logo Huispedia
  • Blog
  • 4 dingen die je moet weten als je een huis wil kopen in 2024
Actualiteiten

4 dingen die je moet weten als je een huis wil kopen in 2024.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 20 mrt. 2024 4 min. lezen

Een huis kopen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Toch kan het hele proces door steeds veranderende regels en lastige termen soms aanvoelen als een doolhof. Daarom gingen we langs bij De Hypotheker. Zo zetten we voor jou op een rijtje wat je móét weten als je dit jaar een huis wil gaan kopen.

1. Hoge hypotheekrente? Dat valt relatief mee.

Als je een huis wil gaan kopen, houd je natuurlijk de hypotheekrente nét iets vaker in de gaten. Kijk je terug naar de afgelopen jaren, dan was dat best even slikken. Waar je een paar jaar geleden nog rentes zag van minder dan 1,5%, zitten we nu alweer een tijdje rond de 4%. Een flinke stijging, zeker als je kijkt naar wat je iedere maand aan hypotheek moet betalen. Is het dan slim om nu zenuwachtig te wachten op een flinke daling?

Niet echt. Het is belangrijk om het bredere plaatje te bekijken. Als je namelijk verder de geschiedenis induikt, is de huidige rente niet uitzonderlijk hoog. We zitten nu, net als in 2015, op een rente van rond de 4%. Daarna volgde de dip die in 2021 op zijn laagst was. Gaan we verder terug, dan zie je dat de hypotheekrente vóór 2015 bijna altijd hoger was dan nu. Sterker nog, begin jaren ’90 betaalden huiseigenaren tussen het hakken op happy hardcore door zelfs 10% rente.

2. Let goed op het energielabel.

Het berekenen van je maximale hypotheek werkt dit jaar iets anders. Tot 1 januari keek je vooral naar je inkomsten. Dat vinden hypotheekverstrekkers natuurlijk nog steeds belangrijk. Maar ze kijken nu óók naar het energielabel van de nieuwe woning. Hoe beter het label, hoe hoger je hypotheekbedrag. Het idee erachter? Met een duurzame woning ben je minder kwijt aan energiekosten. En daardoor houd je meer geld over om verantwoord te kunnen lenen.

Als je een huis wil gaan kopen, is het daarom goed om hier extra rekening mee te houden. Heeft je nieuwe woning een A+ label, dan kan je bijvoorbeeld €20.000 meer lenen dan wanneer de woning een E-, F- of G-label zou hebben.

Toch is er ook goed nieuws als je een minder duurzame woning koopt. Je mag namelijk tot €20.000 extra lenen als je jouw nieuwe huis wil gaan verduurzamen. Hoe slechter het label, hoe meer je kan lenen om te verduurzamen. Maar dat moet je dan ook wel écht voor het verduurzamen gebruiken.

3. Ben je single? Dan mag je meer lenen.

Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat alleenstaanden met een modaal inkomen maar een klein gedeelte van de woningen die te koop staan kunnen betalen. Om singles een duwtje in de rug te geven op de huizenmarkt, mag je als alleenstaande vanaf dit jaar €16.000 meer lenen dan tweeverdieners met hetzelfde inkomen. Voorwaarde is wel dat je minimaal €28.000 per jaar verdient (inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand). En ook al kan je meer lenen: uiteindelijk is het belangrijkste dat je de maandlasten ook kan en wil betalen.

4. Check of jouw gemeente een Starterslening heeft

Als je een leuk huis hebt gezien, is het natuurlijk vervelend als je nét niet genoeg hypotheek kan krijgen. In het ideale geval overbrug je dit gat met spaargeld, maar niet iedereen heeft dat zomaar op de spaarrekening staan. Misschien kan een SVn Starterslening dan uitkomst bieden.

Met de Starterslening kan je het gat tussen jouw maximale hypotheek en de aankoopprijs van je woning overbruggen. Deze lening wordt geregeld door de gemeente waarin je woon of wil gaan wonen, maar niet iedere gemeente biedt deze lening aan. Ook kunnen de voorwaarden per gemeente verschillen. Check dus op de website van de Starterslening of je hier gebruik van kan maken.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt

Met alle negatieve berichten in het nieuws krijg je misschien het idee dat een huis kopen er voor jou niet inzit. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Óók als je starter bent. Je kan natuurlijk zelf op onderzoek gaan. Maar wil je samen met een professional goed naar jouw situatie kijken? Maak dan een afspraak bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Het eerste oriëntatiegesprek is namelijk altijd helemaal gratis.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Hypotheker.

4 dingen die je moet weten als je een huis wil kopen in 2024
Jimmy 26 mrt. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten