logo Huispedia
  • Blog
  • Voor starters in grote steden wordt kopen makkelijker en huren moeilijker
Woningmarktcijfers

Voor starters in grote steden wordt kopen makkelijker en huren moeilijker.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 11 mei 2023 3 min. lezen

Langzaam maar zeker krijgt de koopstarter, de huizenkoper die voor de eerste keer koopt, meer ruimte op de woningmarkt. Over het eerste kwartaal van 2023 kochten starters 2% meer woningen dan een jaar eerder. Doorstromers, die al eerder een huis hebben gekocht, kochten juist 14% minder woningen dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Daarmee wordt het aandeel van starters op de koopwoningmarkt groter, vooral in de grote steden.

Dat meldt het Kadaster in het kwartaalbericht over de woningmarkt.

Meer kansen door dalende prijzen appartementen

Dat starters meer kunnen kopen komt omdat de prijzen dalen. Starters kopen vaker appartementen dan doorstromers en juist de gemiddelde prijzen van appartementen dalen het sterkst: de gemiddelde prijsdaling van appartementen is 3,8%, terwijl de gemiddelde huizenprijzen over het eerste kwartaal van 2023 met 1,6% daalden.

Belangrijk om op te merken: de woningprijzen dalen in de vier grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) een stuk harder dan in de rest van Nederland. De gemiddelde prijs in deze steden daalde met 8,2%, terwijl het landelijk maar om een daling van 0,9% gaat.

De daling van appartementenprijzen komt vooral door de locatie van appartementen: het overgrote deel staat in de vier grote steden en daar dalen de prijzen van appartementen hard met meer dan 8%. Kijken we naar de prijs van appartementen buiten de vier grote steden, dan is er maar een daling van 0,2%.

Verhuurders verkopen hun huizen

De daling van prijzen die bij koopwoningen zichtbaar is, is niet terug te zien bij huurprijzen. Het Algemeen Dagblad (AD) berichtte een maand eerder dat in de vijf grootste steden en in 75% van de middelgrote steden de huren voor nieuwe bewoners juist zijn gestegen.

Een belangrijke oorzaak van de ontwikkelingen zijn de plannen van het kabinet om een groot deel van de vrijehuursector te reguleren. Hierdoor valt ongeveer de helft van de vrijesectorhuur terug in de sociale huur. Omdat verhuurders hierdoor minder huur kunnen vragen, verkopen zij hun woning in plaats van deze te verhuren.

In de cijfers van het Kadaster is dit terug te zien in een toename van kleine particuliere investeerders. Doordat deze groep vooral in grote steden veel appartementen verkoopt, waar de prijzen dus hard dalen, hebben starters meer te kiezen.

Inzicht in de veranderende woningmarkt

Voor bepaalde huizen stijgen de prijzen, voor anderen blijven ze gelijk. Ook wordt er steeds vaker onder de vraagprijs geboden. Niet zo gek dus dat het lastig is om te bepalen wat je moet bieden of wat het verwachte winnende bod zal zijn als jouw huis te koop staat. Om je te helpen succesvol een huis te (ver)kopen, is er het Huispedia Waarderapport met biedadvies met inzichten die normaal alleen makelaars hebben.

Benieuwd naar hoeveel je moet bieden op een specifieke woning in de huidige markt?

Als je een huis wil gaan kopen, is het met stijgende huizenprijzen lastig om te bepalen wat een goed bod is. Tegelijkertijd worden er verkooptrucjes toegepast en word je verleid om onnodig een hoger bod te doen. Zo kan het dat ruim 60% van de kopers onnodig meer dan €10.000 te veel biedt.

Wij willen een einde maken aan dit soort louche praktijken. Daarom is er Huispedia Plus. Met unieke inzichten van élk huis dat je op het oog hebt, weet je zo precies wat een realistisch bod zou zijn.

Dus wil je weten hoeveel je moet bieden op een specifieke woning in de huidige markt? Lees hier meer over Huispedia Plus.

🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!


Het kwartaalbericht van het Kadaster vind je hier.

Het artikel van het AD over de huurprijzen vind je hier.

Voor starters in grote steden wordt kopen makkelijker en huren moeilijker
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten