logo Huispedia
Huispedia Online bieden

Hoe werkt online bieden?

Bij online bieden via Huispedia bepaalt de verkopende partij (soms samen met de verkopende makelaar) of het een openbare of gesloten biedingsronde gaat worden. In het geval van een openbare biedingsronde bepaal je de ‘Bieden vanaf’ prijs. In het geval van een gesloten biedingsronde bepaal je de vraagprijs.

Vervolgens kies je een begin- en eindmoment voor de biedingsronde. Daarna kunnen alle geïnteresseerden een bod uitbrengen. In het geval van een openbare biedingsronde kan iedereen zelfs alle biedingen live volgen. In het geval van een gesloten biedingsronde worden pas na het sluitmoment de biedingen bekend bij de verkopende partij. Elke deelnemer ontvangt altijd aan het einde (uiterlijk na tekenen van de verkoopovereenkomst en verstrijken van de 3 dagen bedenktijd) het biedlogboek.

Mocht je willen bieden kan jij je registeren incl. verificatie. Vervolgens kun je het bod doen en aangeven welk(e) voorbehoud(en) je aan je bod verbindt – bijvoorbeeld over de opleverdatum, de financiering of een bouwkundige keuring. Zowel de prijs als de voorwaarden kun je voor de sluitingstermijn nog aanpassen.

Bod geaccepteerd: en dan?
Het is voor een verkoper niet verplicht om aan de hoogste bieder te verkopen. De verkoper bepaald (samen met de verkopende makelaar als die ondersteunt bij de verkoop) welk bod het best past bij de verkoopsituatie. Hierbij speelt het uiteindelijk geboden bedrag, maar ook de voorwaarden een belangrijke rol. Hiermee houdt de verkoper altijd de regie en kan bij openbaar en gesloten bieden gebruik maken van het recht van gunning. Als de biedingen toch tegenvallen of het hoogste bod niet het resultaat is wat hij voor ogen heeft, kan de woning weer worden ingetrokken of een nieuwe biedronde worden gestart.

Let op: Na het accepteren van het winnende bod zit ook de koper niet gelijk ‘vast’ aan een de woning. De koop is altijd pas definitief nadat koper en verkoper hun handtekening hebben gezet onder het officiële koopcontract – en daarna geldt nog de wettelijke bedenktijd van 3 dagen.

Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten