logo Huispedia
  • Blog
  • Studieschuld en hypotheek, hoe zit dat nu?
Actualiteiten

Studieschuld en hypotheek, hoe zit dat nu?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 14 mrt. 2024 3 min. lezen

Als je een huis wil gaan kopen en nog een studieschuld hebt kan je minder lenen. Sinds dit jaar zijn de regels wel veranderd. Hierdoor krijgen vooral oud-studenten die hebben afgelost de mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten. Maar hoe zit het nou precies, een hypotheek met een studieschuld? We gingen langs bij ING om alles op een rijtje te zetten.

Waarom een lagere hypotheek bij een studieschuld?

De hoogte van je hypotheek hangt onder andere af van hoeveel je te besteden hebt. Als je een studieschuld hebt, betaal je iedere maand een bedrag aan rente en aflossing. Je hebt hierdoor maandelijks minder te besteden en je houdt minder budget over om je hypotheek te betalen. Daarom is het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kan krijgen dus iets lager als je een studieschuld hebt.

Wat is er in 2024 veranderd?

Als je extra aflost op je studieschuld, ga je daarna iedere maand minder betalen aan rente en aflossing (let op: hiervoor moet je wel bij DUO om een nieuwe maandberekening vragen). Voorheen maakte dat alleen niet uit voor je hypotheek: er werd namelijk gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van je studieschuld. Niet naar wat je iedere maand daadwerkelijk betaalt dus.

Vanaf dit jaar is dat anders. Daarom geef je bij het aanvragen van je hypotheek nu aan hoe hoog het maandelijkse termijnbedrag is dat je aan studieschuld betaalt. Oftewel: het bedrag dat je iedere maand aan rente en aflossing betaalt. Omdat deze lager wordt als je extra hebt afgelost, heb je daar nu wél profijt van. Er wordt bij het termijnbedrag geen rekening gehouden met een aflosvrije periode of een verlaagd termijnbedrag. Hoe hoog jouw termijnbedrag is? Dat check je makkelijk en snel via Mijn DUO.

Houd vroeg rekening met je studieschuld

Om niet voor verrassingen te staan, is het belangrijk om al direct rekening met je studieschuld te houden. Ga je een hypotheek afsluiten, dan is het slim om al vroeg aan te geven dat je een studieschuld hebt. Sterker nog: het is zelfs wettelijk verplicht om een schuld van DUO door te geven. Maar dat is ook in je voordeel: zo weet je namelijk zeker dat je een hypotheek afsluit die je ook daadwerkelijk kan betalen.

Hoe weet je dan hoeveel je maximaal kan lenen met jouw studieschuld? Daar heeft ING de Opstarter voor bedacht: even bellen met een adviseur om samen te kijken naar de financiële mogelijkheden. Daarna kan je zelfverzekerd op huizenjacht gaan.

Benieuwd hoe dat werkt? Check het hier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.

Studieschuld en hypotheek, hoe zit dat nu?
Jimmy 18 mrt. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten