Overbieden bij het kopen van een huis?


Is overbieden nog nodig om een kans te maken op de woningmarkt? Wij leggen het uit. Zo weet jij hoe je tot een goed bod komt en voorkom je dat je onnodig te veel betaalt.

Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 16 okt. 2023 4 min. lezen

In het kort.

  • Overbieden is een biedstrategie waarbij er meer wordt geboden dan de vraagprijs.
  • Als je gaat overbieden brengt dat risico’s met zich mee.
  • Met Huispedia’s biedadvies voorkom je dat je onnodig te veel biedt.

Als je graag een huis wil kopen, wil je zeker weten dat je genoeg biedt. Maar je wil ook niet onnodig te veel bieden. Daarom is het belangrijk om rustig te blijven en goed voorbereid aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dit? 

Moet je overbieden om een kans te maken op de huidige woningmarkt?  

De huidige woningmarkt is een ‘krappe huizenmarkt’. Dit betekent dat er simpelweg meer huizen gezocht worden dan er te koop staan. Dit is vaak de belangrijkste reden dat een woning boven de vraagprijs verkocht wordt. Als er weinig huizen te koop staan is er meer concurrentie voor huizenkopers en zijn ze sneller bereid meer te bieden dan de vraagprijs. Dat noemen we overbieden. 

Soms ontstaat het beeld dat overbieden op de huidige huizenmarkt normaal is. Toch is bieden boven de vraagprijs niet altijd nodig. 

Wat moet je gemiddeld overbieden?  

Hoeveel procent moet je gemiddeld overbieden om jouw droomhuis te krijgen? Bieden zou een stuk makkelijker zijn als hier een kant-en-klaar antwoord op was. We moeten je helaas uit de droom helpen: het is niet mogelijk om één vast percentage of bedrag te geven dat je moet overbieden. Of en hoeveel je moet overbieden verschilt per huis. Het is daarom belangrijk om te weten waardoor dat komt. Zo weet je zeker dat je slim keuzes maakt bij het bepalen van jouw biedstrategie. Wij nemen je mee langs de belangrijkste punten.  

Kan ik wel overbieden met mijn budget? 

Laten we beginnen bij je budget. In Nederland bestaat de regel dat je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning mag lenen. Het geld dat je boven deze waarde biedt, moet je dus betalen van eigen geld. Zeker iets om rekening mee te houden.  

Rekenvoorbeeld 

Stel: een woning heeft een vraagprijs van €480.000. In een taxatierapport wordt de marktwaarde van het huis geschat op €475.000. Je ziet dat de woning voldoet aan al je woonwensen maar merkt dat de woning erg populair is. Je besluit een bod te doen van €500.000.  

Dit betekent dat je €25.000 boven de marktwaarde biedt. Je maximale hypotheeklening is 100% van de marktwaarde. In dit geval dus €475.000. Dat betekent dat je €25.000 aan eigen geld moet inbrengen.

 Vergeet niet:  

Je betaalt ook de kosten koper van je eigen geld. Dit is meestal 5 tot 6% van de aankoopprijs.

Je budget wordt voor een groot deel bepaald door het bedrag dat je maximaal kan lenen. Maar ook als je budget het toelaat om over te bieden, wil je het alleen doen als het écht nodig is. In de onderhandelingsfase kun je hier meer duidelijkheid over krijgen. 

Overbieden op basis van woningtype? 

Als je kijkt naar het huidige biedgedrag op de Nederlandse woningmarkt krijg je meer inzicht. Zo kan je bijvoorbeeld zien op wat voor soort woning of woningtype relatief het meest wordt overboden. Je vergelijkt dan de uiteindelijke verkoopprijs met de vraagprijs. Geen zorgen, wij hebben het alvast voor je uitgezocht: appartementen en tussenwoningen zijn het woningtype waar gemiddeld het meest wordt overboden.

Hoeveel precies wordt overboden verandert ieder jaar het is eigenlijk altijd zo dat bij appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen het meest wordt overboden.

Een openingsbod alleen baseren op het woningtype is natuurlijk niet slim. Er zijn meer woningkenmerken die bepalen of overbieden slim is, zoals de locatie en de regio. 

Overbieden op basis van de regio? 

Overbieden gebeurt vaker in stedelijke gebieden. Dat betekent natuurlijk niet dat overbieden alleen in de stad plaats vindt. Ook in andere gebieden kan de populariteit van een woning bepalen of overbieden nodig is.  

Is het woningaanbod in een populaire regio beperkt? Dan is de kans groter dat woningzoekers bereid zijn om over te bieden. Met filters kan je bij het zoeken makkelijk terugvinden wat het woningaanbod in een regio is.     

Hoeveel moet ik overbieden?   

Je weet nu waar je naar moet kijken om tot een slimme biedstrategie te komen.  Toch blijft het lastig om tot een goed en onderbouwd bod te komen. Benieuwd naar hoeveel je precies moet bieden? Lees dan meer over Huispedia’s Biedadvies en bekijk hoe wij tot ons realistische bod komen.  

Check nu of je moet overbieden
Overbieden bij het kopen van een huis?
Gyan 16 okt. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten