuw te koop wordt gezet. Op andere woningsites staat deze dan als ‘Nieuw’ te koop. Dat is ook waarom verkopers hun woning opnieuw laten plaatsen: het is de verkoper dan nog niet gelukt om de woning succesvol te verkopen. En veel verkopers hebben dan liever dat hun huis als ‘nieuw’ te koop staat, dan dat het al vijf maanden te koop staat en nog niet verkocht is. 

Met Huispedia Plus foppen ze jou niet meer. Met de prijshistorie zie je simpelweg dat een woning voor de zoveelste keer online staat. Dat is niet erg, maar het is wel nuttige informatie. En zeker iets om op door te vragen. Waarom staat dit huis voor de zesde keer wéér te koop? Is er in de tussentijd iets veranderd?

Vraag 3: Waarom is de vraagprijs aangepast?

Tijd voor de derde slimme vraag die jij deze Open Huizen Dag moet stellen. Als je Huispedia Plus hebt, dan zie je van iedere woning óók alle verborgen prijsaanpassingen. Die staan in dezelfde historische tijdlijn. Daar kan dus zomaar staan dat een huis eerder tegen een hogere of juist lagere vraagprijs te koop stond. Altijd goed om daarover vragen te stellen: wat is er gebeurd? Is de verkoper tot nieuwe inzichten gekomen? Of heeft de verkoper er stiekem minder vertrouwen in gekregen en is de woning daarom in prijs verlaagd?

Op pad met de belangrijkste inzichten voor kritische vragen

Je weet nu hoe je deze Open Huizen Dag met Huispedia Plus in de hand goed voorbereid op pad kan gaan. Uiteindelijk stel je de kritische vragen natuurlijk niet om de verkoper te pesten. Maar je wil wél zeker weten dat je jouw huiswerk hebt gedaan. Daar hoort bij dat je opheldering vraagt voor dingen die opvallen. En als de verkopende partij eerlijk is, kan hij al jouw kritische vragen goed onderbouwd beantwoorden. En hoef jij geen kruis bij dit specifieke huis te zetten.

Wil je wel naar de Open Huizen Dag maar heb je nog geen Huispedia Plus? Geen zorgen, binnen vijf minuten heb je toegang tot de belangrijkste inzichten die normaal alleen makelaars hebben. Dan weet jij óók direct wat je moet bieden op elke woning op jouw route. En zorg je ervoor dat je met deze kritische vragen in de hand goed voorbereid op pad kan gaan.

🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!

Deze drie vragen móét jij stellen tijdens Open Huizen Dag
Jimmy 1 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten