• Pers
  • Gezamenlijk achter een biedlogboek door onafhankelijke derde partij

Gezamenlijk achter een biedlogboek door onafhankelijke derde partij.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 17 feb. 2022 2 min. lezen

Gisteren is het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ ondertekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken, VEH en de makelaarsorganisatie. Het koopproces van een woning moet duidelijker en transparanter. Het ondertekenen van het verbeterplan is een stap om consumenten weer het vertrouwen in het koopproces terug te geven.

Een belangrijk onderdeel is het online transparant bieden, waarbij een onafhankelijke derde partij het gewenste biedlogboek zal opmaken en controleren. Makelaars bieden straks kopers en verkopers met een digitaal logboek inzicht in het verloop van het biedingsproces. Daarbij onderzoekt minister De Jonge of een dergelijk logboek branchebreed wordt verplicht.

Het verbeterplan voorziet daarnaast in een aanscherping van de gedragscodes van makelaars. Ook voeren de makelaarsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro algeheel tuchtrecht in.

Een stap in de goede richting

“De koop van een huis is een grote, financiële verplichting voor veel mensen”, zegt De Jonge. De regels daaromtrent moeten voor iedereen duidelijk zijn, zodat er geen ruimte is voor niet-integer handelen. De koper of verkoper van een huis moet kunnen vertrouwen op een eerlijk en transparant koopproces.”

Maxim Bours, mede-oprichter en CEO van Huispedia ziet het als een stap in de goede richting: “Wij zijn blij dat er stappen worden gezet voor betere informatievoorziening en transparantie in het biedproces. In de praktijk zien we nu al terug dat een gecontroleerd online biedproces met biedlogboek goed werkt. Het geeft de gewenste transparantie en duidelijkheid, terwijl de makelaar zelfs wordt ontlast. Daarnaast zien wij ook terug dat het verkoopresultaat er niet onder lijdt.

Bours kijkt verder naar de toekomst: ‘Het is een mooie stap, maar op dit moment is het nog vrijblijvend. Een branche brede wettelijke verplichting zal dit op termijn veranderen. Pas dan zijn we echt op de goede weg en krijgt de consument weer de regie en het vertrouwen terug. Dat is tenslotte degene om wie het draait.'

Bronnen:
Lees hier het Verbeterplan 'Vertrouwen in het koopproces'
Lees hier meer over online transparant bieden

Vragen?
Neem dan direct contact op via 'contact'.

Gezamenlijk achter een biedlogboek door onafhankelijke derde partij
Jimmy 18 sep. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten

Wil je op de hoogte blijven?