Waarom de woningwaarde berekenen?


Het is goed om te weten wat een woning nou écht waard is. Maar hoe gebruik je dit in je voordeel? En hoe weet je of de woningwaarde betrouwbaar is? Wij leggen het je eerlijk uit.

Waarom de woningwaarde berekenen?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 16 nov. 2023 4 min. lezen

In het kort.

  • De woningwaarde rekentool berekent gratis de realistische woningwaarde van elke koopwoning in Nederland.
  • Er zijn meerdere manieren om hier slim voordeel uit te halen.
  • De Huispedia Woningwaarde kijkt niet alleen naar de woningkenmerken, maar ook naar vergelijkbare woningen en de woningmarkt.

Wat zijn de voordelen van de woningwaarde berekenen?

Op zoek naar een woning? Dan is het goed om te weten wat een huis nou écht waard is. Allereerst om te zien of een woning wel binnen je budget valt. Tijdens het zoeken wil je natuurlijk woningen tegenkomen die aansluiten bij je woonwensen. Maar door de woningwaarde krijg je een beter beeld of de ook woning past bij je portemonnee.

Als je de realistische woningwaarde van een woning weet, kan je ook kritischer kijken naar de vraagprijs. Is deze hoog of laag? Een huis met een vraagprijs ver boven de realistische woningwaarde ligt hoog in de markt. Kiest een verkoper ervoor om de woning onder de woningwaarde te prijzen? Dan ligt de woning laag in de markt. Handig om te weten voor je gaat bieden. Maar hoe zit dat precies?

Voor je gaat bieden wil je zo veel mogelijk informatie verzamelen. Weten of een woning hoog of laag in de markt ligt kan nuttige informatie zijn, zeker bij het bieden en onderhandelen. Maar dan moet je wel weten hoe je het gebruikt. En natuurlijk hoe niet. Want je openingsbod bepaal je natuurlijk niet door alleen te kijken naar de woningwaarde. 

De woningwaarde berekenen als startpunt?

Het is belangrijk om te onthouden: de woningwaarde berekenen is niet hetzelfde als een taxatie aanvragen. Na het berekenen van de woningwaarde kan je bijvoorbeeld niet gelijk een hypotheek aanvragen. Ja, het klopt dat beide schattingen zijn. Maar een bank vraagt nog steeds naar een officiële taxatie voor het besluit geld aan je te lenen. Dat komt omdat bij een taxatie een mens de schatting maakt. Bij een online woningwaarde berekening wordt dit gedaan door een rekenmodel. Daarover in het volgende stukje meer.

Maar eerst is het goed om te benoemen dat de woningwaarde een goed startpunt is. Zie het als een eerste indicatie, een eerste check.  Natuurlijk kijk je naar de informatie die online bij de woning staat zoals de vraagprijs en de woningkenmerken. Maar een logische vervolgstap in je onderzoek is dus zonder twijfel de woningwaarde berekenen.

Hoe wordt de woningwaarde berekend?

Hierboven zeiden we het al: de woningwaarde wordt berekend door een model. Het is nogal een technisch verhaal. Dus we leggen hier vooral uit wat voor jou, de woningzoeker, interessant is. De echte vraag is hier: waar is de woningwaarde berekening op gebaseerd?

Een computermodel kijkt naar de informatie die beschikbaar is over een woning. Hoe actueler, hoe beter. Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe beter. Het woord ‘beter’ betekent hier eigenlijk ‘nauwkeuriger’. We geven een voorbeeld.

Heeft een woning het afgelopen jaar een nieuwe uitbouw gekregen? Dan kan dit de woningwaarde verhogen, bijvoorbeeld omdat de woonoppervlakte is toegenomen. Maar dan moet deze informatie wel beschikbaar zijn om een nieuwe berekening te maken. Actuele informatie leidt dus tot een nauwkeurigere berekening.

Maar goed, naar welke informatie kijkt de woningwaarde berekening? Hier volgt een rijtje:

  • De kenmerken van de woning

  • Vergelijkbare woningen in de buurt

  • De woningmarkt in het algemeen

Is de woningwaarde hetzelfde als de marktwaarde?

De marktwaarde is het bedrag dat een huis op de huidige woningmarkt opbrengt. Op populaire woningen in de grote steden wordt over het algemeen vaker overboden dan op woningen buiten de randstad.

Bij de woningwaarde berekeningen wordt de locatie natuurlijk wel genomen maar het verwachte biedgedrag niet. Daarvoor hebben we Huispedia’s Biedadvies, waar ons realistisch bod gebaseerd is op de populariteit en het verwachte biedgedrag bij een woning.

Waar kan ik de woningwaarde berekenen?

De woningwaarde bereken je gratis online. Het fijne is dat je hierdoor direct weet wat een woning realistisch waard is. Dit kan je doen voor alle huizen in Nederland. Je hoeft alleen het adres te weten. De rekentool geeft je vervolgens een nauwkeurige en actuele berekening. Je krijgt de woningwaarde direct te zien, zonder dat je een e-mailadres hoeft te geven. Benieuwd naar de woningwaarde van een huis?

Check direct de woningwaarde
Waarom de woningwaarde berekenen?
Gyan 16 nov. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten