logo Huispedia
  • Blog
  • Prijzen stijgen en verkopen dalen, maar niet overal
Woningmarktcijfers

Prijzen stijgen en verkopen dalen, maar niet overal.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 2 apr. 2024 3 min. lezen

Ook in februari heeft de stijging van huizenprijzen doorgezet. De prijzen stegen met 1% vergeleken met januari. Het aantal verkochte huizen daalde voor de tweede maand op rij, al zijn er grote verschillen per woningtype en provincie. We leggen je uit hoe dit zit. Zo ben je net als de experts weer op de hoogte.

De stijgende huizenprijzen worden ook gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Prijzen stijgen, verkopen dalen

De gemiddelde koopsom was in februari €427.279. De huizenprijzen zijn sinds juni 2023 aan het stijgen. Het aantal verkochte huizen is wél aan het dalen. In februari werden er 13.810 huizen verkocht. Dat is 4,4% minder dan in januari.

Maar let op de Huispedia factcheck: vrijwel elk jaar is er een grote dip te zien in januari die doorloopt tot februari. De lichte daling van februari is daarom niet opvallend. Sterker nog, vergeleken met de maand februari een jaar eerder werden er in februari juist 16,5% meer huizen verkocht.

Grote verschillen per woningtype en locatie

Niet alleen in prijs, ook in het aantal verkopen zijn er grote verschillen tussen wat voor soort woning het is en waar de woning staat.

Zo werden in de maand januari vooral vrijstaande woningen, 2-onder-1-kappers en appartementen minder verkocht. In de maand februari was dat andersom: de daling van het aantal verkochte huizen was juist bij deze woningtypes het laagst.

Ga je per provincie kijken, dan zijn de verschillen nóg groter. Over het algemeen spreken we van een daling van het aantal verkochte woningen. Deze daling is het grootst in de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht. In de provincies Friesland, Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland werden in februari juist méér huizen verkocht.

Hoe bepaal je in de huidige markt wat je moet bieden?

Als je een huis wil gaan kopen, is het met stijgende huizenprijzen lastig om te bepalen wat een goed bod is. Zeker omdat er dus grote verschillen zijn tussen woningtypes en waar de woning staat. Tegelijkertijd worden er verkooptrucjes toegepast en word je verleid om onnodig een hoger bod te doen. Zo kan het dat ruim 60% van de kopers onnodig meer dan €10.000 te veel biedt.

Wij willen een einde maken aan dit soort louche praktijken. Daarom is er Huispedia Plus. Met unieke inzichten van élk huis dat je op het oog hebt, weet je zo precies wat een realistisch bod zou zijn.

Dus wil je weten hoeveel je moet bieden op een specifieke woning in de huidige markt? Lees hier meer over Huispedia Plus.

🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!

Prijzen stijgen en verkopen dalen, maar niet overal
Jimmy 3 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten