Is een huis in prijs verlaagd?


Het gebeurt: een huis opnieuw plaatsen tegen een lagere prijs. Dus hoe kom je achter deze stiekeme prijsaanpassingen? Wij leggen het je eerlijk uit.

Is een huis in prijs verlaagd?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 10 nov. 2023 4 min. lezen

In het kort.

  • Als een huis opnieuw te koop geplaatst wordt, is dit vaak tegen een lagere prijs.
  • Naast de prijshistorie zijn er andere inzichten die je helpen om tot een goed bod te komen.
  • Op Huispedia’s KoperPlus zie je de volledige prijshistorie met alle prijsaanpassingen van een woning.

Hoelang staat een huis nou écht te koop?

Je bent online op zoek naar woningen die aansluiten bij je woonwensen én je budget. Tijdens het zoeken kom je een woning tegen die een dag eerder online te koop is geplaatst. Je wil er als de kippen bij zijn: ‘Zo’n mooie woning zal wel razend populair zijn, toch?’

Maar wat blijkt? De woning stond 7 weken eerder al online te koop. Zou je dan nog steeds verwachten dat de woning ‘razend populair’ is? De kans is klein dat je ja zegt. En dat is nou precies de reden waarom verkopers er soms voor kiezen om hun huis opnieuw online te plaatsen. Maar hoe zit dat precies?

Verlagen verkopers hun vraagprijs? 

Ja, het gebeurt. Als een huis opnieuw geplaatst wordt, is dat vaak voor een lagere prijs. De verkoper past de vraagprijs dus aan. Dit kan voor jou als woningzoeker nogal verwarrend zijn. Jij ziet namelijk een huis dat ‘nieuw op de markt is’. Maar dat de woning al eerder te koop stond met een hogere vraagprijs zie je dan weer niet. Zo’n prijsdaling gaat al snel om tienduizenden euro’s. Logisch dus, dat je graag wil weten of de vraagprijs is aangepast.

Waarom zakken makelaars met de vraagprijs?

Er kunnen meerdere reden zijn waarom een verkoopmakelaar de vraagprijs aanpast. Een logische reden is dat de woning niet (snel genoeg) verkocht wordt. Dit betekent dat de vraagprijs simpelweg te hoog is. Als een huis na zes weken nog niet is verkocht, kiezen makelaars er soms voor om de vraagprijs te verlagen. We hebben een mooi voorbeeld voor je.

Op 12 oktober 2022 stond een huis aan de Albert Cuypstraat in Den Bosch te koop voor €489.000. Maar wat blijkt? Dezelfde woning stond drie maanden eerder te koop voor €519.000. Dit betekent een prijsdaling van €30.000. Wel zo fijn om te weten vóór je gaat bieden!

Waarom plaatsen makelaars een huis opnieuw op Funda?

Ook hier zijn weer meerdere redenen mogelijk. Sommige makelaars geven zelf aan dat ze een woning opnieuw plaatsen om zo weer onder de aandacht te komen van woningzoekers. Maar het kan ook een makelaarstruc zijn om in meer zoekresultaten te komen van Funda. Door een woning van €510.000 te verlagen naar €489.000 kunnen mensen met het budget ‘tot 500.000’ de woning ook zien. Zo hoopt de verkoopmakelaar een nieuwe groep zoekers aan te spreken.

Makelaars kiezen normaal gesproken een verkooptactiek die past bij de markt. Dit is terug te zien in het aantal huizen die opnieuw geplaatst worden. Hoe is dat terug te zien?

Een goed voorbeeld is de gestegen rente. Toen banken de hypotheekrente verhoogden, werden veel huizen van Funda gehaald. Vervolgens werden ze opnieuw geplaatst, tegen een lagere prijs. Een hogere rente betekent namelijk dat je minder kan lenen en dus minder geld hebt voor een koopwoning. Zo leidde een verhoging van de rente tot een verlaging in vraagprijzen. 

Wat betekent het als een huis in prijs verlaagd is?

Als een huis in prijs gedaald is, is er niet per se iets mis met de woning. Toch hebben kopers soms een negatief beeld bij een prijsverlaging: ‘Er moet wat mis zijn met deze woning’. Maar het is belangrijk om te onthouden dat een prijsverlaging vaak het gevolg is van een vraagprijs die te hoog was en een verandering op de woningmarkt. Dit staat los van de woning zelf. Je hoeft dus niet gelijk bang te zijn dat er van alles mis is met de woning als deze in prijs verlaagd is. 

Ook is het belangrijk om te onthouden dat de hoogte van de prijsdaling afhangt van de prijsklasse van de woning. Bij een huizenprijsklasse van €300.000 is een daling van €10.000 euro al flink. Kijk je naar huizen in de prijsklasse €800.000? Dan kan je zomaar een prijsverlaging van €50.000 tegenkomen.

Hoe kan ik zien of een huis in prijs verlaagd is?

Je weet nu waarom huizen opnieuw online geplaatst worden. Ook weet je waarom verkopers de vraagprijs aanpassen. Maar hoe kom je nou achter deze stiekeme prijsaanpassingen? Simpel: door een historisch prijsoverzicht. Dit is een tijdlijn met alle prijsaanpassingen. Ook zie je wanneer de woning te koop is geplaatst en of hij ooit uit de verkoop is gehaald. Benieuwd? Lees dan meer over prijsaanpassingen op Huispedia’s KoperPlus.

Check Huispedia's KoperPlus
Is een huis in prijs verlaagd?
Gyan 10 nov. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten