logo Huispedia

Onderbieden.


Als je gaat bieden op een huis, zijn er verschillende tactieken mogelijk. Onderbieden op de Nederlandse woningmarkt is bieden onder de vraagprijs van een woning. Onderbieden kan interessant zijn. Hier volgen voorbeelden van situaties waar onderbieden slimmer kan zijn dan overbieden.  

Onderbieden bij minder vraag naar een woning

In gebieden waar het aanbod groter is dan de vraag, bij woningen die langere tijd te koop staan en bij woningen die vaak opnieuw te koop worden gezet, kunnen kopers geneigd zijn om lager te bieden dan de gestelde vraagprijs.  

Onderbieden bij minder concurrentie?

In situaties waar minder interesse is in een bepaalde woning, bijvoorbeeld vanwege locatie, staat van onderhoud of andere factoren, kan dit leiden tot minder bieders en online biedingen die onder de vraagprijs liggen.  

Onderbieden met een lager budget?

Sommige kopers willen of kunnen simpelweg niet de volledige vraagprijs betalen. Dat kan komen door financiële overwegingen, zoals een beperkt budget, of omdat ze van plan zijn om te onderhandelen over de prijs.  

Slim onderhandelen

Soms wordt bewust onder de vraagprijs geboden als onderdeel van een strategie om ruimte te creëren voor onderhandelingen met de verkoper. Het eerste bod wordt dan gebruikt als uitgangspunt voor verdere gesprekken. 

Het effect van onderbieden op de uiteindelijke verkoopprijs verschilt. Verkopers kunnen ervoor kiezen om het bod te accepteren, een tegenvoorstel te doen of het bod volledig af te wijzen. Onderbieden kan werken in situaties waar de verkoper bereid is om te onderhandelen, maar als het bod te ver onder de verwachte prijs ligt kan het er ook voor zorgen dat de kans om de woning te krijgen aan je neus voorbijgaat

Als je wil weten hoeveel je precies moet bieden, kan een biedadvies je helpen.  

Bij het bieden op een huis komt namelijk meer kijken dan alleen de hoogte van het bod bepalen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om je in te lezen over onderwerpen zoals bedenktijd en bieden onder voorbehoud.  

Handige links

Kan ik onderbieden op een huis?

Hoe werkt bieden op een huis?

Hoeveel moet ik overbieden?

Hoe bepaal ik mijn openingsbod?

Hoe werkt online bieden? 

Video: hoeveel moet ik bieden?

Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten