logo Huispedia
  • Blog
  • Huizenprijzen in januari 2023 verrassend gestegen
Woningmarktcijfers

Huizenprijzen in januari 2023 verrassend gestegen.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 22 feb. 2023 2 min. lezen

De huizenprijzen in Nederland zijn voor het eerst sinds juli weer iets gestegen. Ten opzichte van december 2022 zijn de huizenprijzen van bestaande koopwoningen met 1,5% gestegen. Daarmee komt de gemiddelde verkoopprijs van een woning in januari op €424.681 euro.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Opmerkelijke stijging

Bijna ieder jaar is er in januari een stijging van de huizenprijzen te zien. Toch is de stijging opmerkelijk, aangezien de laatste maanden de huizenprijzen juist aan het dalen zijn. Reden hiervoor is de gestegen hypotheekrente, waardoor de hypotheeklasten bij de aankoop van een woning fors hoger zijn geworden. Dat zorgt ervoor dat er minder woningzoekers zijn.

Inzicht in de veranderende woningmarkt

De woningmarkt is snel aan het veranderen. Waar een jaar geleden overbieden nog de norm was, gebeurt dat tegenwoordig steeds minder en wordt er vaker juist onder de vraagprijs geboden. Niet zo gek dus dat het als koper lastig is om te bepalen wat je moet bieden op een woning die je interessant vindt. Of wat het verwachte winnende bod zal zijn op jouw huis als je mogelijk wil verkopen.

Om je inzicht te geven in deze veranderende woningmarkt, is er het Huispedia Waarderapport met biedadvies. Voor elke woning in Nederland is er een Waarderapport met daarin alles over het bieden, gebaseerd op data en inzichten die normaal alleen makelaars hebben. Zo weet je makkelijk en snel wat een woning realistisch waard is en wat het verwachte winnende bod zal worden.

Benieuwd naar hoeveel je moet bieden op een specifieke woning in de huidige markt?

Als je een huis wil gaan kopen, is het met stijgende huizenprijzen lastig om te bepalen wat een goed bod is. Tegelijkertijd worden er verkooptrucjes toegepast en word je verleid om onnodig een hoger bod te doen. Zo kan het dat ruim 60% van de kopers onnodig meer dan €10.000 te veel biedt.

Wij willen een einde maken aan dit soort louche praktijken. Daarom is er Huispedia Plus. Met unieke inzichten van élk huis dat je op het oog hebt, weet je zo precies wat een realistisch bod zou zijn.

Dus wil je weten hoeveel je moet bieden op een specifieke woning in de huidige markt? Lees hier meer over Huispedia Plus.

🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!

Of meer lezen over de publicatie van het CBS en het Kadaster? Klik hier.

Huizenprijzen in januari 2023 verrassend gestegen
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten