Een huis kopen in 8 stappen.


Een goede voorbereiding begint met een helder stappenplan.

Stappenplan huis kopen
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 16 nov. 2023 7 min. lezen

In het kort.

  • Met een simpel stappenplan ga je goed voorbereid aan de slag met het kopen van een huis.
  • Bij elke stap zijn er een aantal belangrijke punten die je moet weten.
  • Met de inzichten van Huispedia kan jij succesvol een huis kopen.

De koop van een huis is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Niet zo gek dus, dat je dit spannend vindt en veel vragen hebt. Daarom helpen we je een handje met een duidelijk stappenplan. 

We hebben het makkelijker gemaakt door het kopen van een huis in 8 stappen te verdelen. Stap voor stap nemen we je mee: van je budget bepalen tot bieden op een woning. Met dit stappenplan weet je zeker dat je goed voorbereid bent en vol vertrouwen aan de slag gaat!

1. Budget bepalen 

 Wat kan je betalen? En ook niet onbelangrijk: wat wíl je betalen? Je wil natuurlijk weten wat je maximaal kan lenen, maar het begint allemaal bij begrijpen wat een hypotheek is en hoe deze werkt. Als je dat weet, kan je onderzoeken welke hypotheekvorm het best bij jou past. Kom je net uit de studiebanken? Dan wil je misschien wel een huis kopen met terwijl je nog een studieschuld hebt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al een huis bezit en overwaarde hebt. Dit zijn allemaal belangrijke punten om mee te nemen bij het bepalen van je budget.

2. Woonwensen 

 Als je je budget weet kan je beginnen aan je zoektocht. Eerst bedenk je wat voor huis je zoekt en aan welke eisen je toekomstige huis moet voldoen. Vervolgens maak je je woonwensen checklist. Dit helpt je om gericht te zoeken. Het is het makkelijkst om online te zoeken: daar vind je meteen veel informatie en heb je het grootste aanbod van koopwoningen. Als je het aanbod bekijkt, wil je natuurlijk wel dat er woningen naar voren komen die binnen je budget vallen en voldoen aan je woonwensen. Daarom is het slim om gebruik te maken van filters. Er wordt vaak gefilterd op prijs, woningtype en locatie. Maar je kan ook op energielabel, aantal slaapkamers en bouwjaar filteren. Bedenk wat je belangrijk vindt en stel de filters zo in dat je efficiënt zoekt en huizen ziet die passen bij jouw budget en wensen.  

3. Onderzoek 

Het bezichtigen van een woning is voor veel woningzoekers een spannende maar ook leuke fase. Hoe leuk is het dat je morgen misschien wel je nieuwe huis voor het eerst binnenloopt. Maar voor je gaat bezichtigen, is het slim om goed onderzoek te doen.

Wat was de laatste koopsom van een woning? En wat is het huidige energielabel? Ook belangrijk: ga na wat er van jou, als woningzoeker, verwacht wordt. Wist je bijvoorbeeld dat je zelf verantwoordelijk bent om de staat van het huis te onderzoeken bij een bezichtiging? Dit heet onderzoeksplicht.  

Bedenk ook vooraf of je zelf jouw huis wil kopen of de hulp van een makelaar in wil schakelen: iemand die met de nodige ervaring en een objectieve blik naar huizen kan kijken. Om na te kunnen gaan wat het beste bij jou past, is het belangrijk dat je de rol van een makelaar goed begrijpt.  

4. Bezichtigen 

Weet je wat er van je verwacht wordt en heb je een woning gevonden die aan je wensen voldoet? Dan is het tijd om te bezichtigen! Zo check je of het huis er écht wel zo mooi bij staat als het lijkt op die prachtige foto’s van de verkoper. Bij bezichtigingen speelt gevoel een rol: een huis moet goed voelen. Maar er komt meer bij kijken. Vervelende verassingen achteraf wil je natuurlijk voorkomen. Je bekijkt het huis van buiten en vanbinnen. Wat is de staat van het dak, van het schilderwerk en van welk materiaal de kozijnen zijn? Veel om aan te denken. Het is daarom slim om een checklist af te werken bij een bezichtiging: zo weet je zeker dat je niks vergeet. Kun je er een beetje parkeren? Voel je je veilig als je s ’avonds de hond uit laat? Loop op de dag van de bezichtiging lekker een rondje door de buurt om een goed beeld te krijgen. 

5. Bieden en onderhandelen 

Dan zijn we aanbeland bij misschien wel de spannendste stap. Een woning voldoet aan je woonwensen en na de bezichtiging weet je het zeker: ik wil dit huis en ik wil bieden. Maar hoeveel moet ik bieden? 

Je wil voorkomen dat je emoties een te grote rol gaan spelen tijdens het bieden. En dat kan lastig zijn, zeker wanneer je jezelf al ziet wonen in een huis. Toch is het belangrijk om objectief te blijven, zodat je onnodig overbieden (te veel betalen) kan voorkomen. Sterker nog, soms is het zelfs mogelijk om onder te bieden. Een goed bod verschilt uiteindelijk per woning. Het is daarom slim om te weten waar je naar moet kijken tijdens het biedingsproces.  

Als je je eerste bod, je openingsbod, hebt geplaatst kan de verkopende partij reageren in de vorm van een tegenbod. Ladies and gentlemen: het onderhandelen is nu officieel begonnen. Maar hoe onderhandel je slim? Waar kun je allemaal over onderhandelen? En ook slim om te weten: hoe werkt online bieden? 

6. Tekenen 

De aankoop van een woning moet schriftelijk worden vastgelegd volgens de wet. Dit wordt met een deftig woord het schriftelijkheidsvereiste genoemd. Als je als koper met de verkoper een mondeling akkoord hebt, betekent dat dus nog niks.

Pas als beide partijen akkoord zijn gegaan met de prijs, de ontbindende voorwaarden, de opleverdatum en eventuele andere afspraken, wordt het koopcontract opgesteld. Het koopcontract wordt ook wel eens koopovereenkomst genoemd. Staat er van beide partijen een handtekening onder het contract? Dan is er aan het schriftelijkheidsvereiste voldaan. 

Als je er na de onderhandelingen eindelijk uit bent met de verkoper onderteken je natuurlijk maar wat graag het koopcontract. Maar: als er plotseling iets verandert na het ondertekenen heb je het recht om binnen drie dagen alsnog af te zien van de koop. Dit is de wettelijke bedenktijd. Van deze drie dagen moeten er tenminste twee werkdagen zijn. 

7. Financiering rondkrijgen 

In Nederland sluiten de meeste mensen een hypotheek af voor het financieren van een woning. De huidige regelgeving geeft je de mogelijkheid om 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren met een lening. De overige kosten moet je dus zelf ophoesten. Over wat voor kosten hebben we het dan?  

Overdrachtsbelasting 

Deze vorm van belasting betaal je bij het kopen van een woning. Dit is altijd een percentage van de woningwaarde

Notaris kosten 

Bij het kopen van een huis is het opstellen van een koopcontract belangrijk omdat hier alle gemaakte afspraken genoteerd staan. Het is verplicht dat hier een notaris bij betrokken is. De notariskosten voor een koopcontract variëren van €600 tot €1200. 

Taxatiekosten 

Een hypotheekverstrekker wil weten wat het huis waard is. In veel gevallen is een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. De kosten verschillen nogal en zijn soms onderhandelbaar. De prijs van een taxatierapport ligt vaak tussen de €300 en de €1000.  

8. Sleuteloverdracht 

De koop is pas definitief wanneer het koopcontract door koper en verkoper getekend is, de financiering rond is, de wettelijke bedenktijd verstreken is en de ontbindende voorwaarden niet (meer) van toepassing zijn. Dan kan de overdracht gaan plaatsvinden. Voor de overdracht inspecteer je de woning nog een laatste keer. Je wilt natuurlijk wel dat het wordt opgeleverd zoals afgesproken. Als alles klopt kun je met een goed gevoel toeleven naar de allerlaatste stap: het tekenen van de akte van levering. 

De hypotheekverstrekker betaalt de koopsom aan de notaris en de notaris ontvangt van jou de betaling van openstaande kosten, zoals de overdrachtsbelasting. De notaris houdt deze bedragen vast tot er officieel getekend is. 

Als de notaris groen licht geeft teken je de akte van levering. Hiermee staat de woning officieel op jouw naam. De woning wordt door de notaris vervolgens ingeschreven bij het Kadaster. 

Gefeliciteerd, het is je gelukt! Je bent nu officieel de eigenaar van je nieuwe woning. Een mooie reden om te proosten. 

Een huis kopen in 8 stappen
Gyan 16 nov. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten