logo Huispedia

Prijsaanpassingen van een huis.


De vraagprijs van een huis wordt soms door verkopers aangepast. Als een woning in prijs verlaagd wordt willen woningzoekers dit graag weten vóór ze hun openingsbod bepalen. Maar achter prijsaanpassingen komen is niet altijd even makkelijk.

Een goede manier om achter deze prijswijzigingen te komen is door de prijshistorie van de woning te bekijken. Op deze tijdlijn kunnen woningzoekers zien wanneer én voor welk bedrag de vraagprijs is aangepast. Deze extra informatie kan woningzoekers helpen om tot een realistisch openingsbod te komen.

Waarom wordt de vraagprijs van een huis aangepast?

Het gebeurt dat verkopers een huis opnieuw online plaatsen tegen een lagere prijs. Het aanpassen van de vraagprijs is dan onderdeel van de verkoopstrategie. In veel gevallen hopen verkopers een nieuwe of grotere groep woningzoekers aan te spreken.

Hoe kijk je kritisch naar de vraagprijs?

Door de vraagprijs naast de realistische woningwaarde te leggen krijgen woningzoekers meer inzicht. Dit noemen we een prijsinzicht.  Een prijsinzicht helpt woningzoekers om een beter beeld te krijgen van hoe de woning in de markt is gezet. Zo kunnen woningzoekers zien of:

  • De vraagprijs redelijk is – De vraagprijs ligt binnen de realistische vraagprijs.

  • Hoog in de markt – De vraagprijs ligt boven de realistische vraagprijs.

  • Laag in de markt – De vraagprijs ligt onder de realistische vraagprijs en is dus te laag.

Waar vind ik de koopsom?

De koopsom, oftewel het bedrag dat werkelijk voor een huis betaald is, staat niet altijd in de prijshistorie. Sommige woningzoekers vragen dit op bij het Kadaster. Dit kost wel geld.

Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten