Slimmer zoeken, sneller vinden: bewaar je zoekopdracht.
Als eerste op de hoogte zijn van elk nieuw huis dat bij je past. Hoe doe je dat precies? Hier zijn 5 tips die je helpen succesvol te zoeken.

In het kort.
- Zoekfilters helpen je om snel en gemakkelijk je weg te vinden in het aanbod.
- Door de filters slim te gebruiken ben je als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod.
- Met een zoekopdracht bespaar je tijd en kan je sneller reageren op interessante woningen.
Ben je op zoek naar jouw perfecte woning, maar weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, want scrollen door al die huizen kan aanvoelen als een hele onderneming. Maar met een paar slimme tips wordt het een stuk makkelijker. We leggen je uit hoe je filters slim gebruikt én waarom een bewaarde zoekopdracht voor jou het verschil kan maken.
Tip 1: Filter op woningstatus
Een populaire woning die vandaag te koop staat, kan in de huidige woningmarkt over een week al verkocht zijn. In andere woorden, het kan snel gaan. Daarom is het belangrijk om er als eerste bij te zijn. Met de woningstatus-filters van Huispedia krijg je dit eenvoudig voor elkaar.
Als je onder het filter ‘Woningstatus’ op ‘Nu te koop’ klikt zie je alleen woningen die -logisch- nu te koop staan. Maar op Huispedia kan je daarnaast ook ‘Binnenkort te koop’ en ‘In onderhandeling’ aanvinken.
Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuw aanbod? Dan gebruik je het filter ‘Binnenkort te koop’ om woningen te zien die nu nog niet te koop staan. De verkoper heeft dan aangegeven dat dit huis binnenkort te koop komt. En gebruik ook het filter ‘In onderhandeling’: soms worden huizen die in onderhandeling zijn namelijk weer opnieuw aangeboden. Houd deze dus in de gaten om snel in te spelen op een tweede kans. Of wees brutaal en stuur de verkoper nu alvast een berichtje, voor als de koop niet doorgaat.
Tip 2: Maak slim gebruik van het vraagprijsinzicht
Verkopers mogen vragen voor een woning wat zij maar willen. De vraagprijs hoeft dus nergens op gebaseerd te zijn. Daardoor tast je bij het zoeken naar woningen nogal in het duister: want wat zegt een vraagprijs nou? Vanuit deze gedachte heeft Huispedia het vraagprijsinzicht gemaakt. Ook hier kan je op filteren.
Je kan 'laag in de markt' aanvinken om woningen te vinden die relatief laag geprijsd zijn. Dit wordt vergeleken met andere woningen in dezelfde prijsklasse of buurt. Maar let goed op: dit hoeft niet te betekenen dat het om ‘koopjes’ gaat. Woningen worden namelijk nog wel eens laag in de markt gezet om een grotere groep woningzoekers aan te trekken. Het resultaat? Veel concurrentie en een grotere kans op overbieden. Niet echt de definitie van een koopje dus.
Selecteer je 'redelijk in de markt' dan zie je woningen waarvan de vraagprijs marktconform is. Dit betekent dat deze woningen qua prijs in balans zijn met vergelijkbare woningen in de buurt. Mogelijk heb je wel wat minder ruimte om te onderhandelen, omdat de vraagprijs al redelijk is. Maar dit kan ook betekenen dat er minder concurrentie is dan bij woningen die ‘laag in de markt’ staan, wat je kansen op een succesvolle aankoop kan vergroten.
Als je ‘hoog in de markt’ aanklikt, krijg je woningen te zien die een relatief hoge vraagprijs hebben. Maar let goed op: deze hogere prijs betekent niet automatisch dat de woning ook daadwerkelijk voor dit bedrag wordt verkocht. Sterker nog, soms zien we dat deze woningen langer te koop staan en vervolgens in prijs worden verlaagd. Grote kans dat je dus kan onderhandelen. Goed om te weten vóór je gaat bezichtigen.
Tip 3: Kijk of de vraagprijs is aangepast
Het filter ‘prijsaanpassingen’ geeft meer inzicht in veranderende situaties op de woningmarkt en helpt je om buitenkansjes te vinden. Met dit filter zie je namelijk in één klap of de verkopende partij de vraagprijs heeft aangepast.
Met het filter 'in prijs verlaagd' vind je woningen die in vraagprijs zijn verlaagd. Een vraagprijs wordt verlaagd omdat de vraagprijs eerst te hoog stond, de woning niet snel genoeg verkocht wordt of omdat de koop hiervoor is afgeketst. Dit biedt in ieder geval mogelijkheden om te onderhandelen en een goede deal te sluiten.
Met ‘In prijs verhoogd’ zie je alle woningen die – je raadt het al – recent in prijs zijn verhoogd. Dit kan waardevol zijn, omdat het aangeeft welke woningen populair zijn. Daarnaast geeft een prijsverhoging aan dat er waarschijnlijk geen haast is om te verkopen en dat de verkoper alleen wil verkopen voor ‘de juiste prijs’. Goed om te weten, omdat je jouw strategie hierop kan aanpassen.
Soms wordt een woning opnieuw te koop gezet zonder dat de vraagprijs is aangepast. Deze woningen krijg je te zien als je ‘terug in de markt’ aanvinkt. Dit filter laat woningen zien die eerder ook al online te koop stonden, maar vervolgens offline zijn gehaald.
Tip 4: Bewaar je zoekopdracht en wees er als eerste bij
Als je succesvol een huis wil kopen is het belangrijker dan ooit om er snel bij te zijn. Met een zoekopdracht ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuwste aanbod. Maak je zoekopdracht aan door jouw woonwensen in te vullen zoals de prijsklasse, de locatie en het soort woning waar je naar zoekt.
Als je op de zwarte knop ‘Bewaar zoekopdracht’ klikt ontvang je direct meldingen wanneer er een geschikte woning beschikbaar is. En met het filter ‘Binnenkort te koop’ zie jij alle woningen al vóórdat ze daadwerkelijk te koop staan. Handig voor jou, want zo weet je zeker dat je er als eerste bij bent.
Tip 5: Ga aan de slag
Het zoeken naar een woning kan spannend zijn. Maar nu je de tips hebt gelezen, weet jij in ieder geval zeker dat je het slim aanpakt. De volgende stap? Simpel: gewoon beginnen met zoeken!
Start met zoeken