logo Huispedia

Zelf je huis verkopen zonder makelaar: hoe werkt dit?


Zelfstandig je huis verkopen en zo veel kosten besparen? Dat kan! Maar waar moet je op letten? Wij leggen uit hoe je zonder makelaar succesvol je huis verkoopt.

Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 6 min. lezen

In het kort.

  • Je kan veel kosten besparen door zelf je woning te verkopen.
  • Om kopers te bereiken moet je rekening houden met twee belangrijke punten.
  • Op Huispedia kan je gratis zelf je woning verkopen.

Wat bepaalt mijn woningwaarde?

Allereerst is het handig om te weten wat de waarde van je woning bepaalt. Maak daarom een overzicht waar informatie zoals de locatie, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal slaapkamers en het energielabel in terugkomt. Dit zijn namelijk punten waar kopers en aankoopmakelaars naar kijken om de hoogte van hun bod te bepalen.   

Ook is het slim om te weten of er veel vraag is naar je woning. Is je woning populair onder de woningzoeker? Dan is de kans groot dat je meerdere biedingen ontvangt.  

Het kan best lastig zijn om de populariteit van je woning te ‘meten’. Gelukkig kan je op Huispedia je woning plaatsen onder ‘alleen bij goed bod’. Dit betekent dat je woning dus niet op ‘te koop’ staat maar woningzoekers wél je huis terugzien in het woningaanbod. Je zegt eigenlijk: ik wil niet direct verkopen, maar als het bod écht goed is, ga ik er over nadenken. Het voordeel? Je kan zo kijken of er interesse is voor jouw woning zonder dat je ergens aan vast zit.  

Hoe bepaal ik een goede vraagprijs?

Je wil natuurlijk het maximale uit de verkoop van je woning halen. Om dit te kunnen doen moet je een goed beeld hebben van je woningwaarde. Stel jezelf dus de vraag: ‘Wat is mijn huis waard?’ Online kan je dit gratis en makkelijk berekenen. Gebruik dit als een goede eerste indicatie.

Om écht tot een vraagprijs te komen is wel wat meer marktonderzoek nodig. Zo weet je zeker dat je met een realistische blik naar je woning kijkt. Je marktonderzoek begin je door de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in je buurt te bekijken. Deze kan je online opvragen.

Je kan ook overwegen om je huis te laten taxeren. Dit wordt gedaan door een taxateur of makelaar. Die meet als het ware je woning en geeft het vervolgens een waardeoordeel. Dit is een schatting van de marktwaarde van je woning. In andere woorden: dit is het bedrag dat je woning op de huidige woningmarkt zou moeten opbrengen. De volledige beoordeling van de taxateur vind je terug in het taxatierapport. Dit rapport kan je als houvast gebruiken om tot een realistische vraagprijs te komen. Met dit rapport weet je niet alleen wat je woning waard is, maar ook waarom het dat waard is.

Hoe vind ik kopers voor mijn huis?

Als je de vraagprijs hebt vastgesteld kan je op zoek gaan naar geïnteresseerden. Maar hoe zorg je dat mensen zien dat jouw woning te koop staat? Hier speelt de online woningpresentatie een grote rol. Woningzoekers beginnen hun zoektocht namelijk online. Dan zijn twee zaken heel belangrijk: de website en de foto’s.  

Op welke website kan ik mijn huis verkopen?

Allereerst wil je jouw huis op een website plaatsen met een groot bereik. Dat wil zeggen: een website met veel bezoekers. Je hoopt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen zien dat je woning te koop staat.

Verder wil je dat de website goed in elkaar zit en dat woningzoekers makkelijk kunnen zoeken met handige filters. Zo kan iemand die op zoek is naar vergelijkbare woningen eerder bij jouw huis terechtkomen. Zo trek je dus kijkers die aansluiten bij de vraagprijs en wooneigenschappen van jouw woning.

Goed om te benoemen: op Funda kan je je woning niet zelf plaatsen. Alleen makelaars mogen dit doen. Gelukkig zijn er genoeg andere websites die dit wél aanbieden: Huispedia en Jaap bijvoorbeeld.  

Hoe kan ik mijn woning slim presenteren?  

Als je eenmaal weet welke websites veel bereik hebben, handige zoekfilters aanbieden én toestaan dat mensen zelf hun woning plaatsen, ben je er nog niet. Want populaire huizensites hebben vaak een groot woningaanbod. Hoe zorg je dat jouw huis opvalt? 

Om de aandacht van kopers te grijpen is de online presentatie van je huis belangrijk. Dit betekent: je woning laten zien met kwalitatief goede foto’s die gemaakt zijn op een zonnige dag. Oh, en check meteen of de foto's goed gedraaid zijn. Scheelt de woningzoeker weer een nekhernia.

Ook wil je pluspunten van je woning extra naar voren laten komen. Heb jij bijvoorbeeld een serre of een mooi dakterras, zorg dan dat deze duidelijk gefotografeerd is. Onthoud dat de eerste indruk altijd gebaseerd is op foto’s. Mensen lezen later pas de tekst.  

Kan ik zelf mijn bezichtigingen doen? 

Kies je ervoor om zelf potentiële kopers rond te leiden door jouw huis? Dan wil je natuurlijk zo veel mogelijk duidelijkheid geven. Sterker nog: je bent dit verplicht. Dit heet mededelingsplicht. Je bent dus verplicht om eerlijk te zijn over het huis en de omgeving. Zo hoor je de koper te informeren over de tekortkomingen en bijzonderheden van je woning. Hetzelfde geldt voor de omgeving.  

Het is dus slim om je goed voor te bereiden. Bedenk van tevoren een lijst met mogelijke vragen die je gaat krijgen. Zo kan je vooraf al nadenken over duidelijke én eerlijke antwoorden. Sta je op het punt om de bezichtigingen in te plannen? Kijk dan ook goed naar je agenda. Veel mensen geven de voorkeur aan een rondleiding overdag. Genoeg tijd (overdag) vrijmaken in je agenda is iets waar je absoluut rekening mee wil houden.

Hoe onderhandel ik bij de verkoop van mijn huis? 

De onderhandelingen gaan van start als je reageert op een bod. Je hoopt als verkoper meerdere biedingen te ontvangen. Zolang je in onderhandeling bent met een potentiële koper mogen andere geïnteresseerden blijven bieden.

Je reactie als verkoper komt vaak in de vorm van een tegenbod. Tenzij je natuurlijk een bod ontvangt waarvan je zegt: dit bod accepteer ik meteen! Het is gebruikelijk dat je niet direct ingaat op andere biedingen wanneer je al een onderhandeling met iemand bent gestart, maar dit is niet verplicht.

Je mag de onderhandelingen altijd stopzetten wanneer je het gevoel krijgt dat er een betere kandidaat is.  Je hebt namelijk eigendomsrecht. Dit geeft je de vrijheid om zelf te bepalen aan wie jij je huis verkoopt.

Wat zijn de voordelen van je huis zelf verkopen? 

Zo, er komt best wat kijken bij je woning zelf verkopen. Om het simpel te houden, hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:  

  • Je bespaart (makelaars) kosten. 

  • Je bepaalt zelf je woningpresentatie. 

  • Je maakt kennis met potentiële kopers. 

Zelf aan de slag. 

Je weet nu wat de voordelen zijn als je je huis zelf verkoopt. Maar je weet nu ook dat er aardig wat punten zijn waar je op moet letten. Een goede voorbereiding bepaalt dus voor een groot deel of je straks succesvol je huis verkoopt.  

Ben je nog niet zeker over verkopen? Ontdek alvast hoe jouw woning in de markt ligt. Merk je dat je klaar bent om te beginnen? Begin dan hier met voorbereiden. 

Start met voorbereiden
Zelf je huis verkopen zonder makelaar: hoe werkt dit?
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten