logo Huispedia
  • Blog
  • De hypotheekrente lijkt te gaan dalen en dat komt hierdoor
Actualiteiten

De hypotheekrente lijkt te gaan dalen en dat komt hierdoor.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 12 dec. 2023 3 min. lezen

Jarenlang daalde de hypotheekrente langzaam, totdat de rentes in 2022 razendsnel stegen. Aan die stijging lijkt een einde te komen. Sterker nog, economen verwachten dat de rente juist weer licht gaat dalen de komende tijd. We leggen simpel uit hoe dat komt, zodat jij net als de experts weer op de hoogte bent. Wel zo eerlijk.

Waarom is de hypotheekrente belangrijk?

De hypotheekrente bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel jij mag lenen als je een huis gaat kopen. Dat komt zo: het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt leennormen vast. Eigenlijk zeggen ze daarmee: als je een inkomen van bedrag X hebt, dan mogen je maandelijkse hypotheeklasten maximaal bedrag Y zijn. Anders wordt het te moeilijk om iedere maand rond te komen. Banken houden zich aan deze leennormen.

Hoe veel je kan lenen hangt daarom grofweg af van twee dingen: je inkomen en je hypotheeklasten. Hoe meer je verdient, hoe meer je kan lenen. Dan de hypotheeklasten. Hoeveel je iedere maand aan hypotheek betaalt, is afhankelijk van de rente die je betaalt. Als de rente stijgt, worden de hypotheeklasten hoger en mag je in totaal minder lenen. Maar daalt de rente, dan kan je meer lenen en heb je dus meer budget voor jouw nieuwe stulpje.

De rente daalt om deze reden

Jarenlang daalde de hypotheekrente ieder jaar een stukje verder. Tot 2022. Toen ging de rente ineens razendsnel omhoog. Hoe komt dat?

Banken lenen geld en zetten geld weg bij de Europese Centrale Bank (ECB). De rente die ze daarvoor moeten betalen of krijgen wordt door de ECB bepaald. In 2022 verhoogde de ECB deze rente. Daardoor ging de hypotheekrente ook ineens omhoog. Banken moesten namelijk meer betalen voor het geld dat ze zelf lenen. En dat rekenen ze met een hogere hypotheekrente aan jou door als je jouw hypotheek gaat afsluiten.

De ECB heeft de rente de afgelopen jaren verhoogd om inflatie tegen te gaan. Nu de inflatie aan het dalen is, worden er geen renteverhogingen meer verwacht. Sterker nog, nu de inflatie steeds minder wordt, worden er zelfs renteverlagingen verwacht. En dat zorgt dan weer voor een lagere hypotheekrente, waardoor jij meer kan lenen.

Meer lenen is alleen nuttig als je weet hoeveel je moet bieden

Minder maandelijkse kosten en meer kunnen lenen. Klinkt als goed nieuws, toch? Zeker, maar toch heeft het ook een keerzijde. Als kopers meer kunnen lenen, betekent dit dat ze vaak meer kunnen bieden. Daar wordt gebruik van gemaakt: met stiekeme verkooptrucjes worden veel kopers verleid om meer te bieden. En dat doen kopers dan vaak ook, waardoor de huizenprijzen alleen maar verder stijgen. Heb je nét meer budget, vallen er alsnog veel minder woningen binnen je budget.

Dat kan en dat moet anders. Daarom is er Huispedia Plus. Daarmee krijg je de belangrijkste inzichten die normaal alleen makelaars hebben. Zo weet je direct of de vraagprijs redelijk is, of de prijs stiekem is aangepast en wat een realistisch bod zou zijn. En dat voor élke woning die je op het oog hebt.

Dus wil je zeker weten dat je niet onnodig te veel biedt? Lees hier meer over Huispedia Plus.

Op naar een eerlijke woningmarkt! 🚀

De hypotheekrente lijkt te gaan dalen en dat komt hierdoor
Jimmy 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten