logo Huispedia
  • Blog
  • Waarom de WOZ-waarde minder zegt dan je denkt
Actualiteiten

Waarom de WOZ-waarde minder zegt dan je denkt.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 12 mei 2024 2 min. lezen

Recent waren de WOZ-waardes weer eens in het nieuws: die zijn vorig jaar in landelijke regio’s verder gestegen. Binnen de steden namen de WOZ-waarden minder hard toe en in Amsterdam zijn ze zelfs gedaald. Waar vorig jaar nog sprake was van een gemiddelde toename van 16%, stegen ze dit jaar met 3%. Maar wat heb je precies aan die WOZ-waarde? En waarom zegt het niet zoveel over de realistische woningwaarde? We leggen het je eerlijk uit.

Hoe wordt die WOZ-waarde eigenlijk berekend?

Even terug naar de basis: wat is de WOZ-waarde en waarom bestaat het? WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het een schatting van de waarde van jouw woning. De gemeente maakt deze schatting om belasting te kunnen heffen op jouw huis.

Hoe ze zo’n schatting maken? Voor de WOZ-waarde wordt gekeken naar de marktwaarde van alle woningen op 1 januari een jaar eerder. Voor de WOZ-waarde van 2024 wordt dus gekeken naar de waarde van de woning op 1 januari 2023. Dit betekent ook dat de WOZ-waarde eigenlijk altijd een jaar achterloopt en dus niks zegt over de waarde van jouw woning op dit moment. Zo kan het dat de huizenprijzen vorig jaar over het algemeen gedaald zijn en de WOZ-waarde toen alsnog is gestegen.

Wat als je de actuele waarde van je woning wil weten?

Als je wil weten hoe jouw woning écht in de markt ligt op dit moment, check je gratis en snel de Huispedia Woningwaarde. Oh, en op Huispedia vind je ook altijd jouw meest recente WOZ-waarde. Wel zo makkelijk.

Waarom de WOZ-waarde minder zegt dan je denkt
Jimmy 15 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten