logo Huispedia

Welke vragen stel je bij een bezichtiging?


Een huis gevonden dat aan je woonwensen voldoet? Tijd voor een bezichtiging! Maar hoe bereid je een bezichtiging goed voor? Wij geven een lijstje met de belangrijkste vragen.

Hoe bereid je een bezichtiging voor?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 30 mei 2024 6 min. lezen

In het kort.

  • Een bezichtiging bereid je goed voor door van tevoren te een vragenlijst te maken.
  • Sommige vragen stel je aan de verkoper. Toch is het ook belangrijk om zelf al een paar vragen te beantwoorden vóór je gaat bezichtigen.
  • Met Huispedia Plus ontvang je alle inzichten die je nodig hebt vóór en ná de bezichtiging.

Wat is een bezichtiging?

Ben je online een huis tegenkomen dat voldoet aan al je woonwensen? Dan wil je de woning natuurlijk in het echie zien. Leuk dat de makelaar een fotograaf met een groothoeklens heeft ingehuurd, maar is het wel zo mooi als lijkt op de foto’s? Er is maar één manier om erachter te komen: een bezichtiging plannen.  

Tijdens een bezichtiging loop je met een kritische blik door de woning en stel je vragen aan de verkoper. Dit kan de woningeigenaar zelf of de verkoopmakelaar zijn. Het is heel belangrijk dat je tijdens je bezichtiging goede vragen stelt. Je hebt namelijk als koper onderzoeksplicht. Klinkt heftig, maar wat is onderzoeksplicht precies? En welke vragen zijn belangrijk om te stellen? Wij leggen het je eerlijk uit. 

Wat is onderzoeksplicht?

Goed, je gaat dus een woning bezichtigen. Je hebt dan onderzoeksplicht, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent om goed onderzoek te doen naar de woning. Een bezichtiging gaat dus verder dan kijken of een huis in de smaak valt. Je checkt ook of er zichtbare gebreken zijn.  Dit zijn tekortkomingen die, je raadt het al, zichtbaar zijn: denk aan scheuren in de muur, verrotte raamkozijnen of lekkageplekken op het plafond. Jij bent dus verantwoordelijk om dit soort gebreken op te merken bij een bezichtiging.

Gelukkig heeft de verkopende partij ook een verplichting: mededelingsplicht. Dit betekent dat hij of zij verplicht is jou te informeren over gebreken waarvan de verkoper op de hoogte is. Maar houd er dus wel rekening mee dat een verkoper niet altijd op de hoogte is van alle tekortkomingen: een woningeigenaar weet misschien niet dat de vloerbalken langzaam aan het verrotten zijn. 

Je kan bij twijfel over de onderhoudsstaat altijd een bouwkundige keuring aanvragen. Dit is een rapport dat je meer vertelt over de bouwkundige staat van de woning. Hierdoor krijg je meer inzicht in de toekomstige onderhoudskosten. Een bouwkundige keuring kost geld, maar kan ook geld opleveren. Want komt bij de keuring naar voren dat de vloerbalken verrot zijn? Dan kan je dit meenemen bij je openingsbod en lager bieden. Let op: de ene bouwkundige keuring is de andere niet, dus check goed waar je rekening mee moet houden.  

Wat te vragen tijdens een bezichtiging?

Mooi, je weet nu wat onderzoeksplicht is. Maar als je nog nooit naar een bezichtiging bent geweest, hoe weet je dan wat je moet vragen tijdens de bezichtiging? En hoe voorkom je dat je belangrijke vragen vergeet? Geen zorgen, wij geven je een overzicht van zes vragen die je zeker wil stellen.

1. Hoe lang staat de woning al te koop?

Dit zegt iets over de populariteit van de woning. Krijg je te horen dat de woning al lang te koop staat? Dan is het goed je af te vragen waarom dat zo is. Misschien kan je wel overwegen om onder de vraagprijs te bieden.  

2. Waarom staat de woning te koop?

Het is fijn om de reden achter de verkoop te weten. Is de verkoper toe aan een groenere omgeving? Of waren er continu problemen met de buren? Dit maakt nogal een verschil. Je wil natuurlijk niet tegen dezelfde problemen aanlopen.

3. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Vraag of de verkoper al een nieuwe woning heeft gevonden én hoe snel hij of zij in de nieuwe woning kan. Dit geeft je een beeld of er enige haast is of niet.

4. Zijn er veel geïnteresseerden?

Deze vraag vertelt je net als de eerste vraag meer over de populariteit van een woning. Je kan bij deze vraag wel wat verder gaan door te vragen of mensen al geboden hebben. Weet wel: de makelaar mag je officieel niks vertellen over de hoogte van een bod. Als de makelaar hier dus toch antwoord op geeft, weet je meteen hoe eerlijk de makelaar is.  

5. Wat is het (voorlopige of definitieve) energielabel van de woning?

Een energielabel vertelt je meer over hoeveel energie een woning gemiddeld verbruikt . Dit kan helpen om je toekomstige maandlasten te bepalen. Vraag niet alleen wat het energielabel is, maar ook of het een voorlopig of definitief label is. Dit bepaalt namelijk hoe betrouwbaar het label is.

6. Wat heeft de verkoper allemaal verbouwd?

Is de woning (recent) verbouwd? Dan kan de verkoper dit meenemen in de vraagprijs. Wel zo slim om hier vooraf naar te vragen, dan kan je kan daar rekening mee houden bij het bieden.  

Hoe haal ik alles uit een bezichtiging?

Tijdens een bezichtiging wil je dus zoveel mogelijk te weten te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niks vergeet? Door een overzicht te maken weet je precies welke onderwerpen aan bod moeten komen. Wel zo eerlijk als we je een handje helpen.

  • Vraag naar de woning in het algemeen. Hoe oud is de badkamer?

  • Vraag naar de veiligheid. Hoe zit het met asbest en brandveiligheid?

  • Vraag naar onderhoud. Wat is de staat van het schilderwerk?

  • Stel vragen over de tuin of het balkon. Wat is de zonligging?

  • Stel vragen over duurzaamheid. Hoe is het huis geïsoleerd?

  • Vraag naar de buurt. Wat voor soort buurt is het?

  • Vraag naar de verbouw mogelijkheden. Welke aanpassingen zijn op korte termijn nodig?

Welke vragen zijn nog meer belangrijk tijdens een bezichtiging?

Het is logisch dat je kritisch bent op de woning. Maar je mag ook kritisch zijn op de verkopende partij. Er worden nogal eens verkooptrucjes gebruikt, waar je natuurlijk niet in wil trappen. Daarom is het slim om ook vragen te stellen over de verkoop van de woning. Waar je dan aan moet denken? We geven je twee voorbeelden.

Stond de woning al eerder te koop?

Dit geeft een indicatie of de verkoper moeite heeft om een koper te vinden. Verkopers kiezen er soms voor om de woning van Funda te halen. Na een tijdje plaatsen ze de woning opnieuw online in de hoop een koper te vinden. Het lijkt dan net of het huis nét in de verkoop is gegaan, terwijl dit al veel eerder het geval was. Slim om te weten vóór je een bod plaatst, want dat geeft je onderhandelingsruimte.

Is de woning al eens in prijs verlaagd?

Dit geeft een beeld of de verkopende partij een realistische vraagprijs heeft en aan de vraagprijs vasthoudt. Sommige verkopers proberen mee te liften op de oude huizenprijzen. Dan kiezen ze ervoor om de woning hoog in de markt te zetten. Dit betekent dat de vraagprijs boven de realistische woningwaarde ligt. We zien dat verkopers steeds vaker hun woning opnieuw plaatsen met een verlaagde vraagprijs. Ook dit is slim om te weten vóór je een bod plaatst. Misschien kan de verkoper er namelijk nóg wel iets vanaf halen. 

Je voelt het misschien al een beetje, maar voor verkopers zijn dit niet de makkelijkste vragen. Een verkoopmakelaar kan eerlijk zijn, maar er worden dus ook vaak verkooptrucjes toegepast. Dus hoe zorg je dat ze jou niks wijs maken? Op Huispedia Plus krijg je allé inzichten nog vóór je gaat bezichtigen. Benieuwd hoe deze inzichten je helpen om succesvol een huis te kopen?

Check álle informatie die makelaars hebben
Welke vragen stel je bij een bezichtiging?
Gyan 30 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten