logo Huispedia

Eerlijk bieden met online bieden.


Lees meer over het online biedsysteem: eerlijk, transparant en overzichtelijk voor iedereen in het biedproces.


Online Transparant Bieden
Online Transparant Bieden

Alles weten over Huispedia Online Bieden.

Wat is jouw rol in het biedproces?


Een onafhankelijk biedsysteem dat zorgt voor een transparant biedproces.

Onafhankelijk betekent eerlijk bieden

Je kent het wel: de verhalen over biedingen die tijdens het kopen en verkopen van een huis niet allemaal even eerlijk worden behandeld. Dat kan en moet anders. Met Huispedia Online Bieden gaat het altijd eerlijk omdat het 100% onafhankelijk gecontroleerd. Wij garanderen een eerlijk proces voor koper, verkoper en makelaar.

Weet de biedspelregels van tevoren

Geen verrassingen of plotselinge veranderingen tijdens een biedronde. Van tevoren is alles voor iedereen duidelijk: gaat het om een gesloten biedronde of een openbare biedronde? Met altijd een startmoment, sluitmoment en vaste voorwaarden om aan een biedronde mee te mogen doen.

Sluit niemand uit met anoniem bieden

Online biedingen zijn anoniem voor alle partijen tot aan het sluitmoment van een biedronde. Op deze manier vindt er geen oneerlijke tussentijdse beïnvloeding plaats. Pas na sluiting krijgt de verkopende partij inzicht in wie er heeft geboden, vanwege het 'recht van gunning'. Elke deelnemer wordt natuurlijk wel digitaal geverifieerd.

Leg met zekerheid een bod vast

Elk bod wordt met zekerheid vastgelegd in het online biedsysteem. Inclusief eventueel ontbindende voorwaarden. Bij gesloten bieden zijn de biedingen pas zichtbaar na het sluiten van de biedronde. Bij openbaar bieden is elk bod direct live te volgen.

Vind elk bod terug in het biedlogboek

Ieder bod registreren wij in het biedlogboek: we houden bij wie welk bod doet en op welk tijdstip. Nadat de verkopende partij het winnende bod heeft gekozen, krijgen alle deelnemers inzicht in het geanonimiseerde biedlogboek. Via steekproeven of na een klacht controleren wij of er niet is valsgespeeld. Wel zo eerlijk.

Twee opties, openbaar en gesloten bieden.

Openbaar bieden Gesloten bieden
Vraagprijs of bieden vanaf?
Openbaar bieden
Bieden vanaf prijs.
Gesloten bieden
Vraagprijs.
Wie krijgt inzicht in de biedingen?
Openbaar bieden
Alle biedingen inzichtelijk voor iedereen tijdens de bieding.
Gesloten bieden
Status bieding niet inzichtelijk tijdens de biedronde, daarna alleen voor de verkoper.
Wanneer zijn de biedingen te zien?
Openbaar bieden
Elk bod direct live te volgen tijdens de biedronde.
Gesloten bieden
Biedingen volledig afgeschermd tot sluitmoment.
Is mijn privacy gewaarborgd?
Openbaar bieden
Bieders kunnen geanonimiseerd bieden. Alleen de verkoper is op de hoogte.
Gesloten bieden
Bieders kunnen geanonimiseerd bieden. Alleen de verkoper is op de hoogte na afloop.
Is er een biedlogboek?
Openbaar bieden
Ja, deze wordt automatisch opgesteld.
Gesloten bieden
Ja, deze wordt automatisch opgesteld.

Het Huispedia Online Bieden keurmerk.

100% onafhankelijke garantie

Ons doel is om met een waterdicht online biedsysteem zowel het aankoop- als het verkoopproces van een woning eerlijker te maken. Met het ministerie van Binnenlandse Zaken en enkele andere partijen zijn wij samen begonnen om de woningmarkt eerlijker en transparanter te maken.

Om een veilig biedproces te garanderen is het keurmerk “Huispedia Online Transparant Bieden” gemaakt. Zo zie je in één oogopslag voor welke verkoper wij een eerlijk en duidelijk biedproces garanderen.


Wij werken volgens de hoogste Europese privacy standaard. Jouw privacy is bij ons altijd gewaarborgd.

Online Transparant Bieden

Veelgestelde vragen.

Wat is Huispedia?

Huispedia is opgericht in 2018 door Ramon Noordeloos en Maxim Bours vanuit de persoonlijke frustratie dat alle inzichten verborgen waren. Met 2,1 miljoen unieke bezoekers is het nu het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland. Huispedia biedt alles wat je moet weten over een woning op één plek, van zowel woningen die te koop staan tot die (nog) niet op de markt zijn.

Is Huispedia een makelaar?

Nee wij zijn zelf geen makelaar, wij verkopen zelf geen huizen en hebben hier ook geen enkel belang in. Wij zijn het 100% onafhankelijke woningplatform voor consumenten en maken de markt simpel en transparant voor iedereen. Met volledige informatie over alle huizen en beschikbare diensten weet je hoe de markt werkt en hoe je ervoor staat.ß Lees hier ons verhaal.

Op Huispedia kan ook elke makelaar of een woningeigenaar de woning verkopen. Met ons gecertificeerd online biedingssysteem kunnen wij de aan- en verkopende partij een 100% eerlijk biedingsproces garanderen. Aangesloten makelaars die altijd met ons gecertificeerd online biedingssysteem werken kunnen het 'Huispedia Online Bieden' keurmerk voeren.

Werkt online bieden net als een veiling?

Dat ligt eraan. Als je kiest voor gesloten bieden niet. Ingezonden biedingen zijn afgeschermd voor alle partijen tot aan het sluitmoment van de biedronde. Op deze manier vindt er geen tussentijdse beïnvloeding plaats. Als je kiest voor een openbare bieding zijn alle biedingen voor iedereen geanonimiseerd openbaar: potentiële aankopers en de verkopende partij. Dit werkt meer zoals je bij een veiling gewend bent.

Wat is het verschil tussen openbaar bieden en gesloten bieden?

Bij gesloten bieden zijn alle ingezonden biedingen afgeschermd voor alle partijen tot aan het sluitmoment van de biedronde. Op deze manier vindt er geen tussentijdse beïnvloeding plaats. Bij een openbare bieding zijn alle biedingen voor alle partijen geanonimiseerd openbaar: potentiele aankopers en de verkopende partij. Dit werkt meer zoals je van een veiling gewend bent. Via ons online biedingssysteem zijn alle twee de mogelijkheden beschikbaar.

Gaat online bieden ten koste van mijn verkoopresultaat?

Het verkoopproces is nog altijd exact hetzelfde zoals de verkoperde partij wenst: met openbaar of gesloten bieden. Wij faciliteren en controleren alleen het biedingsproces. Jouw verkoopresultaat zal hier nooit onder lijden.

Kan ik ook op een andere manier mijn bod uitbrengen?

Nee, het is niet mogelijk om op een andere manier een bod uit te brengen dan via de biedingsmodule op een woningpagina. Dit doen wij zodat iedereen in het proces een gelijke kans heeft en elk bod geregistreerd staat. Zo kunnen wij altijd achteraf controleren of alles volgens de biedingsspelregels is gegaan.

Mocht er gebruik zijn gemaakt van het gecertificeerd beidingssysteem en toch biedingen buiten het systeem zijn gedaan, dan kan men het biedlogboek opvragen en naar het tuchtcollege van de branchevereniging van de betreffende makelaars stappen.

Worden mijn persoonsgegevens zomaar gedeeld met derden?

Nee, wij vragen enkel de info die écht nodig is om een bod tot stand te brengen, zoals jouw contactgegevens en biedingsdetails. Alle andere persoonsgegevens zullen wij nooit zomaar delen of doorverkopen aan derden. Wij worden hier extern voor gecontroleerd en voldoen aan het Privacy Waarborg ‘Goud’ van de Europese Unie.

Zijn er kosten aan verbonden?

Alle makelaarskantoren en zelfverkopers kunnen zich gratis aanmelden op Huispedia om het aanbod te plaatsen en gebruik te maken van het biedingssysteem. Wij rekenen dus geen kosten.

Belangrijk voor alle makelaarskantoren: het automatisch aanbieden van woningen is ook gratis bij Huispedia. Wij rekenen geen plaatsingskosten. Laad automatisch al jouw aanbod in vanuit jouw CRM (bijv. Realworks of Kolibri) naar jouw Huispedia Desk en start gelijk een online bieding. Simpel. Zo kan jij jouw potentiële verkopers een eerlijk biedproces garanderen en ontvang je automatisch het ‘Huispedia Online Bieden’ keurmerk van een 100% onafhankelijke partij.