logo Huispedia

Bereken de woningwaarde direct van élk huis.


Bereken gratis online de waarde van elke woning in Nederland en weet direct de realistische woningwaarde.

  • check Op basis van recent verkochte soortgelijke woningen
  • check Alle woningen in Nederland
  • check Gratis & vrijblijvend

Vul een adres in

Geen resultaten
Selecteer een adres
Momenteel niet beschikbaar
truspilot logo

Wat is de Huispedia Woningwaarde?

Dé gratis online rekentool van Huispedia. Weet direct wat een woning realistisch waard is. Simpel, snel en betrouwbaar.


Waarom de woningwaarde berekenen?

Woningzoeker, verkoper of zit je goed? Het is altijd verstandig om te weten wat een woning nou écht waard is. Ga je een huis kopen, dan wil je weten of een woning binnen jouw budget past. Heb je een woning gevonden die voldoet aan je woonwensen? Dan wil je voorkomen dat je te veel betaalt. De woningwaarde berekenen is dan een goed startpunt.

Indicatie, geen taxatie

Goed om te weten: de uitkomst van de waardebepaling is geen taxatie. Hoewel beide schattingen zijn, heb je voor een hypotheek een officiële taxatie nodig van een onafhankelijke taxateur. Dit is vanwege de regelgeving van de banken.

Is marktwaarde hetzelfde als taxatiewaarde?

In principe is de marktwaarde hetzelfde als de taxatiewaarde. Ga je een huis kopen? Dan wordt voor zowel starters als doorstromers de taxatiewaarde gebruikt om de hoogte van de hypotheeklening vast te stellen. De bank wil dan dat de taxatiewaarde overeenkomt met de werkelijkheid, oftewel de marktwaarde. Wil je een hypotheek afsluiten voor een verbouwing? Ook dan moet een taxateur een taxatierapport opstellen. Daarin staat de waarde van de woning voor en na de verbouwing. Zo wordt de nieuwe marktwaarde van een woning bepaald.

Ontvang altijd de actuele woningwaarde

De Huispedia Woningwaarde helpt woningzoekers en huiseigenaren om de juiste keuzes te maken op de woningmarkt. Dit doet de rekentool door een nauwkeurige én actuele berekening te maken. De waardecheck is daarom altijd gebaseerd op de meest recente data die beschikbaar is. Zo ontvang jij altijd de actuele woningwaarde.

Weet het verschil tussen de Huispedia Woningwaarde en de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van een woning komt niet overeen met de actuele woningwaarde. De gemeente meet de waarde van een woning op 1 januari van vorig jaar. Deze waarde wordt de WOZ-waarde genoemd.

In een jaar kan er veel gebeuren op de huizenmarkt. Hierdoor loopt de WOZ-waarde vaak achter. In de werkelijkheid is de WOZ-waarde vaak lager dan de marktwaarde. Dit komt omdat de volledige waardeontwikkeling van het afgelopen jaar niet wordt meegenomen.

Wat bepaalt de waarde van een woning?

De locatie van een woning heeft invloed op de woningwaarde. Toch zijn er veel meer punten die meegenomen moeten worden. De Huispedia Woningwaarde kijkt naar de staat van onderhoud, het energielabel en vergelijkbare woningen in de omgeving. Basiskenmerken zoals het woonoppervlakte en perceeloppervlakte worden altijd meegenomen.

Hoe betrouwbaar is de geschatte woningwaarde?

De betrouwbaarheid van de gratis waardebepaling is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst is het belangrijk dat er voldoende basiskenmerken van de woning beschikbaar zijn. Ook maakt het uit of er voldoende informatie beschikbaar is van vergelijkbare woningen. Tot slot is het belangrijk dat informatie kloppend is die wij uit onze bronnen ontvangen.

Hoe kun je de waarde van een woning verhogen?

Er zijn meerdere manieren om de waarde van een woning te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld wooncomfort verhogen. De gemiddelde vierkante meter prijs ligt vaak hoger bij woningen met een hoog wooncomfort. Een moderne keuken met alle voorzieningen of een recent verbouwde badkamer zijn voorbeelden waarbij het comfort van wonen wordt verhoogd. Een andere mogelijkheid is om de woonlasten van een woning te verlagen. De energiezuinigheid van een woning beïnvloedt de woonlasten. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor lagere energiekosten. Kopers kunnen door de lagere maandlasten van het huis bereid zijn meer te betalen bij de aankoop.


Veelgestelde vragen.

Is de waardebepaling gratis?

Ja, Huispedia deelt gratis alle woningwaarden in Nederland. Wanneer je behoefte hebt aan meer inzichten (bijvoorbeeld biedadvies) kan je het Huispedia Waarderapport opvragen. Hier vragen we een vergoeding voor. Bekijk hier een voorbeeld.

De woningwaarde berekenen, waar kijkt Huispedia naar?

Hiervoor gebruiken we onder andere de basiskenmerken van een woning zoals het woon- en perceeloppervlakte. Deze informatie halen wij uit meerdere openbare bronnen en gesloten bronnen waaronder het CBS en het Kadaster. Daarnaast nemen we een aantal extra kenmerken mee zoals de onderhoudsstatus. Wat wij niet altijd meenemen zijn bijzondere kenmerken, bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

Hoe betrouwbaar is de geschatte woningwaarde bij Huispedia?

De betrouwbaarheid van de waarde schatting is afhankelijk van drie factoren. Ten eerste is van belang dat er voldoende basiskenmerken (woonoppervlakte, perceel, aantal kamers, type woning etc.) van de woning beschikbaar zijn. Ook is het belangrijk dat er voldoende informatie beschikbaar is van vergelijkbare woningen. Het gaat hier om woningen die recent te koop hebben gestaan in de omgeving en vergelijkbare basiskenmerken hebben. Tot slot is het belangrijk dat informatie kloppend is die wij uit onze bronnen ontvangen. Zo kan bijvoorbeeld het woonoppervlakte en/of perceeloppervlakte verkeerd geregistreerd staan bij het Kadaster. Dit kan de nauwkeurigheid van jouw woningwaarde beïnvloeden.

Wat is het verschil met een taxatie?

De geschatte woningwaarde van Huispedia

Bij het kopen en verkopen van een huis is het fijn om inzicht te hebben in de actuele woningwaarde van de woning. Dit inzicht krijg je van ons in één simpel overzicht. Daarbij geven wij ook informatie over vergelijkbare woningen in de buurt die recent verkocht zijn of nog te koop staan. Hoe meer informatie wij hebben, hoe nauwkeuriger het beeld van de actuele woningwaarde is. Let op: Dit is geen officiële taxatie. De schatting is geschikt als startpunt voor de vraagprijsbepaling. Het Huispedia Waarderapport met biedadvies kan je gebruiken ter onderbouwing van een bod.

De meerwaarde van de taxatiewaarde

Voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag heb je een officieel taxatierapport nodig voor de bank. Daarvoor kan je terecht bij een erkende taxateur. Dit is een professional die gespecialiseerd is in het vaststellen van de actuele woningwaarde van een woning. De taxateur hanteert hierbij een vastgelegde methode, wat een taxatie wordt genoemd.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning verhogen?

Waardevermeerdering kun je bereiken door het wooncomfort van uw woning te verhogen, onderhoudsstatus te verbeteren of de woonlasten te verlagen. Als een huis bijvoorbeeld lagere energiekosten heeft, dan stijgt de waarde van de woning.