logo Huispedia

Hoe bepaal ik mijn openingsbod?


Benieuwd hoe je tot een openingsbod komt op een krappe woningmarkt? Wij laten zien hoe je je goed voorbereidt. Zo weet jij hoe je slim tot een goed openingsbod komt en voorkom je dat je onnodig te veel betaalt.

Hoe bepaal ik mijn openingsbod in 2024?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 1 mei 2024 4 min. lezen

In het kort.

  • Je openingsbod is je eerste bod dat je uitbrengt op een huis.
  • Naast de huidige markt en je budget zijn er meerdere factoren waar je als woningzoeker rekening mee moet houden.
  • Met Huispedia’s biedadvies voorkom je dat je onnodig te veel biedt.

Het vinden van je droomhuis in de huidige woningmarkt kan een uitdaging zijn, en het bepalen van een goed openingsbod is vaak nog lastiger. Daarom bespreken we wat een openingsbod precies inhoudt. Ook geven we handige tips waar woningzoekers op moeten letten bij het plaatsen van een openingsbod.  

Dit helpt je om goed geïnformeerd een openingsbod te doen. Ook in een markt waar overbieden vaker voorkomt.  

Wat is een openingsbod? 

Een openingsbod is het eerste bod dat je uitbrengt op een huis. Dit bod zet de toon voor de onderhandelingen en kan sterk beïnvloeden hoe de verkoper jou als woningzoeker ziet. Een goed openingsbod moet realistisch zijn, rekening houden met de markt en passen bij je persoonlijke financiële mogelijkheden.

Hier kijk je naar bij het bepalen van je openingsbod 

Hieronder delen we vier tips waar jij je voordeel uit kan halen bij het bepalen van je openingsbod.  

Kijk naar de huidige marktsituatie 

De marktomstandigheden zijn belangrijk bij het bepalen van je bod. In een krappe woningmarkt, waar de vraag groter is dan het aanbod, is de kans op overbieden groter. Maar dit verschilt per regio. In sommige regio’s is onderbieden nog steeds een mogelijkheid. Het is belangrijk om de lokale woningmarkt te begrijpen en te analyseren hoe vergelijkbare woningen in de buurt verkocht worden. 

Kijk kritisch naar de staat van het huis 

Inspecteer de staat van het huis grondig. Zijn er veel reparaties nodig? Dan kan je dit gebruiken als argument voor een lager bod. Perfect onderhouden huizen zullen waarschijnlijk een grotere groep woningzoekers aanspreken wat de kans op overbieden vergroot.  

Houd altijd rekening met je budget 

Bepaal vooraf je maximale budget. Dit helpt je om binnen je financiële grenzen te blijven. Ook als je straks tijdens het biedproces verder wil onderhandelen. Online kan je gratis berekenen wat je maximaal kan lenen.  

Houd je emoties in de hand bij het bieden op een huis

Laat je niet meeslepen door emoties. Een strategisch bod dat rekening houdt met je gevoel bij het huis is belangrijk, maar blijf realistisch. Ver boven de realistische woningwaarde bieden kan ervoor zorgen dat je het winnende bod hebt, maar de kans bestaat ook dat je onnodig te veel betaalt.  

Hoe kom ik tot een goed openingsbod?  

Handige tips, maar om succesvol te zijn tijdens het bieden heb je misschien meer nodig. Met de volgende punten zorg je ervoor dat je beter bent voorbereid dan jouw concurrenten.  

Kijk naar vergelijkbare woningen 

Voordat je een bod uitbrengt, is het belangrijk om vergelijkbare huizen in de buurt te onderzoeken. Kijk naar de vraagprijzen en de uiteindelijke verkoopprijzen. Dit geeft je een idee van wat je kan verwachten en helpt bij het bepalen van een realistisch bod. 

“Voorheen kwam je bij een bezichtiging en vertelde de verkopende makelaar dat de buren recent hun huis voor €20.000 boven de vraagprijs hebben verkocht en ergens verderop in de straat zelfs voor nog meer. Nu kan je dat allemaal zelf checken en hoef je niet zomaar alle commerciële praatjes te geloven." 

Benieuwd hoe je slimme trucjes doorziet? Lees het verhaal van woningzoeker Steven Schot.  

Bepaal je onderhandelingspositie 

Je kan overwegen om iets onder de vraagprijs te bieden als je ruimte wilt laten voor onderhandeling, vooral buiten de steden. In een verhitte markt met veel concurrentie kan het juist verstandig zijn om je openingsbod dichter bij de vraagprijs te leggen, of zelfs te overbieden als je echt geïnteresseerd bent in het huis. 

Wees flexibel maar vastberaden als je gaat bieden

Het is goed om flexibel te zijn in de onderhandelingen met de verkoper of makelaar. Maar het is ook belangrijk om vastberaden te blijven en niet te wijken van je maximale budget. 

Onderhandel slim tijdens het biedproces 

Onderhandelen is een kunst. Zorg ervoor dat je niet alleen onderhandelt over de prijs, maar ook over andere voorwaarden zoals de opleverdatum en overname van de inboedel. Hier lees je hoe je tijdens het bieden slim onderhandelt.  

Voorkom dat je onnodig te veel biedt op een huis

Hoewel overbieden soms onvermijdelijk lijkt, is het belangrijk om goed geïnformeerd en strategisch te werk te gaan. In andere woorden: laat je niet gek maken. Door rekening te houden met de hierboven benoemde punten bereid je je goed voor en vergroot je de kans om succesvol te bieden met je budget. Toch is er soms meer nodig om te bepalen hoe hoog je openingsbod precies moet zijn.

Benieuwd hoe biedadvies je helpt om tot een realistisch bod te komen? Lees dan meer over Huispedia Plus.  

Check nu Huispedia Plus
Hoe bepaal ik mijn openingsbod?
Gyan 1 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten