Kan ik onderbieden op een huis?
Hoe kom je tot een goed bod? Wij leggen uit wanneer je kan onderbieden. Zo voorkom je dat je onnodig te veel biedt en bied jij succesvol op een huis.
In het kort.
- Onderbieden is een biedstrategie waarbij je openingsbod lager is dan de vraagprijs.
- Of onderbieden een serieuze mogelijkheid is hangt af van de vraagprijs en de woningwaarde.
- Met Huispedia’s Biedadvies voorkom je dat je onnodig te veel biedt.
Hoeveel kan je onder de vraagprijs bieden?
Een goed bod hangt af van verschillende factoren en verschilt per woning. Hoeveel je kan onderbieden is dus lastig uit te drukken in één vast percentage of bedrag. Het is daarom belangrijker om te weten wat je meeneemt bij het uitbrengen van je eerste bod: het openingsbod. Wij delen wat je moet weten om tot een succesvol bod te komen. Zo voorkom je dat je onnodig overbiedt.
Wat als ik de vraagprijs te hoog vind?
Bij het zoeken naar je droomhuis kijk je vaak eerste naar de vraagprijs. Dit is de prijs die de verkoper hoopt te krijgen voor de woning. De vraagprijs is een eerste indicatie of een woning binnen je budget valt.
Maar je openingsbod baseren op de vraagprijs is niet verstandig. Je wilt namelijk niet meer bieden dan dat de woning daadwerkelijk waard is. Daarom kan je beter eerst de woningwaarde berekenen. Is de vraagprijs veel hoger dan de realistische woningwaarde? Dan weet je dat de ‘woning hoog in de markt ligt’. Dit biedt kansen om onder te bieden. De speelt een rol maar is niet alles bepalend.
"Wist je dat de vraagprijs nergens op gebaseerd hoeft te zijn? Iedereen mag dus vragen voor een huis wat hij of zij wil. Op Huispedia vind je van iedere woning, of die nu op Huispedia of ergens anders te koop staat, het Huispedia vraagprijsinzicht. Daarmee zie je direct of de vraagprijs van de verkoper redelijk, hoog of laag is."
Benieuwd hoe je het Huispedia vraagprijsinzicht gebruikt? In deze uitlegvideo neemt onze expert Jimmy je stap voor stap mee! Zo weet je voortaan altijd of de vraagprijs redelijk is.
Onderbieden op een woning met veel concurrentie?
Naast de woningwaarde wil je ook graag weten of er veel interesse in de woning is. Is een woning populair? Dan brengen waarschijnlijk meerdere woningzoekers een bod uit. Dit is natuurlijk in het voordeel van de verkoper: hij of zij heeft namelijk meerdere biedingen om op in te gaan. Als er iemand afhaakt, kan hij of zij altijd naar de volgende bieder. Onderbieden bij een woning met veel interesse is daarom alleen slim als het om een woning gaat die niet voldoet aan (al) je woonwensen. In andere woorden: het is niet je droomhuis, maar voor een goede prijs kan dit nog steeds een goede koop zijn.
Bij weinig concurrentie geldt het omgekeerde. De verkoper ontvangt minder biedingen, wat betekent dat hij of zij minder onderhandelingsmacht heeft. Bij weinig interesse heb je dus meer kans om succesvol onder te bieden.
We zien dat door de krapte op de woningmarkt onderbieden steeds minder vaak voorkomt. Waar woningzoekers in het tweede kwartaal van 2024 nog in 24% van de gevallen een lager bod uitbrachten, is dit percentage in het derde kwartaal gedaald naar 21%.
Waar is de kans om succesvol onder te bieden het grootst?
In onze Huispedia Data zien we dat in het derde kwartaal van 2024, onderbieden het vaakst voorkwam in de gemeenten Terneuzen (51%) en Hoeksche Waard (42%). Andere gemeenten waar onderbieden relatief vaak succesvol bleek zijn:
Schagen 33%
Apeldoorn 32%
Oss 29%
Gemeenten waar de kans het laagst was:
Nieuwegein 4%
Utrecht 5.4%
Almere 7%
Onderbieden na de bezichtiging
Bieden doe je altijd na de eerste bezichtiging. Maar het kan natuurlijk zijn dat je na een bezichtiging zeker weet: ik wil onderbieden op deze woning. Bij een bezichtiging wordt namelijk verwacht dat je als woningzoeker zelf goed onderzoek doet naar de staat van de woning: dit wordt onderzoeksplicht genoemd. Door achterstallig onderhoud is een woning minder waard. Bij de bezichtiging wil je dus met een kritische blik naar de woning kijken. Een verouderde badkamer of keuken kan leiden tot toekomstige verbouwkosten. Neem dit daarom mee bij je openingsbod. Bij het uitbrengen van je bod kun je altijd aangeven hoe je tot het bod bent gekomen.
Met een kritische blik kom je al een heel eind. Maar niet alle gebreken zijn altijd even zichtbaar. Verborgen gebreken zijn moeilijk of niet te zien, deze worden vaak pas zichtbaar na de verkoop. Een bouwkundige keuring helpt om te voorkomen dat je gebreken over het hoofd ziet. Na een bouwkundige keuring krijg je een rapport dat je uitgebreid inzicht geeft in de huidige staat van onderhoud en of je dus kan gaan onderbieden.
Een woning is natuurlijk geen brood in het schap met een vaste prijs. De verkoopprijs staat niet vast en hangt af van hoeveel er wordt geboden. En hoe hoog het winnende bod is hangt weer af van hoeveel belangstelling er voor de woning is. Hoe meer mensen geïnteresseerd zijn, hoe groter de kans op een hoger winnend bod. Als je dus weet of er veel gezocht wordt naar dit type woningen, weet je hoeveel concurrentie je kan verwachten.
De populariteit van een woning is slechts één van de vijf punten waar je naar kijkt. Benieuwd wat de andere vier zijn? Bekijk onze video 'hoeveel moet ik bieden?' waarin we je alles uitleggen.
Onderbieden op een woning met een laag energielabel?
Ook het energielabel van een woning beïnvloedt de waarde van een woning. In de huidige huizenmarkt wordt het energielabel steeds belangrijker. Woningzoekers kijken nu namelijk heel bewust naar het energieverbruik van een woning. Dit bepaalt voor een groot deel je toekomstige maandlasten.
Waar kan ik onderbieden?
Heeft een woning een laag (slecht) energielabel (F-G)? Dan betekent dit dat de woning niet energiezuinig is, dat weer zorgt voor hogere energiekosten. Als je in de toekomst besluit om een woning te verduurzamen, dan kost dat geld. Woningzoekers houden hier steeds meer rekening mee. Zo zien we dat woningen met een lager energielabel gemiddeld langer te koop staan. Ook zien we dat woningen met een hoog beter energielabel gemiddeld steeds meer opleveren.
Een woning met een lagere woningwaarde die langer te koop staat geeft mogelijkheden om onder te bieden. Dit is ook gelijk de reden waarom we bij Huispedia het energielabel meenemen in ons biedadvies. Daarnaast wordt de uiteindelijke verkoopprijs, de verkooptijd en hoe vaak er overboden ook bepaald door het type woning, zoals een appartement of een vrijstaand huis.
Onderbieden bij een openingsbod?
Je weet nu welke factoren bepalen of je kan onderbieden. Benieuwd hoe je inzicht krijgt in hoeveel je precies moet bieden? Lees dan meer over Huispedia’s Biedadvies met onder andere ons realistische bod, verkocht vergelijkbare woningen, verborgen prijsaanpassingen en populariteit.
Check nu of ik kan onderbieden
Over Huispedia data
Bij Huispedia vinden we dat kopers en verkopers recht hebben op álle woninginzichten. Daarom doen onze experts onderzoek naar biedgedrag en andere woningmarkttrends. We combineren hiervoor onze eigen Huispedia data met data uit openbare bronnen als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Zo laten we zien hoe het écht zit op de Nederlandse woningmarkt.