Zelf je huis verkopen.

Zelf je woning verkopen zonder makelaar. Dat is zeker mogelijk, maar waar
begin je? Hier een overzicht.

Zelf het verkoopproces doorlopen

Kies je ervoor om zelf de regie in handen te nemen, dan is het fijn om te weten waar je rekening mee moet houden. Want dat je geld kunt besparen door alles zelf te doen: dat is duidelijk. Maar wat komt er nou allemaal bij kijken? Wij zetten het voor je op een rijtje. Zo kun jij straks het verkoopproces soepel doorlopen.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding bij de start is wel zo fijn. Zorg er dus voor dat je jezelf voldoende tijd geeft om relevante informatie & documenten te verzamelen. Zo heb je bij het moment van verkoop alles bij de hand.

 • Eigendomsbewijs (Akte van levering)

  De combinatie van de koopakte, akte van inlevering en de inschrijving.

 • Ingevulde Lijst van Zaken

  Hierin vind je terug welke zaken (roerend en onroerend) achterblijven in de woning. Onder roerende zaken vallen voorwerpen die verplaatsbaar zijn (een bankstel, kast of schilderij). Onroerende zaken zijn niet of zeer moeilijk te verplaatsen. Denk aan een schuur of inbouwkeuken.

 • Huidig energielabel
 • De laatste WOZ-waarde met belastingaanslagen
 • Bij scheiding: akte van verdeling

  Met deze verklaring kunnen erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op de woning en dus bepalen wat ermee gebeurt.

 • VvE-stukken (alleen van toepassing bij een appartement)

  Bereik jouw doelgroep niet alleen op Huispedia. Deel zelf jouw woning op social media, zoals Facebook en Twitter. Vergroot daarmee nog verder jouw bereik.

Deze stappen neem je als verkoper

1. De verkoopprijs bepalen

Je wilt natuurlijk alles uit de verkoop van je woning halen. Dan is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van je woningwaarde, want zo kom je tot een gunstige vraagprijs. Om een goed beeld te krijgen, komt er wat marktonderzoek bij kijken.

Allereerst is het handig om te weten welke zaken de waarde van je woning bepalen.

 • Locatie
 • Perceeloppervlakte (m2)
 • Woonoppervlakte (m2)
 • Staat van onderhoud
 • Energielabel
Tip
Jouw geschatte woningwaarde

Huispedia geeft je de mogelijkheid om een goede indicatie te krijgen van je woningwaarde. Fijn om te weten: het is gratis en simpel. Belangrijk om te weten: het gaat hier om een indicatie en geen taxatie.

Check jouw woningwaarde

Ook is het verstandig om de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in je buurt na te gaan. Deze kun je opvragen bij het Kadaster.

Je kunt als verkoper ook overwegen om je huis te laten taxeren. Dit wordt gedaan door een taxateur of makelaar. Die meet als het ware je woning en geeft het vervolgens een waardeoordeel. Deze beoordeling wordt geplaatst in het taxatierapport.

Extra toelichting
Taxatie

Een taxatie is een deskundige schatting van de waarde van je woning. Het is geen garantie dat je woning dit bedrag ook daadwerkelijk oplevert.

2. Kopers bereiken

Als je als verkoper de vraagprijs hebt vastgesteld kun je op zoek gaan naar geïnteresseerden. Maar hoe zorg je dat zoveel mogelijk mensen zien dat jouw woning te koop staat?

Hier speelt de woningpresentatie een grote rol. Zoekers beginnen namelijk hun zoektocht (vaak) online en dan zijn twee zaken heel belangrijk: de website & de foto’s.

 • Belang van de website

  Als verkoper zoek je een website die een groot bereik heeft. Dit betekent: een website met veel bezoekers. Want zo kan een grotere groep mensen jouw woning bekijken.

  Verder wil je dat de website goed in elkaar zit. Hiermee wordt bedoeld: kun je fijn zoeken met filters? Zo kan iemand die opzoek is naar een vergelijkbare woning eerder jouw huis vinden.

 • Belang van goede foto’s

  Op de grote huizenwebsites staan duizenden huizen te koop. Om de aandacht van kopers te grijpen is de onlinepresentatie van je huis belangrijk. Dit betekent: kwalitatief goede foto’s die gemaakt zijn op een zonnige dag.

  Ook wil je bepaalde punten van je woning wellicht extra naar voren laten komen. Heb jij bijvoorbeeld een serre of een mooi dakterras, zorg dan dat deze duidelijk gefotografeerd zijn. Zoekers lezen namelijk tekst, maar de foto’s spelen een cruciale rol bij de eerste online indruk.

Extra toelichting
Onze website

Huispedia heeft maandelijks 3+ miljoen bezoekers. Als onafhankelijk woningplatform helpen wij deze groep met het maken van de juiste keuzes rondom wonen. Dit betekent een heldere site waar transparantie voorop staat. Een fijn resultaat om te delen: via onze website zijn 550+ huizen verkocht per maand.

3. Bezichtigingen plannen

Kies je ervoor om zelf de rondleidingen te doen, dan wil je potentiële kopers natuurlijk zo veel mogelijk duidelijkheid geven. Een goede voorbereiding is dan handig, bijvoorbeeld door een mogelijke vragenlijst te bedenken. Zo kun je van tevoren nadenken over duidelijke antwoorden.

Verkoop jij zelf je woning? Dan ben jij het aanspreekpunt. Dat betekent dat (kritische) vragen bij jou belanden. Goed om vooraf bij stil te staan.

Mochten kopers een aankoopmakelaar hebben, dan adviseert hij of zij welke vragen te stellen. Het is belangrijk dat je als verkoper eerlijk antwoord geeft. Als verkopende partij heb je namelijk mededelingsplicht.

Extra toelichting
Mededelingsplicht

Als verkoper ben je verplicht om eerlijk te zijn over je woning en de omgeving (denk aan de buren). Zo hoor je de koper te informeren over de gebreken en bijzonderheden van je woning. Hetzelfde geldt voor de omgeving. Weet je bijvoorbeeld dat de buren op korte termijn een dakkapel gaan plaatsen? Dan is het goed om ook deze informatie te delen.

 • Hoelang staat je woning te koop?

  (Dit laat zien hoe populair je woning is)

 • Waarom verkoop je de woning?

  (Heb je haast om de woning te verkopen?)

 • Hoe is het om in deze buurt te wonen?
 • Hoeveel geld ben je kwijt aan maandlasten?

  (Gas en licht)

 • Zijn er eventuele gebreken?

  (De staat van onderhoud beïnvloedt de waarde van je woning)

 • Hoelang heb je in het huis gewoond?

Sta je op het punt om bezichtigingen te plannen? Kijk dan goed naar je agenda. Veel mensen geven de voorkeur aan een rondleiding overdag. Is je woning populair, dan willen misschien meerdere mensen tegelijk je woning bekijken.

Planning speelt hierin een grote rol. Genoeg tijd (overdag) vrijmaken in je agenda is iets waar je absoluut rekening mee wilt houden.

4. Het ontvangen van biedingen

Natuurlijk een hele spannende fase in het verkoopproces. Je hebt potentiële kopers gesproken en verteld over je woning, maar wat vonden zij? In deze fase wordt dat duidelijk.

Je hoopt als verkoper meerdere biedingen te ontvangen. Mocht dit werkelijkheid worden, dan is een goed overzicht wel zo fijn. Helaas blijkt het biedproces voor de meesten niet duidelijk en verloopt het niet altijd even eerlijk.

Onwenselijk voor alle betrokken partijen. Daarom is Huispedia Online Bieden ontwikkeld. Online bieden geeft zowel verkopers als kopers meer controle en inzicht in het biedproces. Met een duidelijk 'Online Transparant Bieden' keurmerk zodat iedereen gegarandeerd is van een biedproces dat onder 100% onafhankelijk toezicht volgens de regels verloopt.

Tip
Online meekijken tijdens het verkoopproces?

Hecht jij veel waarde aan transparantie? Dan hoort Huispedia Online Bieden zeker bij jouw verkoopproces! Dit is namelijk dè plek waar je alle biedingen overzichtelijk op één plek ontvangt. Zo ben jij altijd op de hoogte van nieuwe biedingen en sluit je geen bieders uit.

Lees meer over Huispedia Online Bieden

Regels bij het verkopen

Tijdens het verkoopproces in het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat mag en wat niet mag. Vanuit de wet zijn er namelijk drie regels waar je als verkoper bij wilt stilstaan.

Eigendomsrecht (Recht van gunning)

De naam zegt het eigenlijk al: jij als verkoper hebt de vrijheid om te bepalen aan wie jij je woning gunt. De woning is jouw eigendom, dus jij bepaalt aan wie je het verkoopt.

Schriftelijkheidsvereiste

Een mondeling akkoord is niet bindend. Zolang er geen koopcontract getekend is, kunnen beide partijen (zowel verkoper als koper) afzien van de verkoop. Hierbij hoef je geen geldige reden op te geven.

Dit moet voorkomen dat jij als verkoper een overhaaste beslissing maakt.

Extra toelichting
Mondelinge afspraak

Heb jij als verkoper een akkoord via de mail of via berichten? Dan valt dit evengoed onder een ‘mondeling akkoord’. Pas als de koopovereenkomst ondertekend is, is de gemaakte afspraak bindend.

Is het koopcontract door beide partijen ondertekend? Dan is er aan het schriftelijkheidsvereiste voldaan. Mocht je als verkoper toch afzien van de verkoop, dan ben je verplicht een boete van 10% van de koopsom te betalen aan de koper.

Ook kopers kunnen afzien van de koop. Bijvoorbeeld omdat het rondkrijgen van de financiering niet lukt. Dit is de reden dat veel kopers ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract.

Extra toelichting
Ontbindende voorwaarden

Deze voorwaarden stoppen de verkoop op het moment dat de koper niet kan voldoen aan de verkoopeisen. Vaak heeft dit betrekking op het verkrijgen van een financiering (hypotheek).

Wettelijke bedenktijd

Heb je eindelijk het punt bereikt van een koopovereenkomst? Dan onderteken je als verkoper maar wat graag. Maar onthoud: de koper mag binnen drie dagen op moment van ondertekenen alsnog afzien van de aankoop.

Belangrijk detail: van deze drie dagen moeten er tenminste twee werkdagen zijn.


Alle voordelen op een rijtje.


Ik verkoop:

Zelf je huis verkopen

zelf

Zelf je huis verkopen via Huispedia

via Huispedia

Je bespaart (makelaars) kosten
Je bepaalt zelf je woningpresentatie
Je kunt bezichtigingen plannen volgens jouw agenda
Je leert meer over de woningmarkt
Je plaatst je woning op een website met 3+ miljoen maandelijkse bezoekers
Je beheert je woning volledig gratis
Potentiële kopers kunnen jouw woning eenvoudig vinden aan de hand van een zoekfilter
Huispedia haalt zoveel mogelijk gegevens over jouw woning uit verschillende bronnen
Met Huispedia Online Bieden maak je gebruik van een volledig onafhankelijk biedsysteem

Je huis verkopen via Huispedia.


Wil je als verkoper profiteren van de voordelen?
Bekijk dan hoe het verkoopproces bij Huispedia eruitziet.

Beheer jouw woning

1. Beheer jouw woning

Maak een gratis account aan en koppel vervolgens je woning. Zo krijg je volledig toegang tot het woningprofiel en kan je alles zelf beheren.

Check woninggegevens

2. Check woninggegevens

Wij halen voor jou zoveel mogelijk gegevens uit verschillende bronnen, zoals het Kadaster. Vul vervolgens zelf de rest aan.

Voeg foto’s & video toe

3. Voeg foto’s & video toe

De woningpresentatie is het állerbelangrijkste voor zoekers. Maak zelf prachtige foto’s en maak je woningprofiel aantrekkelijk.

Bepaal de status & vraagprijs

4. Bepaal de status & vraagprijs

Zet jouw woning open voor een bod, op termijn beschikbaar of te koop. Bepaal vervolgens met onze woningwaarde optimalisatie tool de prijs.

Promoot jouw woning

5. Promoot jouw woning

Bereik jouw doelgroep niet alleen op Huispedia. Deel zelf jouw woning op social media, zoals Facebook en Twitter. Vergroot daarmee nog verder jouw bereik.

Organiseer bezichtigingen

6. Organiseer bezichtigingen

Je woning staat te koop. Plan een Open Huis en doe zelf de bezichtiging. Jij kent ten slotte jouw woning het allerbeste.

Ontvang biedingen

7. Ontvang biedingen

Ontvang alle biedingen in jouw persoonlijke biedingscentrum. Zo heb je één overzicht en kan je makkelijk vergelijken.

Kies het winnende bod, teken & verkocht

8. Kies het winnende bod, teken & verkocht

Accepteer het beste bod voor jou. Langs bij de notaris die de kopende partij regelt, tekenen en klaar. Sleutel overdragen en op naar de nieuwe woning.

Dit zeggen onze fans.


Gerwin van den Berg Verkoper op Huispedia

Een goede site om je huis in de etalage te zetten. Ook de waardebepaling kan handig zijn.

20 november 2022
emo algur Verkoper op Huispedia

Goede site om je woning aan te bieden zonder tussenkomst van een makelaar. Kunt zelf afspraak maken met de potentiële kopers met betrekking tot bezichtiging, levering en zo voorts… Top!

7 november 2022
Maria Verkoper op Huispedia

Zeer gebruiksvriendelijk en goed ondersteund met de toelichtingen en adviezen.

29 september 2022
Dhr. R.P. van Zijl Verkoper op Huispedia

Ik snap niet waarom Huispedia niet zo gewaardeerd word als Funda en Jaap. De oneindige mogelijkheden die Huispedia te bieden heeft zijn ideaal om je huis op internet te promoten en dan ook nog eens gratis.... Top site...??

1 september 2022
Mario Verkoper op Huispedia

Handige Tool als voorbereiding bij koop en /of verkoop van je woning.

31 juli 2022
Wijn Verkoper op Huispedia

Mooi en overzichtelijk met heel veel (onbetaalde) mogelijkheden bij een gratis account. Bijvoorbeeld huizen/ woningen die binnenkort te koop worden aangeboden. Wil je meer dienstverlening, dan hangt daar een billijk prijskaartje aan.

14 juli 2022
Hans Lange Verkoper op Huispedia

Mooi platform. Veel handige functionaliteit. Gebruikersvriendelijk. En onafhankelijk. Goed inzicht in de actuele woningwaarde. Goede mogelijkheden om een woning te presenteren.

8 juni 2022
MickVII Verkoper op Huispedia

eenvoudig en correct je woning beschrijven en het meeste werk doen alvorens je een makelaar inschakelt. Een Win-Win

5 juni 2022
Leo van Lieshout Verkoper op Huispedia

Gebruikersvriendelijk en gratis site om je huis in de verkoop te zetten. Je kunt zelf foto's en plattegronden toevoegen. Ook krijg je reële taxaties van de waarde van woningen, ook al staan ze al te koop.

21 april 2022
L.G.J. Mollen Verkoper op Huispedia

We hebben een positieve ervaring Ons huis stond 1,5 maand beschikbaar op huidspedia toen kregen we een bericht van wat later onze kopers werden. Twee weken later hebben we het voorlopig koopcontract, (opgesteld door een makelaar) getekend. Zonder makelaar hebben we ons huis verkocht! Zes weken na ondertekening was het definitief. Het is een zeer positieve verkoop geweest.

12 februari 2022

Veelgestelde vragen.


Nee wij zijn zelf geen makelaar, wij verkopen zelf geen huizen en hebben hier ook geen enkel belang in. Wij zijn het 100% onafhankelijke woningplatform voor consumenten en maken de markt simpel en transparant voor iedereen. Met volledige informatie over alle huizen en beschikbare diensten weet je hoe de markt werkt en hoe je ervoor staat. Lees hier ons verhaal.

Op Huispedia kan ook elke makelaar of een woningeigenaar de woning verkopen. Met ons gecertificeerd online biedingssysteem kunnen wij de aan- en verkopende partij een 100% eerlijk biedingsproces garanderen. Aangesloten makelaars die altijd met ons gecertificeerd online biedingssysteem werken kunnen het 'Huispedia Online Bieden' keurmerk voeren.

Dat ligt eraan. Als je kiest voor gesloten bieden niet. Ingezonden biedingen zijn afgeschermd voor alle partijen tot aan het sluitmoment van de biedronde. Op deze manier vindt er geen tussentijdse beïnvloeding plaats. Als je kiest voor een openbare bieding zijn alle biedingen voor iedereen geanonimiseerd openbaar: potentiële aankopers en de verkopende partij. Dit werkt meer zoals je bij een veiling gewend bent.

Bij gesloten bieden zijn alle ingezonden biedingen afgeschermd voor alle partijen tot aan het sluitmoment van de biedronde. Op deze manier vindt er geen tussentijdse beïnvloeding plaats. Bij een openbare bieding zijn alle biedingen voor alle partijen geanonimiseerd openbaar: potentiele aankopers en de verkopende partij. Dit werkt meer zoals je van een veiling gewend bent. Via ons online biedingssysteem zijn alle twee de mogelijkheden beschikbaar.

Het verkoopproces is nog altijd exact hetzelfde zoals de verkoperde partij wenst: met openbaar of gesloten bieden. Wij faciliteren en controleren alleen het biedingsproces. Jouw verkoopresultaat zal hier nooit onder lijden.

Nee, het is niet mogelijk om op een andere manier een bod uit te brengen dan via de biedingsmodule op een woningpagina. Dit doen wij zodat iedereen in het proces een gelijke kans heeft en elk bod geregistreerd staat. Zo kunnen wij altijd achteraf controleren of alles volgens de biedingsspelregels is gegaan.

Mocht er gebruik zijn gemaakt van het gecertificeerd beidingssysteem en toch biedingen buiten het systeem zijn gedaan, dan kan men het biedlogboek opvragen en naar het tuchtcollege van de branchevereniging van de betreffende makelaars stappen.

Nee, wij vragen enkel de info die écht nodig is om een bod tot stand te brengen, zoals jouw contactgegevens en biedingsdetails. Alle andere persoonsgegevens zullen wij nooit zomaar delen of doorverkopen aan derden. Wij worden hier extern voor gecontroleerd en voldoen aan het Privacy Waarborg ‘Goud’ van de Europese Unie.

Alle makelaarskantoren en zelfverkopers kunnen zich gratis aanmelden op Huispedia om het aanbod te plaatsen en gebruik te maken van het biedingssysteem. Wij rekenen dus geen kosten.

Belangrijk voor alle makelaarskantoren: het automatisch aanbieden van woningen is ook gratis bij Huispedia. Wij rekenen geen plaatsingskosten. Laad automatisch al jouw aanbod in vanuit jouw CRM (bijv. Realworks of Kolibri) naar jouw Huispedia Desk en start gelijk een online bieding. Simpel. Zo kan jij jouw potentiële verkopers een eerlijk biedproces garanderen en ontvang je automatisch het ‘Huispedia Online Bieden’ keurmerk van een 100% onafhankelijke partij.

Klaar om zelf jouw woning te verkopen?

Je woning zelf verhuren.

Verhuur gratis zelf jouw woning via Huispedia. Bereik zo meer dan 3 miljoen bezoekers per maand en bespaar zo makkelijk extra kosten.

Beheer mijn woning

Nog niet zeker over verkopen.

Ontdek dan alvast hoe jouw woning in de markt ligt en zet jouw woning gratis ‘open voor een bod' of 'op termijn beschikbaar’.

Beheer mijn woning

Jouw woningwaarde checken?

Benieuwd wat jouw huis waard is? Bekijk gratis jouw woningwaarde en wat het beste moment is om te verkopen.

Check mijn woningwaarde

Klaar om zelf jouw woning te verkopen?

Aan de slag