Je huis verkopen, via een makelaar of zelf doen?

Een woning verkopen kan op meerdere manieren. Lees over
de verschillen, de voordelen en ga na welke het beste bij jou past.


Het verkoopproces op een rijtje

Als je je huis gaat verkopen komt er veel op je af. Het verkoopproces van een huis kan de nodige vragen bij je oproepen. Speel je met het idee om te verkopen? Zorg voor een goed overzicht van het verkoopproces, zodat je uiteindelijk zelf de juiste keuzes kan maken die bij jou passen.

Je hebt na een nacht slapen niet opeens alle informatie over hoe je het beste je huis kunt verkopen, dus neem rustig de tijd.

Wij helpen je graag op weg om jou het verkoopoverzicht te geven. Zo kan jij jouw persoonlijke voorkeuren en verkoopvoorwaarden een duidelijke plek geven in het proces van ‘het verkopen van je huis’. Hierbij worden alle belangrijke vragen die bij je opkomen beantwoord.

Verkoopproces op een rijtje

Veel vragen over je huis verkopen, maar welke antwoorden zoek je eerst?

Om te beginnen is het fijn om te weten welke mogelijkheden er zijn bij het startpunt van het verkoopproces. Kijk je naar de mogelijkheden, dan ontdek je dat er twee smaken zijn:

  • Je huis verkopen via een makelaar
  • Je huis zelf verkopen

Een makelaar in de arm nemen is dus slechts één van de twee opties. Maar voor je een keuze maakt wil je uiteraard meer weten over de verschillen tussen deze twee. In ons overzicht zie je gelijk welke punten belangrijk zijn om mee te nemen.

Antwoorden huis verkopen

Verkopen zoals jij het wilt.


Bekijk en vergelijk welke optie het beste bij jou past.

Je huis verkopen via een makelaar

  • Wat doet een verkoopmakelaar?
  • Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?
  • Hoe vind ik een verkoopmakelaar die bij mij past?
  • Wat zijn de voordelen?
Meer weten

Je huis zelf verkopen

  • Hoe verkoop ik zelf mijn huis?
  • Welke kosten bespaar ik door zelf mijn huis te verkopen?
  • Hoe zorg ik dat mensen mijn woning vinden?
  • Wat zijn de voordelen?
Meer weten

Gelijk door naar de volgende stap?
Wij denken met je mee.

Is het voor jou al duidelijk waar je voorkeur ligt? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de volgende stap.

Geef je de voorkeur aan je huis verkopen via een makelaar? Dan bieden we jou de mogelijkheid om gratis bij Huispedia makelaars te vergelijken. Zo vind jij een makelaar die bij je past.

Neem je graag zelf de regie in handen bij het verkopen van je huis? Wij delen met je waar je op moet letten.

Door naar de volgende stap

Dit zeggen onze fans.


Dhr. R.P. van Zijl Verkoper op Huispedia

Ik snap niet waarom Huispedia niet zo gewaardeerd word als Funda en Jaap. De oneindige mogelijkheden die Huispedia te bieden heeft zijn ideaal om je huis op internet te promoten en dan ook nog eens gratis.... Top site...??

1 september 2022
Hans Lange Verkoper op Huispedia

Mooi platform. Veel handige functionaliteit. Gebruikersvriendelijk. En onafhankelijk. Goed inzicht in de actuele woningwaarde. Goede mogelijkheden om een woning te presenteren.

8 juni 2022
MickVII Verkoper op Huispedia

eenvoudig en correct je woning beschrijven en het meeste werk doen alvorens je een makelaar inschakelt. Een Win-Win

5 juni 2022
klant Verkoper op Huispedia

Dank voor het adviseren van de makelaar in mijn woonplaats. Hiermee gaan we in onderhandeling.

22 april 2022
L.G.J. Mollen Verkoper op Huispedia

We hebben een positieve ervaring Ons huis stond 1,5 maand beschikbaar op huidspedia toen kregen we een bericht van wat later onze kopers werden. Twee weken later hebben we het voorlopig koopcontract, (opgesteld door een makelaar) getekend. Zonder makelaar hebben we ons huis verkocht! Zes weken na ondertekening was het definitief. Het is een zeer positieve verkoop geweest.

12 februari 2022
herman bakker Verkoper op Huispedia

Fijn platform om je huis onder de aandacht te brengen. Woning na 3 dagen via huispedia verkocht!

31 januari 2022
Will Kolenbrander Verkoper op Huispedia

Ideale onafhankelijke site om zelfstandig je woning te promoten. Professionele en objectieve begeleiding als je dat wilt, tegen concurrerende prijzen!

29 januari 2022
Mevr. Riek Paschedag Verkoper op Huispedia

De advertentie op Huispedia heeft wel wat positieve meerwaarde ten opzichte van Funda opgeleverd, maar het heeft uiteindelijk niet tot de verkoop van ons huis geleid. Maar het huis is zeker vaak bezichtigd op Huispedia dus onze motto was, nooit geschoten is altijd mis.

14 november 2021
Ruud Verkoper op Huispedia

Zeer snelle respons om makelaaars te zoeken en met mij in contact te brengen ivm verkoop van mijn woning.

9 november 2021
VOC Spier Verkoper op Huispedia

Ik wist nog niet welke makelaar ik wilde aanschrijven. Doordat ik huispedia heb aangeschreven is dit gedeelte mij uit handen genomen. Dit geeft rust in het voorwerk. Huispedia heeft mij het gemakkelijk gemaakt. Ik heb de kueze van wat mij is aangeboden, zelf gemaakt. Met heel veel succes! Dankjewel Huispedia.

1 juli 2021

Veelgestelde vragen.


Nee wij zijn zelf geen makelaar, wij verkopen zelf geen huizen en hebben hier ook geen enkel belang in. Wij zijn het 100% onafhankelijke woningplatform voor consumenten en maken de markt simpel en transparant voor iedereen. Met volledige informatie over alle huizen en beschikbare diensten weet je hoe de markt werkt en hoe je ervoor staat. Lees hier ons verhaal.

Op Huispedia kan ook elke makelaar of een woningeigenaar de woning verkopen. Met ons gecertificeerd online biedingssysteem kunnen wij de aan- en verkopende partij een 100% eerlijk biedingsproces garanderen. Aangesloten makelaars die altijd met ons gecertificeerd online biedingssysteem werken kunnen het 'Huispedia Online Bieden' keurmerk voeren.

Dat ligt eraan. Als je kiest voor gesloten bieden niet. Ingezonden biedingen zijn afgeschermd voor alle partijen tot aan het sluitmoment van de biedronde. Op deze manier vindt er geen tussentijdse beïnvloeding plaats. Als je kiest voor een openbare bieding zijn alle biedingen voor iedereen geanonimiseerd openbaar: potentiële aankopers en de verkopende partij. Dit werkt meer zoals je bij een veiling gewend bent.

Bij gesloten bieden zijn alle ingezonden biedingen afgeschermd voor alle partijen tot aan het sluitmoment van de biedronde. Op deze manier vindt er geen tussentijdse beïnvloeding plaats. Bij een openbare bieding zijn alle biedingen voor alle partijen geanonimiseerd openbaar: potentiele aankopers en de verkopende partij. Dit werkt meer zoals je van een veiling gewend bent. Via ons online biedingssysteem zijn alle twee de mogelijkheden beschikbaar.

Het verkoopproces is nog altijd exact hetzelfde zoals de verkoperde partij wenst: met openbaar of gesloten bieden. Wij faciliteren en controleren alleen het biedingsproces. Jouw verkoopresultaat zal hier nooit onder lijden.

Nee, het is niet mogelijk om op een andere manier een bod uit te brengen dan via de biedingsmodule op een woningpagina. Dit doen wij zodat iedereen in het proces een gelijke kans heeft en elk bod geregistreerd staat. Zo kunnen wij altijd achteraf controleren of alles volgens de biedingsspelregels is gegaan.

Mocht er gebruik zijn gemaakt van het gecertificeerd beidingssysteem en toch biedingen buiten het systeem zijn gedaan, dan kan men het biedlogboek opvragen en naar het tuchtcollege van de branchevereniging van de betreffende makelaars stappen.

Nee, wij vragen enkel de info die écht nodig is om een bod tot stand te brengen, zoals jouw contactgegevens en biedingsdetails. Alle andere persoonsgegevens zullen wij nooit zomaar delen of doorverkopen aan derden. Wij worden hier extern voor gecontroleerd en voldoen aan het Privacy Waarborg ‘Goud’ van de Europese Unie.

Alle makelaarskantoren en zelfverkopers kunnen zich gratis aanmelden op Huispedia om het aanbod te plaatsen en gebruik te maken van het biedingssysteem. Wij rekenen dus geen kosten.

Belangrijk voor alle makelaarskantoren: het automatisch aanbieden van woningen is ook gratis bij Huispedia. Wij rekenen geen plaatsingskosten. Laad automatisch al jouw aanbod in vanuit jouw CRM (bijv. Realworks of Kolibri) naar jouw Huispedia Desk en start gelijk een online bieding. Simpel. Zo kan jij jouw potentiële verkopers een eerlijk biedproces garanderen en ontvang je automatisch het ‘Huispedia Online Bieden’ keurmerk van een 100% onafhankelijke partij.

Weet waar elk huis staat.

Aan de slag

Je woning zelf verhuren.

Verhuur gratis zelf jouw woning via Huispedia. Bereik zo meer dan 3 miljoen bezoekers per maand en bespaar zo makkelijk extra kosten.

Beheer mijn woning

Nog niet zeker over verkopen.

Ontdek dan alvast hoe jouw woning in de markt ligt en zet jouw woning gratis ‘open voor een bod’ of op ‘termijn beschikbaar’.

Beheer mijn woning

Jouw woningwaarde checken?

Benieuwd wat jouw huis waard is? Bekijk gratis jouw woningwaarde en wat het beste moment is om te verkopen.

Check mijn woningwaarde