Hoe maak ik mijn woonwensen checklist?
Zoeken naar een huis wordt een stuk makkelijker als je weet wat je woonwensen zijn. Maar hoe bepaal je jouw woonwensen?

In het kort.
- Als je jouw budget weet kan je bepalen welke woonwensen realistisch zijn.
- Bij het samenstellen van je woonwensen checklist kijk je naar meer dan de woning en de buurt.
- Op Huispedia filter je makkelijk in het grootste woningaanbod van Nederland.
Welk huis past bij mij?
Ben je aan het zoeken naar een koopwoning? Dan is een spannende fase aangebroken, want een huis vinden én kopen is niet niks. Om je zoektocht makkelijker te maken wil je zo gericht mogelijk zoeken. Maar dat kan alleen als je vooraf je woonwensen duidelijk in kaart brengt. Hoe doe je dit? Wij leggen je uit hoe je een woonwensen checklist maakt.
Budget: wat kan en wíl je betalen?
Voor je je zoektocht begint wil je een duidelijk beeld hebben van je budget. Je wil natuurlijk voorkomen dat je woningen in je zoekresultaten krijgt die je helemaal niet kan betalen. Online kan je gratis berekenen hoeveel je maximaal kan lenen. Bij de berekening wordt er gekeken naar je inkomen, spaargeld, (studie) schuld en vaste lasten. Ieders situatie is natuurlijk anders. Heb je vragen over je hypotheekopties? Dan kan je altijd terecht bij een hypotheekadviseur.
Bij het bepalen van je woonwensen is het belangrijk om te weten wat je kan betalen maar ook wat je wíl betalen. En dat antwoord vind je bij jezelf. Stel jezelf de vraag: hoeveel maandlasten vind ik acceptabel? Als een bank akkoord geeft voor een lening betekent dit dat je (samen met je partner) financieel instaat bent om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Maar misschien is reizen wel heel belangrijk voor je of eten jij en je partner graag een hapje buiten de deur. Ga dus voor jezelf na wat je straks per maand maximaal kwijt wil zijn aan je hypotheeklasten.
De locatie: waar wil je een huis kopen?
Nu je je budget weet kan je beginnen met je zoekgebied te bepalen. Waar wil je straks wonen? Welke voorzieningen wil je graag in de buurt hebben?
Veel woningzoekers kijken naar een locatie vanuit hun persoonlijke situatie. Zo wordt er vaak gekeken naar de reistijd naar werk en de afstand tot familie en vrienden. Ook persoonlijke voorkeuren worden meegenomen: is er een strand, bos of sportvereniging in de buurt?
Naast voorzieningen in de buurt, is het ook belangrijk om te checken in wat voor soort buurt je wil wonen. Ben je opzoek naar veel groen? Of vind je reuring in een drukke stad juist belangrijk? Op Huispedia kan je bij élke woning buurtinformatie vinden. Maak hier dus slim gebruik van vóór je gaat bezichtigen.
Woningtype: wat voor type woning zoek je?
Op je woonwensen checklist heb je nu duidelijk staan wat je budget is en hoe je zoekgebied eruitziet. Dan is de volgende stap om na te gaan naar welke woningtypes je gaat kijken. In Nederland kan je vaak kiezen tussen rijtjeshuizen ook wel tussenwoningen genoemd, appartementen, hoekwoningen, twee onder één kap en vrijstaande woningen.
Om te checken welk woningtype aansluit bij je woonwensen is het slim om verder te kijken dan vandaag. Hoe ziet je gezinssituatie er over 3 jaar uit? Werk je veel thuis? Misschien verwacht je partner de komende jaren ook steeds meer thuis te gaan werken. Kunnen jullie beide ongestoord thuiswerken?
Het aantal slaapkamers, de woonindeling en het aantal verdiepingen spelen hierin een rol. Sommige woonkenmerken zijn makkelijk te bedenken: wil je persé een tuin? Dan vallen bovenwoningen af. Wil je de ruimte om een gezin te starten? Dan kom je al snel bij een gezinswoning terecht.
Energielabel: zoek je een energiezuinig huis?
Wil je zeker weten dat je weinig energie verstookt? Dan ben je waarschijnlijk opzoek naar een energiezuinig huis. Dat betekent dat je ook naar het energielabel van een woning moet kijken. In Nederland heeft gelukkig élke woning een energielabel.
Wel is het belangrijk om te weten dat er twee soorten energielabels zijn: een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. Dit bepaalt namelijk hoe betrouwbaar een label is. Maar of het label nou definitief of voorlopig is: als je opzoek bent naar een energiezuinig huis dan is de kans klein dat je genoegen neemt met een woning met het label F of G. Scheelt je ook weer een tweede hypotheek om de energierekening te kunnen betalen.
Hoe prioriteer je je woonwensen?
Het is niet altijd mogelijk om al je wensen te vervullen. Dus moet je voorrang geven aan de wensen die het belangrijkst voor je zijn. Hoe check je dit?
Onze tip is om bij je zoektocht verder te kijken dan het aantal slaapkamers en de voorzieningen in de buurt. Stel jezelf eens vragen die gaan over je persoonlijkheid. Klinkt nogal zweverig, hé? Goed, hier zijn wat concrete voorbeelden om je op weg te helpen:
Wil ik de mouwen opstropen? Klussen aan een woning.De één vindt het geweldig en de ander krijgt er de rillingen van. Waar hoor jij bij? Een kluswoning kan misschien een lagere vraagprijs hebben, maar een grote verbouwing kost ook wat. Naast deze kosten brengt het ook bloed, zweet en tranen met zich mee. Moet je maar net zin in hebben.
Geef ik feestjes waar meer dan 20 man komen? Haal je veel voldoening uit het vermaken van gasten? Dan heb je wel wat ruimte nodig. Slim dus om naar de oppervlakte van de woonkamer, tuin of dakterras te kijken.
Ga ik van diesel naar elektrisch rijden? Doe je dit voor moeder natuur of voor je portemonnee? Wat het antwoord ook is, je bent bezig met duurzaamheid. Dan kan je overwegen om tijdens je zoektocht te filteren op goede energielabels. Of juist op slechte labels, als je van plan bent om een woning te verduurzamen en jouw steentje bij te dragen.
Ben ik een huismus of een buitenmens? Breng jij je zomeravonden graag buiten door? Ga je graag op een zonnige dag goed ingesmeerd in de zon liggen? Dan is de kans groot dat een tuin op het zuiden terugkomt op je woonwensenlijstje.
Hoe vind ik huizen die aansluiten bij mijn woonwensen?
Je weet nu hoe je je woonwensen bepaalt en checkt welke wensen voor jou het belangrijkst zijn. Benieuwd naar het woningaanbod dat hierop aansluit? Maak gebruik van Huispedia’s zoekfilters en zoek slim. Door gericht te zoeken zie je snel welke woningen een bezichtiging waard zijn.
Start nu met zoeken