logo Huispedia
  • Blog
  • Is het slim om in de zomer een huis te kopen?
Actualiteiten

Is het slim om in de zomer een huis te kopen?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 9 jul. 2023 4 min. lezen

Het is officieel zomer. De zon schijnt vaker, de bloemetjes staan in bloei en buiten ziet het er dan net wat gezelliger uit. Maar wat betekent dat voor het kopen van een huis? Zijn huizen juist duurder of goedkoper in de zomer? En is dit nou wel of niet een slim moment om een huis te kopen?

Zoals ieder seizoen heeft de zomer voor- en nadelen bij de aankoop van een huis. We zetten ze voor je op een rij. Zo kan je zelf goed de keuze maken of de zomer voor jou wel of niet een slim moment is om jouw huis te kopen.

Iedereen doet het net even wat rustiger aan

Omdat veel mensen in de zomer op vakantie gaan is het net wat rustiger in de zomer. Dat geldt ook voor de woningmarkt. Daarom staan er in de zomer minder huizen te koop en is het vaak stilte voor de storm van september. Tegelijkertijd zijn de verkopers van de huizen die te koop staan vaak flexibeler in het plannen van een bezichtiging. Door vrije dagen of minder drukte op werk kunnen ze meer tijd uittrekken voor een bezichtiging en hetzelfde geldt voor jou.

Minder drukte op de woningmarkt betekent ook dat er minder concurrentie van andere kopers is. Uit onze Huispedia data blijkt dat er in de zomer relatief minder huizen verkocht worden en dat het verkopen van een huis gemiddeld ook langer duurt. Hierdoor kun je langer de tijd nemen om goed onderzoek te doen. Waar het in drukke periodes belangrijk is om snel te kunnen handelen, kan je in de zomer net die extra bezichtiging doen. Ook heb je door minder concurrentie nog eens meer onderhandelingsruimte. Benieuwd hoe je vervolgens die onderhandelingsruimte slim uitspeelt? Check dan eens onze speciale podcast over 'onderhandelen' met dé onderhandelingsexpert van Nederland.

Ieder huis wordt in het zonnetje gezet

Als de dagen langer zijn en de zon vaker schijnt, staan de meeste huizen er net iets mooier bij. Omdat er veel licht is kun je de onderhoudsstaat van de woning beter inschatten. Kleine scheurtjes die je op een donkere dag in de winter misschien niet ziet, zijn nu beter zichtbaar. Bekijk je een woning met een tuin? Dan zie je vaak meteen of de tuin goed onderhouden is. Zijn planten en bomen gesnoeid of sta je tot je knieën in het gras?

Het is wel een goed idee om de woning die je op het oog hebt nog eens te bezoeken als het minder mooi weer is. Zo weet je direct of je je ook thuis voelt in het huis en in de buurt als het pijpenstelen regent. Want zeg nou zelf: hoe vaak is het zulk prachtig weer?

Een fijn moment om te verhuizen en te klussen

Als de koop doorgaat is dat natuurlijk altijd een fijn moment. Maar wat het nog fijner maakt, is dat het makkelijker is om te verhuizen. Het is minder druk op de weg en je kunt makkelijker met kinderen verhuizen vanwege de zomervakantie. Zo kan je ze meteen aan het werk zetten en raken ze betrokken bij hun nieuwe thuis. Ook handig: als het warmer is kun je makkelijker de muren verven of schoffelen in de tuin. Blijkt dat klussen toch nog mee te vallen.

Conclusie: de zomer kan een perfect moment zijn om een huis te kopen

De zomer heeft net als ieder ander seizoen voor- en nadelen. Er wordt nog wel eens gedacht dat het geen goed idee is om in de zomer een huis te kopen, maar je hebt genoeg voordelen ontdekt die het tegendeel bewijzen.

Ook als je kijkt naar de huizenprijzen, kan dit juist een goed moment zijn. Omdat het verkopen van een huis langer duurt en er minder concurrentie is, kunnen verkopers eerder geneigd zijn mee te gaan in jouw bod. Wel is het dan belangrijk dat je een realistisch bod doet.

Ben je van plan om te gaan bezichtigen of bieden in de zomer?

Het is dan belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Om je daarbij te helpen is er Huispedia Plus met unieke inzichten die normaal alleen makelaars hebben. Zo weet je ook in de zomerperiode precies hoeveel je moet bieden op de woning die jij op het oog hebt.

🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!

Is het slim om in de zomer een huis te kopen?
Jimmy 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten