logo Huispedia
Woningwaarde

Wat is het verschil tussen de woningwaarde en WOZ-waarde van een woning?

Een woning kan een WOZ-waarde van € 395.000 hebben, een woningwaarde (of vraagprijs) van € 455.000, een verkoopprijs van € 510.000\. Hoe dan? We leggen je uit hoe dat kan.

De woningwaarde is de actuele waarde van een woning en wordt gebruikt om de vraagprijs voor een huis te bepalen. Vervolgens kan men onderbieden, overbieden of de vraagprijs bieden. Dat bepaalt uiteindelijk de daadwerkelijke verkoopprijs, ook wel de koopsom genoemd.

De WOZ-waarde is daarentegen de door de gemeente geschatte waarde van jouw woning op 1 januari van het vórige jaar. De hoogte van de WOZ-waarde die je in het begin van het nieuwe jaar per (digitale) brief ontvangt, is dus niet de actuele waarde, maar de geschatte waarde door de gemeente op 1 januari van het jaar ervoor. De hoogte van verschillende gemeentelijke belastingen is hierop gebaseerd en ook het eigenwoningforfait, de heffing die je betaalt als huiseigenaar, hangt ervan af. Kortom: Hoe lager de gemeente je WOZ-waarde inschat, hoe gunstiger dat dus is voor de belasting die je betaalt.

Als je gaat bieden op een huis of de vraagprijs van een woning wil bepalen is het verstandig om een referentie te hebben van de daadwerkelijke prijs. De woningwaarde geeft dan meer nauwkeurigheid bij het bepalen van een openingsbod of de vraagprijs, dan de WOZ-waarde.

Met Huispedia Plus krijg je specifiek inzicht per woning wat de actuele woningwaarde is, wat je moet bieden en wat de daadwerkelijke verwachte verkoopprijs zal worden.

Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten