Slim bezichtigen: deze 3 kritische vragen stel je aan de verkoper.
Of het nu om een eerste aankoop gaat of een volgende stap, als je een nieuw huis zoekt ga je bezichtigen. Goed voorbereid zijn betekent goede vragen stellen. Dit zijn 3 vragen waarmee je alles uit een bezichtiging haalt.

In het kort.
- Bij een bezichtiging krijg je de kans om meer inzicht in de waarde en de staat van de woning te krijgen.
- Er zijn meerdere trucs die worden uitgehaald, waardoor het op andere woningsites zoals Funda lijkt alsof de woning nieuw te koop staat.
- Met Huispedia Plus heb je voor een bezichtiging toegang tot informatie die normaal gesproken voorbehouden is aan makelaars.
Kritische vragen om te stellen bij een bezichtiging
Elke bezichtiging is een kans om diepgaande vragen te stellen die meer inzicht geven in de waarde en de staat van de woning. Tijd om die kans te benutten. Daarom delen we hier de drie vragen die je zeker weten aan de verkopende partij wil stellen.
Vraag 1: Wat rechtvaardigt de vraagprijs van deze woning?
Op Huispedia kan je bij elke woning die te koop staat het prijsinzicht checken. Dit prijsinzicht vergelijkt de vraagprijs met de realistische vraagprijs, wat je realistisch zou kunnen vragen voor dit huis in de huidige markt. Valt de vraagprijs binnen de realistische vraagprijs? Dan is de vraagprijs redelijk. Maar is de prijs onverwacht hoog of laag, vraag dan naar de reden. Dit kan iets vertellen over de motivatie van de verkoper en of je onderhandelingsruimte hebt.
Als de vraagprijs onder de realistische vraagprijs ligt, krijgt de woning het label 'laag in de markt'. Staat er 'hoog in de markt'? Dan is de vraagprijs aan de hoge kant. Beide situaties kunnen deel uitmaken van de verkoopstrategie van de verkoper.
Woningen met een lage vraagprijs trekken doorgaans veel belangstellenden, wat kan leiden tot een biedoorlog. Dit betekent veel woningzoekers die bieden en dus veel concurrentie. Woningen die hoog geprijsd zijn, suggereren dat de verkoper geen haast heeft en bereid is lang te wachten op een koper die de gevraagde prijs wil betalen.
Huispedia legt uit: hoe check ik of de vraagprijs klopt?
In onze uitlegvideo leggen we je precies uit hoe je het prijsinzicht gebruikt. Na het bekijken van onze video weet jij hoe je checkt of de vraagprijs klopt.
Maar vertrouw niet alleen op ons woord, vraag het zelf: waarom heeft de verkoper deze vraagprijs gekozen? Hoe is deze vraagprijs tot stand gekomen? Dit zijn belangrijkere vragen dan of de verkoper plezierig heeft gewoond in het huis. Het antwoord op die laatste vraag is nogal voorspelbaar: natuurlijk zullen ze zeggen dat het heerlijk wonen was!
Vraag 2: Waarom staat dit huis opnieuw te koop?
Als een huis meerdere keren achter elkaar op de markt verschijnt kan dat een slecht teken zijn. Met Huispedia Plus zie je niet alleen wat een realistisch bod zou zijn, maar ook de geschiedenis van de woning, inclusief eerdere verkooppogingen. Vraag waarom de woning opnieuw wordt aangeboden. Dit kan je inzicht geven in mogelijke problemen of juist kansen.
Het komt dus voor dat een woning meerdere keren op de markt komt. Op andere woningsites zoals Funda krijgt zo'n woning dan het label 'Nieuw’. De reden voor het opnieuw plaatsen van een huis is dat de verkoper de woning nog niet succesvol heeft verkocht. Veel verkopers hebben dan liever dat hun woning als 'nieuw' wordt geadverteerd, in plaats van dat het al vijf maanden te koop staat zonder koper.
Vraag 3: Waarom is de vraagprijs recent aangepast?
Een vraagprijs die één of meerdere keren is aangepast kan veel vertellen over de positie van de verkoper. Zijn ze gemotiveerd om snel te verkopen? Of hebben ze juist hun verkoopstrategie bijgesteld? Zulke informatie is belangrijk voor je biedstrategie en kan je een voordeel geven in onderhandelingen.
Altijd goed voorbereid op pad met Huispedia Plus
Goed voorbereid zijn voor bezichtigingen betekent meer dan alleen weten wat je moet vragen. Het betekent ook dat je op de hoogte bent van de huidige marktsituatie, weet wat je budget is en klaar bent om te handelen als je het juiste huis vindt. Het is belangrijk om opheldering te vragen over zaken die je opvallen, zodat je met vertrouwen een bod kan uitbrengen.
Met Huispedia Plus heb je toegang tot uitgebreide informatie die normaal gesproken alleen makelaars hebben. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je moet bieden op élk huis dat in Nederland te koop staat.
Check álle informatie die makelaars hebben