logo Huispedia

Waarom is het energielabel belangrijk bij het kopen van een huis?


Benieuwd naar het energielabel van jouw droomhuis? Begrijpelijk: hoe energiezuinig een woning is bepaalt namelijk je woonlasten en toekomstige kosten om te verduurzamen. Wij leggen het uit.

Waarom is het energielabel belangrijk bij het kopen van een huis?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 30 mei 2024 5 min. lezen

In het kort.

  • Een energielabel vertelt je meer over de energiezuinigheid van een woning.
  • Niet elk energielabel is betrouwbaar. Het is daarom belangrijk dat je het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel weet.
  • Op Huispedia filter je tijdens je zoektocht makkelijk op het energielabel.

Wat is een energielabel? 

Om de waarde van een energielabel te begrijpen is het handig om te kijken naar wat zo’n label eigenlijk voor informatie geeft. Een label geeft aan hoe energiezuinig de woning is maar ook hoe je de woning energiezuiniger kan maken. Is het mogelijk om de woning beter te isoleren?

Hoe energiezuinig een woning is hangt voor een groot deel af van de isolatie. Hoe goed een woning geïsoleerd is wordt ook wel het isolatieniveau genoemd. Is het isolatieniveau laag? Dan betekent dit dat je in de toekomst misschien wel extra geld kwijt bent aan isolatiekosten. Bij isolatie gaat het vaak om vloer, dak of spouwmuurisolatie.

De labels lopen van A (zeer goed) tot G (zeer slecht). Een woning met het energielabel A is dus een stuk energiezuiniger dan een woning met het label G. Dit kan komen door isolatie maar ook door andere duurzaamheidsmaatregelen zoals het gebruik van zonnepanelen.

Heeft elk huis een energielabel? 

In Nederland heeft élke woning een energielabel. Sterker nog: bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning is een energielabel verplicht. Dit label vertelt je meer over hoe energiezuinig een woning is, oftewel hoeveel energie een huis gemiddeld verbruikt.

Een verkoper moet dus altijd een energielabel laten zien.  Handig voor jou, omdat dit je meer vertelt over het energieverbruik van de woning. Maar welke energielabels zijn er? En hoe wordt er bepaald welk label een woning krijgt? Wij leggen het je uit.  

Wat is het verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel?

Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten labels voor energie zijn: een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. Ga je een huis kopen? Dan is het belangrijk dat je checkt welke van de twee labels een woning heeft.  

Even terug naar het begin. In 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Dit is een inschatting, gebaseerd op de grootte, het type en het bouwjaar van de woning. Dit legt ook gelijk uit waarom een voorlopig energielabel niet altijd even betrouwbaar is: het is namelijk een hele grove schatting. Het kan bijvoorbeeld dat een woning inmiddels is verduurzaamd maar dit niet is meegenomen in het voorlopige energielabel dat in 2015 is gegeven.

Het definitieve energielabel is normaal gesproken een stuk betrouwbaarder. Dit label krijg je van een energieadviseur die de kenmerken van de woning bekijkt. Zo kijkt hij naar het woningtype, isolatie, installaties in de woning en het gebruik van hernieuwbare energie. Het voordeel van een definitief energielabel is dat het gebaseerd wordt op de energiekenmerken van een woning en verder kijkt dan bijvoorbeeld het bouwjaar.  

Beide labels zijn 10 jaar geldig maar verschillen in hoe ze gegeven worden aan een woning. Ga dus goed nabij de verkoper of het huis een voorlopig of een definitief energielabel heeft. Sinds 1 januari 2022 is het namelijk verplicht om bij de verkoop van een huis een definitief energielabel te hebben.  

Energielabels sinds januari 2021 

Vanaf 1 januari 2021 zijn er veranderingen doorgevoerd in het energielabel voor woningen. De nieuwe labels moeten een beter en betrouwbaarder beeld geven van het energieverbruik van een woning.  

Het grootste verschil is dat voor het aanvragen van het nieuwe energielabel tegenwoordig een bezoek van een energieadviseur verplicht is. Hij of zij bekijkt hoeveel energie de woning gebruikt voor de verwarming, warm water, koeling en ventilatie. Voor jou komt dit goed uit, want zo weet je met meer zekerheid hoe een deel van jouw (toekomstige) maandlasten eruitzien.

Wat betekent een energielabel voor jou als koper? 

Nu weet je wat een energielabel is en hoe deze bepaald wordt. Hierdoor begrijp je ook waarom het belangrijk is om ook naar het energielabel te kijken als een woning aan je woonwensen voldoet. We houden van duidelijk en simpel, dus hier nog eens alle redenen onder elkaar:  

  • Je ziet direct hoe energiezuinig een woning is. 

  • Het geeft een indicatie van je toekomstige energierekening. 

  • Het geeft je inzicht in hoe je de woning kan verduurzamen.  

  • Een goed energielabel verhoogt de waarde van een huis. 

  • Woningen met een goed energielabel worden vaak sneller verkocht.

Genoeg reden dus om al vroeg tijdens je zoektocht het energielabel te bekijken van een woning. Wist je dat je op Huispedia het energielabel van elk huis online gratis kan zien? Zo weet jij voor je gaat bezichtigen al of de woning een goed of slecht energielabel heeft.

Waarom op zoek naar een energiezuinig huis?

Een energiezuinig huis heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel zie je terug in je portemonnee: het kopen van een energiezuinig huis betekent namelijk dat je iedere maand een lager energierekening hebt. Maar er zijn meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan wooncomfort. Een goede isolatie betekent in de winter minder stoken. In de zomer, wanneer het juist heel warm is, houdt goede isolatie de koelte binnen en de warmte buiten. Scheelt je weer klotsende oksels.

Ga je huizen bezichtigen? Dan zullen makelaars maar wat graag vertellen over de voordelen van een energiezuinige woning.

Filter tijdens je zoektocht op het energielabel 

Opzoek naar een energiezuinig huis? Dan is het slim om al vroeg tijdens je zoektocht te filteren op energielabels. Je ziet dan alleen woningen met het energielabel dat jij aanvinkt. Op Huispedia klik je makkelijk één of meerdere energielabels aan.

Start nu met zoeken

 

Waarom is het energielabel belangrijk bij het kopen van een huis?
Gyan 30 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten