logo Huispedia

Het verkooproces met een makelaar.


Hier lees & leer je over het verkopen van je woning. Een overzicht van het verkoopproces dat jij samen met een makelaar doorloopt.

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar helpt met het verkopen van je huis. Dit betekent dat hij of zij zorgt dat het verkoopproces soepel verloopt. Tijdens dit proces heeft de makelaar eigenlijk twee petten op: bemiddelaar & adviseur.

Wat doet een verkoopmakelaar?

De eerste stap is vaak dat de makelaar kijk wat je persoonlijke voorwaarden zijn. Wat vind je belangrijk? Heb je bepaalde voorkeuren? Dit komt aan bod bij het kennismakingsgesprek. Aan de hand van dat gesprek kan er vervolgens een verkoopstrategie gemaakt worden. Om tot een juiste strategie te komen is een waardebepaling van je huis nodig.

Tip
Jouw geschatte woningwaarde

Huispedia geeft je de mogelijkheid om een goede indicatie te krijgen van je woningwaarde. Fijn om te weten: het is gratis en simpel. Belangrijk om te weten: het gaat hier om een indicatie en geen taxatie.

Check jouw woningwaarde

De makelaar toetst je woning en geeft je een reëel beeld van de situatie met een een bijbehorend advies. Als je als verkoper akkoord gaat met de geadviseerde verkoopstrategie gaat hij of zij opzoek naar geïnteresseerden. Deze groep geïnteresseerden krijgt vervolgens een rondleiding waarbij de verkoopmakelaar alle belangrijke informatie over de woning deelt.

Je krijgt natuurlijk maar één kans om een eerste indruk te maken. Dan is het handig om te weten waar kopers op afknappen of juist voor vallen. De verkoopmakelaar zal er alles aan doen om de voordelen van jouw woning eruit te laten springen.

Extra toelichting
Het toetsen van je woning

Een makelaar beschikt over marktkennis waardoor hij of zij een goed beeld heeft van wat een woning waard is. Enkele voorbeelden waar een makelaar naar kijkt: de vraag naar het type woning waar je huis onder valt, vierkante meters, de locatie en recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen.

Mochten mensen uiteindelijk een bod doen op je woning, dan is de verkoopmakelaar degene die je helpt bij het onderhandelen. Want wat gebeurt er als je overeenstemming hebt bereikt en er vervolgens een hoger bod binnenkomt?

Een makelaar weet wat de regels zijn en hoe je als verkopende partij hiermee omgaat.

De makelaar als aanspreekpunt

De verkoopmakelaar is tijdens het verkoopproces ook het aanspreekpunt. Dit betekent dat (kritische) vragen niet bij jou belanden maar bij je makelaar.

Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?

Een makelaar biedt graag zijn kennis & vaardigheden aan, maar vraagt hier (logischerwijs) wel een vergoeding voor. Deze vergoeding heeft een naam: de courtage. Mocht je dat woord ergens tegenkomen dan weet je: het gaat hier om de makelaarsvergoeding. De makelaarscourtage is een percentage van het bedrag waarvoor je woning verkocht wordt.

Extra toelichting
Courtage % x verkoopprijs van je woning

Voorbeeld: Een courtage van 1,25% bij een verkooprijs van € 480.000 =

0,0125 x 480.000 = €6.000

Dit is voor de makelaar de ultieme motivatie om jouw woning voor een zo’n hoog mogelijk bedrag te verkopen.

Maar de vraag is dan: wat zijn gangbare makelaarstarieven? In het jaar 2022 ligt de gemiddelde makelaarsvergoeding tussen de 0,85% en 1,25%. Hoeveel geld dit uiteindelijk is hangt dus af van de werkelijke verkoopprijs van je woning.

Met welke kosten kan ik nog meer rekening houden?

De opstartkosten, deze verschillen per makelaar. Doorgaans wordt hier tussen de €350 en €750 euro gerekend. Dit bedrag wordt gevraagd nog voor de makelaar start met het verkooptraject. Belangrijk om te onthouden: deze kosten worden gemaakt ongeacht of je woning daadwerkelijk verkocht wordt.

Niet elke makelaar rekent opstartkosten. Je kunt online of tijdens het kennismakingsgesprek nagaan of de makelaar gebruik maakt van opstartkosten.

Mocht je als verkoper plots besluiten toch niet door te willen gaan met de verkoop van je woning, dan worden er intrekkingskosten in rekening gebracht.

Extra toelichting
Intrekkingskosten

De makelaar brengt kosten in rekening als je besluit de verkoopopdracht in te trekken. De makelaar heeft natuurlijk de nodige tijd geïnvesteerd en wil hiervoor een vergoeding. De hoogte van dit bedrag verschilt per makelaar en kun je vooraf opvragen.

Bij het kiezen van een makelaar is het onderwerp ‘extra kosten’ altijd goed om mee te nemen. Bij extra kosten kun je bijvoorbeeld denken aan advertentiekosten die de makelaar maakt bij het verkopen van je woning. Ook hier geldt weer dat dit per makelaar verschilt.

Sommige makelaars bieden verschillende ‘pakketten’. Zo kan er bijvoorbeeld bij het ene pakket ‘extra advertenties’ zitten. Deze advertentiekosten zijn dan verwerkt in de prijs. Jij (de verkoper) geeft dan aan wat je voorkeur heeft.

Extra toelichting
Makelaarskosten & Belasting

Over de makelaarscourtage (en andere makelaarskosten) wordt 21% BTW geheven. Dit betekent dat deze kosten helaas niet aftrekbaar zijn van de belasting.

Je kijkt uiteindelijk naar meerdere zaken bij het vinden van de juiste makelaar, waarvan makelaarskosten zeker een belangrijke is. Maar je kijkt natuurlijk naar meer punten!

Welke makelaar past bij mij?

Hier moet je op letten

Als verkoper zoek je natuurlijk naar de combinatie van een hoge beoordeling en lage makelaarskosten. Maar kies je voor een lokaal makelaarskantoor dat kleinschalig opereert? Of geef je toch de voorkeur aan een bekende naam met meerdere vestigingen in Nederland?

Je wilt uiteindelijk samenwerken met iemand die je goed begeleidt en aangeeft jouw persoonlijke voorkeuren begrijpt. Een persoonlijke klik speelt hierbij een rol, maar toch is het belangrijk om ook andere punten mee te nemen:

  • Hoeveel tijd wordt er genomen voor bezichtigen?

  • Worden de bezichtigingen altijd gedaan door dezelfde makelaar?

  • Wil je de verkoop volledig uit handen geven? Of schakel je het makelaarskantoor alleen in bij onderdelen die je zelf niet wilt of kunt doen?

Dit zijn voorbeelden van punten die je bespreekt bij het kennismakingsgesprek.

Online meekijken

Mensen (verkopers in dit geval) kunnen steeds vaker online meekijken. Sommige makelaars werken met een online woondossier waarin zaken zoals geplande bezichtigingen en ontvangen biedingen terug te zien zijn.

Dit soort digitale diensten is vaak een aanvulling op de bestaande diensten. Lijkt zoiets je handig? Dan is dat iets om mee te nemen bij je makelaarskeuze.

Tip
Online meekijken tijdens het verkoopproces?

Hecht jij veel waarde aan transparantie? Dan hoort Huispedia Online Bieden zeker bij jouw verkoopproces! Dit is namelijk dè plek waar je alle biedingen overzichtelijk op één plek ontvangt. Zo ben jij altijd op de hoogte van nieuwe biedingen en sluit je geen bieders uit.

Lees meer over Huispedia Online Bieden

Mijn woning is bijzonder

Afwijkende huizen vragen soms om makelaars met unieke kennis en ervaring. Dit kan zijn omdat financiële of juridische zaken de verkoop van de woning net wat complexer maken. Zo zijn er makelaars die zich specialiseren in landelijke woonhuizen, monumenten en andere huizen die niet onder de term ‘doorsneewoning’ vallen.

Naast kennis en ervaring, hebben deze makelaars ook een geschikt netwerk om je woning aan te bieden. Krijgt jouw woning niet het label ‘doorsnee? Dan is dit een punt waar je rekening mee wil houden.

Wat zijn de voordelen?

Je vraagt je nu vast af wat de voordelen van een verkoopmakelaar zijn. Wij zetten ze op een rijtje.

Een verkoopmakelaar bespaart je veel tijd.
Makelaars kunnen nauwkeurig de waarde van je woning bepalen.
Een verkoopmakelaar kan de juiste verkoopstrategie bepalen.
(wil jij je woning bijvoorbeeld snel verkopen?)
Je verkoopmakelaar heeft ervaring met onderhandelen. (waar jij van profiteert)
Een verkoopmakelaar weet hoe je een woning professioneel presenteert.

Het verkoopproces met een makelaar in 6 stappen.

Met een makelaar verkopen is simpel en vertrouwd.
Wij laten je zien hoe het proces in elkaar steekt.

Makelaar zoeken

1. Welke makelaar past bij mij?

Ontdek eerst welke makelaar het beste bij jou past. Zo weet je zeker dat de makelaar rekening houdt met jouw wensen en behoeften.

Verkoopstrategie

2. Wat wordt de verkoopstrategie?

Hier bepaal je wat de vraagprijs van de woning wordt. Ook stel je de vraag: hoe zorg je dat je woning opvalt?

Woning verkoopklaar

3. Je woning verkoopklaar maken

Je woning strak en licht maken: losse spullen berg je op. Bekijk je woning kritisch en ga na wat wellicht ‘een likje verf’ kan gebruiken. Een grondige schoonmaakbeurt doet ook al wonderen.

Bieden

4. Bezichtigingen en biedingen ontvangen

Maak een lijst met belangrijke informatie over de woning. Deze dien je als bewoner te delen. Vervolgens kan het onderhandelen beginnen.

Winnende bod

5. Kies het winnende bod

In welk bod kan jij je als verkoper het best vinden? Jij bent uiteindelijk degene die bepaalt naar wie de woning gaat.

Woning opleveren

6. Je huis opleveren

Wat wil je terug laten komen in het koopcontract? Zorg dat je jouw woning oplevert in de staat die de koper verwacht. In andere woorden: de woning zoals die werd aangetroffen bij de bezichtiging.

Dit zeggen onze fans.

Cees van de Bovenkamp Woningzoeker

Huis is verkocht dus ik veronderstel dat het ergens geholpen heeft ofschoon huis verkocht aan nabije buurman

11 februari 2024
meneer Groot Woningzoeker

Mooie presentatie van mijn huis en verkocht binnen drie weken.

22 januari 2024
klant Woningzoeker

Het is prettig dat het mogelijk is om als particulier je woning te koop te zetten.

21 januari 2024
Rob van der Reijden Woningzoeker

Snelle verkoop huis

16 december 2023
M Philipse Woningzoeker

Goede presentatie van het object

20 oktober 2023
Lydia Ram Woningzoeker

We hadden nog niet echt plannen om ons huis te verkopen. Doch door de reacties die we kregen gedaan.

17 oktober 2023
ralph Woningzoeker

de pagina is duidelijk en eerlijk, niet teveel poespas.. gewoon prima

26 september 2023
klant Woningzoeker

Je hebt me op de beste manier gelukkig gemaakt

15 juli 2023
Katja Woningzoeker

Informatieve site, vol interessante informatie over huizen inclusief je eigen huis.

21 juni 2023
Dick Woningzoeker

Makkelijk programma om je huis in het systeem te zetten.

22 maart 2023

Veelgestelde vragen.

Kan ik gratis mijn woning te koop aanbieden?

Ja, het te koop aanbieden van je woning op Huispedia is helemaal gratis. We bieden wel extra diensten en mogelijkheden aan waarvoor we een bijdrage van je vragen, maar de kern van ons platform zal altijd gratis en vrijblijvend te gebruiken zijn.

Kan mijn makelaar de woning op Huispedia zetten?

Jazeker, het is voor makelaars gratis mogelijk om woningen op Huispedia te plaatsen. Als jij een makelaar hebt kan je die uitnodigen via de 'Beheer' pagina in mijn woning. Mocht je nog een makelaar zoeken, ook dan helpen wij jou graag.

Kan ik op Huispedia zelf mijn huis verkopen?

Ja, natuurlijk kun jij zelf jouw huis verkopen op Huispedia! Met de woningstatus ‘te koop’ maak je de bezoekers van je woningprofiel duidelijk dat je huis te koop staat. Hiermee geef je aan dat je op zoek bent naar kopers die serieus geïnteresseerd zijn en openstaat voor contact. Meer weten over je woning verkopen? Wij nemen je stap voor stap nemen mee door het verkoopproces.

Wat moet ik doen als gegevens niet kloppen?

Als de gegevens in het woningprofiel van jouw woning niet kloppen, dan is het handig om de woning aan jou te koppelen. Zo kan je het woningprofiel zelf beheren en de gegevens aanpassen. Lees hier meer over jouw woningprofiel.

Wat is jullie verdienmodel?

Wij verdienen geld door relevante advertenties te tonen aan onze bezoekers. Daarnaast vragen wij een vergoeding aan partners van diensten die wij aanbieden. Zo kun jij als verkoper gratis gebruik maken van ons platform en kunnen wij elke dag Huispedia blijven verbeteren.

Hulp nodig bij het vinden van een passende makelaar?

Meer over makelaars vergelijken