logo Huispedia
  • Blog
  • Wat heb je nou écht aan een makelaar?
Actualiteiten

Wat heb je nou écht aan een makelaar?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 15 aug. 2023 4 min. lezen

Als je een huis gaat kopen, kan je dat zelf doen of de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Er wordt vaak gezegd dat je er ‘zonder makelaar echt niet tussenkomt’ en dat je met een makelaar veel eerder nieuwe huizen vindt die nog niet eens online staan. Maar kloppen deze dingen wel? Of zijn het stiekem gewoon fabels? Tijd om vier prangende vragen te beantwoorden over het nut van een eerlijke makelaar.

Helpt een makelaar bij het bedenken wat voor woning je wil?

Het bedenken van jouw woonwensen begint natuurlijk bij jezelf. Maar het kan zeker helpen als iemand doorvraagt op jouw wensen. Misschien zoek je nu een starterswoning op drie hoog, maar zou je voor jouw budget ook wel een huis met een tuin kunnen kopen. En wie weet komt de lokale kennis van een makelaar wel van pas: het zou zomaar kunnen dat je met bepaalde woonwensen in een andere wijk (die je zelf nog helemaal niet kent) veel meer waar voor je geld krijgt. Een makelaar kan je daarin uitdagen en met goede suggesties komen.

Ben je met een makelaar veel eerder op de hoogte van aanbod?

Dat ligt eraan wat je veel eerder noemt. Via de systemen die makelaars gebruiken, krijgen makelaars het vaak direct te horen als er een nieuwe woning te koop staat bij een andere makelaar. Het kan in sommige gevallen tot maximaal een dag langer duren voordat deze woningen online zichtbaar zijn. Dat geeft ook makelaar Isabelle Band van kantoor Mooijekind Vleut aan in onze speciale podcast over de rol van de makelaar.

Toen de huizenmarkt een tijd geleden op de top zat en kopers over elkaar heen struikelden, kon een dag best als lang aanvoelen. Maar inmiddels is het weer rustiger op de woningmarkt en komt het niet zo snel voor dat je een dag later al te laat bent om een bezichtiging in te plannen.

Kan een makelaar je helpen objectief te blijven?

Zeker. Als je een huis voor het eerst ziet en meteen verliefd wordt, ben je snel geneigd om belangrijke kritiekpunten over het hoofd te zien. Het maakt je ineens niet meer uit dat de woning al bijna een jaar te koop staat en nog steeds niet is verkocht. En de tuin die inmiddels is veranderd in een jungle? Volgens jou is dat geen probleem en ziet die er met een dagje schoffelen weer prima uit.

Een makelaar kan je in zo’n geval helpen om met beide benen op de grond te blijven staan. Omdat het niet het huis van de makelaar wordt, kan die objectiever naar de woning kijken. De makelaar benoemt het als je te makkelijk over een probleem denkt en kan er zo voor zorgen dat jouw emoties niet de overhand hebben.

Neemt de verkopende partij jouw bod wel serieus als je geen makelaar hebt?

Als je een bod gaat uitbrengen is het veel belangrijker dat je een bod goed onderbouwt dan dat je het via jouw aankoopmakelaar uitbrengt. Laat dus weten hoe je op je bod bent gekomen, wat ervoor heeft gezorgd dat je precies op dit bedrag uitkomt. Geef bijvoorbeeld aan dat je onder de vraagprijs biedt omdat de realistische woningwaarde op Huispedia lager ligt of omdat je de komende jaren veel moet gaan verduurzamen door een laag energielabel. En zeg het ook als je al onderzoek gedaan hebt naar je budget, want dit geeft de verkopende partij zekerheid.

Maak de keuze voor een makelaar vanuit kennis, niet vanuit angst

Met deze inzichten weet je nu beter wat een makelaar voor je kan betekenen: wat je aan een makelaar hebt, maar ook welke fabels juist niet waar zijn. Het is belangrijk om je in de zoektocht naar jouw volgende huis niet gek te laten maken. Zorg dat je vanuit inzicht en kennis de keuze maakt en niet vanuit angst. Op zoek naar concrete voorbeelden van hoe een makelaar je kan helpen? Luister dan onze speciale podcast over de rol van de makelaar. En ben je er al over uit en wil je de hulp inschakelen van een makelaar? Wij brengen je gratis en direct in contact met een makelaar die het beste bij je past.

Wat heb je nou écht aan een makelaar?
Jimmy 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten