logo Huispedia

Hoe bepaal ik de vraagprijs voor mijn woning?


Je weet het nu zeker: je gaat je huis verkopen. Maar hoe haal je het maximale uit de verkoop? Wij leggen uit hoe je tot een goede vraagprijs komt.

Hoe bepaal ik de vraagprijs?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 4 min. lezen

In het kort.

  • Om de vraagprijs te bepalen kijk je naar de woningwaarde en vergelijkbare verkochte woningen in de buurt.
  • Om tot een slimme prijsstrategie te komen heb je over het algemeen twee mogelijkheden.
  • Op Huispedia verkoop je gratis je huis. Met of zonder makelaar.

Wat wil je aan de verkoop overhouden? 

Voor je op onderzoek uitgaat is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt. Wat heb je destijds zelf betaald? Heb je in de loop der jaren flink verbouwd? Kijk goed naar je eigen situatie en jouw wensen en behoeftes. In andere woorden: wat wil je overhouden na de verkoop? Door onderzoek te doen kan je checken of dit bedrag realistisch is. Maar waar begin je met je onderzoek?  

Wat is mijn huis waard? 

Je onderzoek begint bij je woningwaarde. De reden dat we dit als startpunt nemen is omdat je dit online, gratis en vrijblijvend kan berekenen. Zo’n berekening kan je op verschillende platformen doen. Bij de Huispedia Woningwaarde berekenen we de waarde van je huis op basis van actuele huizenprijzen. Daarnaast is de berekening gebaseerd op recent verkochte soortgelijke woningen. Dit geeft een eerste beeld voor hoeveel jouw huis nu wordt verkocht.  

Wat zijn de verkooprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt? 

Het woningtype, de woningkenmerken en de locatie bepalen voor een groot deel de woningwaarde. Het is daarom slim om op zoek te gaan naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Maar wat zijn vergelijkbare woningen eigenlijk? Dat zijn huizen in de buurt van hetzelfde woningtype met een vergelijkbaar woonoppervlakte en woningkenmerken. 

De aankoopprijzen van dit soort woningen zijn online op te vragen. Als je dit eenmaal hebt verzameld vergelijk je die met de geschatte woningwaarde én het bedrag dat je hoopt te krijgen voor de woning. Helaas kan het opvragen van de prijzen van vergelijkbare woningen aardig wat tijd en geld kosten. Gelukkig is er het Huispedia Waarderapport, waarin je de laatste koopsommen van vergelijkbare woningen en de geschatte waarde van jouw woning in één handig overzicht hebt. 

Wil ik mijn huis laten taxeren?

Je kan ook overwegen om een taxatierapport aan te vragen. In dit rapport geeft een taxateur een schatting van de marktwaarde van je woning. De taxateur moet altijd neutraal en onafhankelijk zijn. Heb je een verkoopmakelaar ingeschakeld? Dan mag hij of zij de taxatie daarom niet uitvoeren.

Zodra je een geschikte taxateur hebt gevonden kan hij of zij aan de slag. De eerste stap is het verzamelen van informatie. Onderwerpen zoals de locatie, kadastrale gegevens, voorzieningen en vergelijkbare woningen komen allemaal terug bij deze stap.

Hierna volgt een inspectie. De taxateur kijkt met een kritische blik naar de binnen- en buitenkant van je woning. De woningwaarde wordt namelijk beïnvloed door de staat van onderhoud. Ook wordt er gekeken naar de indeling, de gebruikte materialen en duurzaamheid.

Je huis laten taxeren kost wel geld. Hoeveel precies verschilt per taxatie. Over het algemeen kan je rekening houden met een bedrag tussen de €300 en €1000.

Wat is een slimme prijsstrategie?

Als je weet wat je woning waard is kan je de vraagprijs gaan bepalen. Maar onthoud: jij bent uiteindelijk degene die bepaalt wat je voor je woning wil krijgen. Dit betekent dat je met jouw vraagprijs dus boven of onder de woningwaarde kan zitten.

Merk je dat je woning populair is? Dan kan je ervoor kiezen om je woning 'hoog in de markt’ te zetten. Je vraagprijs is dan hoger dan de woningwaarde. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de vraagprijs onder de woningwaarde te plaatsen, je zet dan je woning 'laag in de markt’. Dit kan een slimme manier zijn om een grotere groep woningzoekers aan te spreken. Dit kan weer leiden tot meer biedingen.

Hoe snel kan ik mijn huis verkopen?

Tijdens het vaststellen van je vraagprijs kijk je goed naar je persoonlijke situatie. Heb je alle tijd om je huis te verkopen? Of heb je haast? Als je niet gebonden bent aan een korte verkooptijd en dus geen haast hebt, kan je voor een wat hogere vraagprijs gaan. Vind je het belangrijk dat het huis zo snel mogelijk verkocht wordt? Dan kan je ervoor kiezen om je woning laag in de markt te zetten met een lagere vraagprijs.

Aan de slag

Je weet nu waar je naar moet kijken om tot een vraagprijs te komen. Heb je een makelaar? Dan kan die je helpen om de vraagprijs te bepalen. Verkoop je zelf je woning? Dan bepaal je zelf de vraagprijs met de punten die hierboven genoemd zijn. Maar of je nou wel of geen makelaar hebt: je huis kan je altijd gratis op Huispedia plaatsen.  

Start met zelf verkopen

 

Hoe bepaal ik de vraagprijs voor mijn woning?
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten