logo Huispedia
  • Blog
  • De cv-ketel: steeds belangrijker bij het kopen van een huis
Actualiteiten

De cv-ketel: steeds belangrijker bij het kopen van een huis.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 14 dec. 2023 4 min. lezen

Als je een huis gaat kopen, heb je vaak te maken met een cv-ketel. Maar wat als je die moet gaan vervangen? Misschien moet je vanaf 2026 wel verplicht een warmtepomp installeren voor een hoger aankoopbedrag. Is het dan slim om nu het nog kan een nieuwe cv-ketel aan te schaffen? We krijgen er een hoop vragen over. Daarom gingen we langs bij Warmgarant, dé expert op dit gebied, om alles op een rijtje te zetten.

De verschillen tussen een cv-ketel en een (hybride) warmtepomp

Even terug naar de basis. We vroegen aan Warmgarant, expert op het gebied van cv-ketels en hybride warmtepompen: wat is een cv-ketel precies? Een cv-ketel is een apparaat dat gas verbrandt. Met de warmte die daardoor ontstaat wordt water verwarmd dat door je (douche)kraan en door je radiatoren loopt. Zo zit jij er lekker warmpjes bij.

Door naar de warmtepomp. Die verbrandt geen gas, maar gebruikt alleen elektriciteit. Zo haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, de bodem of uit het grondwater.  Volgens Warmgarant is de warmtepomp eigenlijk een omgekeerde koelkast: hij haalt de warmte van buiten het huis naar binnen, terwijl een koelkast de warmte vanuit de koelkast naar buiten afvoert.

Dan is er ook nog de hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die altijd in combinatie met een cv-ketel werkt. Je hebt dus naast een warmtepomp ook een cv-ketel nodig. In principe zorgt de warmtepomp voor de meeste verwarming. Alleen voor douche- en kraanwater en als het echt koud wordt springt de cv-ketel bij.

Wat kost een warmtepomp aan ruimte en geld?

Waar je bij een cv-ketel één apparaat binnen hebt staan, heb je met een warmtepomp altijd één apparaat binnen (de ‘binnenunit’) en één apparaat buiten (de ‘buitenunit’). In het geval van een hybride warmtepomp heb je een binnenunit, een cv-ketel en een buitenunit.

Kijken we naar de aanschafwaarde, dan is de cv-ketel het goedkoopst: rond de €2.000. Een hybride warmtepomp kost ongeveer €7.000 maar daar heb je dus ook een cv-ketel voor nodig. Een volledig elektrische warmtepomp kost zo’n €13.000. Daar staat tegenover dat er voor warmtepompen allerlei subsidies beschikbaar zijn. Zo kan je voor een hybride warmtepomp al gauw €2.400 terugkrijgen. Ook ga je gas vervangen door elektriciteit, waardoor je iedere maand minder kwijt bent aan gaskosten. Wel ga je natuurlijk meer elektriciteit gebruiken.

De regels en uitzonderingen voor een verplichte warmtepomp

Hoe zit het met die verplichte warmtepomp? Eerder dit jaar kwam het kabinet met nieuws: de hybride warmtepomp moet vanaf 2026 standaard worden voor het verwarmen van woningen. Waarom? Om snel op grote schaal duurzamer te wonen en minder aardgas te gebruiken. Dat betekent dat huiseigenaren bij vervanging van een cv-ketel moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp.

Maar kan dat zomaar overal? Nee. Daarom zijn er uitzonderingen voor:

  • Woningen zoals flats of appartementen, waar geen ruimte is om de buitenunit te plaatsen.

  • Monumenten en woningen die binnen een VVE (Vereniging van Eigenaren) vallen.

Er is ook een uitzondering vanwege te hoge kosten als:

  • De investering in een warmtepomp niet in 7 jaar is terugverdiend.

  • Er extra aanpassingen moeten worden gedaan om de warmtepomp te installeren. De kosten kunnen dan zo hoog worden dat een warmtepomp simpelweg te duur is.

  • Een woning binnen 10 jaar op een warmtenet wordt aangesloten. Het is dan zonde van de investering.

Zit ik aan een warmtepomp vast of kan ik voor een cv-ketel gaan? 

Ga je een huis kopen en is de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe? Dan is het dus goed om te weten of je binnenkort moet gaan investeren in een (hybride) warmtepomp. Om dat zeker te weten, kan je contact opnemen met een gecertificeerde installateur zoals Warmgarant.

Is een warmtepomp niet verplicht bij de woning die je op het oog hebt? Dan heb je de vrijheid om voor een cv-ketel te kiezen. Toch kan je jouw woning alvast voorbereiden op de toekomst. Veel nieuwe cv-ketels zijn namelijk ‘hybrid ready’. Dit betekent dat je de cv-ketel in de toekomst aan zou kunnen sluiten op een hybride warmtepomp. Zo weet je zeker dat je altijd flexibel bent.

Check hier welke cv-ketel bij jouw situatie past

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Warmgarant.

Foto: Freepik.

De cv-ketel: steeds belangrijker bij het kopen van een huis
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten