logo Huispedia
waardering-onroerende-zaken-Roermond

WOZ-waarde van Roermond.


Bekijk hier alle informatie over de WOZ-waarden & OZB-tarieven van de gemeente Roermond.

De WOZ-waarde in Roermond is dit jaar 5,73% gestegen.

WOZ-waarde van Roermond.

Waardering Onroerende Zaken

De gemiddelde WOZ-waarde binnen de gemeente Roermond was in 2021 € 250.849. De verwachting is dat de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar € 271.168 zal zijn in de gemeente Roermond, een stijging van 8,10%. Het OZB-tarief binnen de gemeente Roermond is in 2022 0,1307% voor woningbezitters.

waardering-onroerende-zaken-Roermond

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald in Roermond?

Waardering Onroerende Zaken

De gemeente Roermond kijkt naar vergelijkbare woningen om tot een waarde schatting te komen. Bij deze ‘taxatie’ gaat de gemeente Roermond uit van het bedrag dat een woning op zou moeten brengen op 1 januari van het voorgaande jaar (de peildatum).

Belangrijke factoren | Bouwjaar | Woonoppervlakte | Perceeloppervlakte
woz-waarde checken Roermond

Wat is WOZ?

WOZ-bezwaar

Bij het bezit van een woning kun je een jaarlijkse WOZ-beschikking verwachten. Hierin staat de geschatte waarde voor jouw woning: de WOZ-waarde. Deze waarde wordt gegeven bij een peildatum. Vervolgens wordt deze schatting gebruikt om belasting te innen. Dan is het uiteraard wel handig om na te gaan of de geschatte waarde klopt!

Peildatum 2022 | januari 2021
waardering-onroerende-zaken

De WOZ-waarde & belasting.

Onroerendzaakbelasting (OZB)

Verschillende belastingen worden berekend op basis van de WOZ-waarde. De meest bekende is de onroerendzaakbelasting (OZB). Belangrijk om mee te nemen: het OZB-tarief verschilt per gemeente.

De WOZ-waarde wordt verder gebruikt voor de heffing van inkomstenbelasting. Dit gaat via het eigenwoningforfait (box 1).

Onroerendzaakbelasting | Waterschapsbelasting | Eigenwoningforfait
WOZ-belasting

Bezwaar maken.

WOZ-bezwaar

Je betaalt onterecht te veel belasting wanneer de WOZ-waarde te hoog uitvalt. Dit heet belastingschade en is te voorkomen door een bezwaar in te dienen. Blijkt uit onze WOZ-check dat de WOZ-waarde te hoog is, dan kun je aan de hand van het waarderapport een bezwaar indienen.

WOZ-bezwaar

Let op, de WOZ-waarde is niet de actuele woningwaarde.

Waardering Onroerende Zaken

Elk jaar ontvang je de WOZ-waarde op de deurmat van de gemeente. Deze berekening is door de gemeente gemaakt met de pijldatum zoals aangegeven. Door de veranderende woningmarkt loopt de WOZ-waarde vaak fors achter op de actuele woningwaarde. Gebruik de WOZ-waarde daarom alleen voor belasting gerelateerde onderwerpen. Benieuwd naar de actuele woningwaarde, ook wel de marktwaarde?

Bekijk hier de actuele woningwaarde
actuele-woz-waarde

Veelgestelde vragen.

Wat is jullie verdienmodel?

Huispedia biedt de WOZ-waarde check volledig gratis aan. Het doel is om onze bezoekers te helpen bij het maken van keuzes rondom wonen. Het delen van de juiste WOZ-waarde is hier onderdeel van.

Hoe weet ik of ik te veel belasting betaal?

Door jouw WOZ-waarde te controleren. Blijkt dat deze hoger uitvalt dan jouw werkelijke WOZ-waarde, dan betaal je onterecht te veel belasting. Over de WOZ-waarde betaal je namelijk een percentage: het OZB-tarief.

(1% van €450.000 is natuurlijk niet gelijk aan 1% van €420.000)

Kunnen jullie de WOZ-waarde van alle woningen controleren?

Bij Huispedia kun je de WOZ-waarde van alle woningen in Nederland bekijken. Dit hoeft niet je eigen woning te zijn. Iedere bezoeker kan de WOZ-waarde van een willekeurige woning checken en vergelijken.

Is mijn woning minder waard als de WOZ-waarde wordt verlaagd?

Nee, de markt bepaalt of jouw woning meer of minder waard wordt. De marktwaarde van je woning is dus niet gelijk aan de WOZ-waarde. Door de veranderde woningmarkt loopt de WOZ-waarde vaak achter op de actuele woningwaarde.

Bekijk hier jouw actuele woningwaarde

Hoe ziet de bezwaarprocedure eruit?

Binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking dien je bezwaar te maken. De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Vervolgens doorloop je een wettelijk vastgestelde procedure. Deze is vaak binnen een paar maanden afgerond. De stappen van de bezwaarprocedure:

  1. Bezwaar indienen
    Voorbeeldbrief bezwaarschrift WOZ
  2. Uitspraak gemeente
    De gemeente heeft tot het eind van het jaar om uitspraak te doen. Reageert de gemeente niet op jouw bezwaarschrift? Dien dan dit meldformulier in.
  3. In beroep
    Mocht de gemeente je bezwaar (gedeeltelijk) afwijzen.

Volg jouw woning

Blijf altijd op de hoogte van jouw woningwaarde. Volg de ontwikkelingen en weet hoe de woning in de markt ligt.


Nog niet zeker over verkopen?

Ontdek alvast hoe jouw woning in de markt ligt. Zet jouw woning gratis en vrijblijvend open voor een bod.

Lees meer

Wat is mijn huis waard?

Bekijk online gratis jouw woningwaarde en weet direct voor hoeveel jouw huis nu wordt verkocht.

Check nu