Wat is de koopsom van een woning?


Benieuwd naar de verkoopprijs? Goed om te weten als je gaat bieden op een huis. Maar hoe haal je alles uit de koopsominformatie?

Wat is de koopsom van een huis?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 7 nov. 2023 3 min. lezen

In het kort.

  • De laatste koopsom van een woning geeft een beeld van de lokale huizenmarkt en de waardeontwikkeling.
  • Naast de laatste koopsom heb je meer belangrijke informatie nodig bij het vinden én het kopen van een huis. 
  • Op Huispedia’s KoperPlus lees je hoe unieke inzichten zoals de verwachte verkoopprijs je kunnen helpen.

Wat is de koopsom van een huis? 

Ben je opzoek naar een nieuwe woning? Dan ben je tijdens je onderzoeksfase ongetwijfeld veel informatie aan het verzamelen. Belangrijke informatie die hierbij hoort: de laatste verkoopprijs van een huis, ook wel de koopsom genoemd. Want wat is er voor het huis betaald?  

Deze informatie helpt je om een beter beeld te krijgen van de lokale huizenmarkt en de waardeontwikkeling van de woning én de buurt.  Als je besluit een bod te plaatsen, geeft dit je meer houvast.   

Hoe haal ik alles uit de koopsominformatie? 

Als een woning aan je woonwensen voldoet ga je bezichtigen. Worden je verwachtingen tijdens de bezichtiging bevestigt, wil je een bod plaatsen op een woning. Met de koopsominformatie op zak kan je woningprijzen beter met elkaar vergelijken. Dit versterkt je onderhandelingspositie.  

Bieden en onderhandelen is best wel spannend. Maar een goede voorbereiding maakt het allemaal een stuk makkelijker. De laatste koopsom opvragen is onderdeel van je goed voorbereiden en zal je helpen om je biedingsstrategie te bepalen. Weer een stapje dichter bij je nieuwe stekkie. 

Wat is de koopsom van vergelijkbare woningen? 

Als je online een huis tegenkomt dat te koop staat, is een van de eerste punten waar je naar kijkt de vraagprijs. Maar hoe weet je of de vraagprijs realistisch is? Een goed startpunt is om de woning eerst op Huispedia op te zoeken. Hier kan je namelijk gratis zien of een woning hoog of laag in de markt ligt. Dit prijsinzicht bepalen we door de realistische woningwaarde te vergelijken met de vraagprijs.   

De volgende stap is dat je de laatste koopsom van vergelijkbare woningen gaat vergelijken in de buurt. Vergelijkbare woningen in de buurt hebben normaal gesproken een vergelijkbare waardeontwikkeling. Wel goed om te onthouden: in het ene huis is soms meer verbouwd wat betekent dat de woning een hogere woningwaarde heeft.  Dit kan de verkopende partij weer meenemen in de vraagprijs.

Waar vind ik de koopsom van een woning?  

Veel mensen hebben het idee dat je alleen bij het Kadaster de koopsom of vraagprijs kan opvragen. Maar er zijn meer mogelijkheden. En dat is fijn, omdat je bij het Kadaster betaalt per adres of per postcode. Verder is de koopsominformatie beperkt. Na het betalen ontvang je alleen het huisnummer, de verkoopdatum, de koopsom en de perceeloppervlakte. Bij Huispedia begrijpen we dat je als woningzoeker behoefte hebt aan meer informatie om goede keuzes te kunnen maken. 

Informatie zoals het woningaanbod en de waardeontwikkeling in de buurt. Een overzicht van de prijshistorie met de waardetrend. Of de populariteit van een woning en de verwachte verkoopprijs. Je kan op Huispedia’s KoperPlus meer lezen over deze inzichten en hoe ze je kunnen helpen. 

Is de verkoopprijs van een huis altijd bekend?  

De laatste koopsom van een huis is helaas niet altijd bekend. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het gebeuren dat er bij een appartement geen postcode en huisnummer in de akte staan. Een andere reden voor het ontbreken van de laatste koopsom is dat de woning eerst een huurwoning was. Ook kan het zijn dat de overdracht niet tot stand is gekomen via een verkoop. Dit laatste gebeurt vooral bij een erfenis of echtscheiding.     

Verzamel meer informatie dan de laatste koopsom 

De laatste koopsom van een woning weten is slechts één van de belangrijke punten die je wil weten. De populariteit van de woning, het verwachte biedgedrag en de verwachte verkoopprijs zijn voorbeelden van andere waardevolle inzichten die je kunnen helpen. Benieuwd hoe deze inzichten je helpen? Lees dan meer over Huispedia’s KoperPlus. 

Check Huispedia's KoperPlus
Wat is de koopsom van een woning?
Gyan 7 nov. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten