logo Huispedia
  • Blog
  • Lichte stijging prijzen en meer huizen verkocht
Woningmarktcijfers

Lichte stijging prijzen en meer huizen verkocht.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 26 apr. 2024 3 min. lezen

De stijging van huizenprijzen zet door maar zwakt licht af. De prijzen stegen met 0,7% vergeleken met januari. Een maand eerder stegen de prijzen met 1%. Het aantal verkochte huizen steeg wel fors, met name in Flevoland en in Friesland. We leggen je uit hoe dit precies zit. Zo ben je net als de experts weer op de hoogte.

De stijgende huizenprijzen worden ook gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Zowel prijzen als verkopen in de plus

De gemiddelde koopsom lag in maart op €432.061. Sinds juni 2023 zijn de huizenprijzen aan het stijgen.

Dit is wel voor de eerste keer sinds december dat het aantal verkopen óók is gestegen. De Huispedia factcheck: ook dat zien we eigenlijk ieder jaar: vrijwel elk jaar stijgt het aantal verkochte woningen in maart, omdat er in januari en februari doorgaans een dip is. In maart werden er 16.179 huizen verkocht. Dat is 21% meer dan in februari.

Relatief veel 65+ers kochten appartementen

Niet alleen in prijs, ook in het aantal verkochte woningen zijn er grote verschillen tussen wat voor soort woning het is en waar de woning staat.

Wat opvalt is dat relatief veel 65+ers appartementen zijn gaan kopen: dat gebeurde 27% vaker dan een maand eerder. Vaak wordt dit aangemerkt als een belangrijk teken om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. 65+ers kunnen zo een kettingreactie veroorzaken: zij komen vaak uit grotere huizen, die dan weer beschikbaar komen voor gezinnen. Gezinnen gaan op hun beurt weer uit kleinere huizen, die beschikbaar komen voor starters.

Dan de algemene verschillen per woningtype en provincie. Waar in februari vrijstaande woningen en 2-onder-1-kappers relatief minder verkocht werden, zaten die juist in maart weer in de lift. Op provincieniveau werden er overal meer woningen verkocht dan een maand eerder. In Flevoland en Friesland was de stijging het grootst, in Overijssel het kleinst.

Hoe bepaal je in de huidige markt wat je moet bieden?

Als je een huis wil gaan kopen, is het met stijgende huizenprijzen lastig om te bepalen wat een goed bod is. Zeker omdat er dus verschillen zijn tussen woningtypes en waar de woning staat. Tegelijkertijd worden er verkooptrucjes toegepast en word je verleid om onnodig een hoger bod te doen. Zo kan het dat ruim 60% van de kopers onnodig meer dan €10.000 te veel biedt.

Wij willen een einde maken aan dit soort louche praktijken. Daarom is er Huispedia Plus. Met unieke inzichten van élk huis dat je op het oog hebt, weet je zo precies wat een realistisch bod zou zijn.
Dus wil je weten hoeveel je moet bieden op een specifieke woning in de huidige markt? Lees hier meer over Huispedia Plus.


🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!

Lichte stijging prijzen en meer huizen verkocht
Jimmy 3 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten