• Pers
  • Huispedia pakt door voor gezamenlijke standaard biedlogboek

Huispedia pakt door voor gezamenlijke standaard biedlogboek.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 27 sep. 2023 3 min. lezen

Sinds 1 januari 2023 is het biedlogboek ingevoerd om het biedproces inzichtelijk en transparanter te maken. Helaas zijn er op dit moment grote verschillen tussen de biedlogboeken. Hierdoor ervaren kopers nog onvoldoende dat het biedproces écht transparanter is. Huispedia maakt zich al langer hard voor één strenge, gezamenlijke standaard en neemt nu deel aan de vorming van zo’n standaard bij het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

Aanleiding voor het biedlogboek

Al jaren missen consumenten vertrouwen in proces bij het kopen van een huis. Daarom is in februari 2022 het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ ondertekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken, VEH en de makelaarsorganisaties. Een belangrijk onderdeel van dit verbeterplan was de invoering van een biedlogboek. Met dit digitale logboek hebben kopers en verkopers inzicht in het verloop van het biedingsproces. Zo kunnen beide partijen controleren of alles eerlijk is verlopen.

Huispedia biedt zo’n biedlogboek al aan sinds 2021. CEO Maxim Bours zei hierover eerder: “In de praktijk zien we terug dat een gecontroleerd online biedproces met biedlogboek goed werkt. Het geeft de gewenste transparantie en duidelijkheid, terwijl de makelaar zelfs wordt ontlast.”

Het ene biedlogboek is het andere niet

Sinds het begin van 2023 is het biedlogboek dus verplicht voor alle makelaars die lid zijn van een brancheorganisatie. Omdat er geen standaard voor het biedlogboek is, gebruikt iedere brancheorganisatie een ander logboek, met grote verschillen daartussen. Achteraf blijkt dat niet ieder biedlogboek het biedproces echt eerlijker en transparanter maakt, wat weer tot kritiek in het televisieprogramma Radar heeft geleid.

Om dit te voorkomen, heeft minister Hugo de Jonge het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gevraagd of het opstellen van een marktbrede norm haalbaar is. De NEN heeft daar positief op gereageerd, waardoor nu samen met marktpartijen een set van minimale eisen wordt ontwikkeld waaraan een biedlogboek moet voldoen. Huispedia neemt hieraan deel.

Voor het eind van 2023 informeert minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer over de voortgang op dit traject.

Waarom doet Huispedia mee?

Huispedia is opgericht om te strijden tegen gesjoemel en het achterhouden van informatie. Wij geloven dat iedereen toegang moet hebben tot dezelfde informatie op hetzelfde moment. Denk aan belangrijke inzichten tijdens het zoeken naar een huis. Zie bijvoorbeeld direct of de vraagprijs van een woning te hoog is met het prijsinzicht. Maar het gaat ook over een transparant biedproces door de invoering van een streng en onafhankelijk biedlogboek. Alleen zo wordt de Nederlandse woningmarkt écht eerlijk en transparant. En daar strijden wij hard voor.

Huispedia pakt door voor gezamenlijke standaard biedlogboek
Jimmy 23 okt. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten

Wil je op de hoogte blijven?