logo Huispedia
  • Blog
  • Waarom wordt bieden onder voorbehoud steeds belangrijker?
Actualiteiten

Waarom wordt bieden onder voorbehoud steeds belangrijker?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 25 sep. 2023 3 min. lezen

Als je een bod uitbrengt op een huis, kan je bieden onder voorbehoud. Daarmee bescherm je jezelf tegen vervelende verrassingen. Nu het woningtekort groeit en de concurrentie bij het bieden op een huis toeneemt, bieden steeds meer kopers zónder voorbehoud. Maar let op: dit bod zonder voorbehoud brengt risico’s met zich mee. Waarom? We leggen hier simpel uit hoe dit werkt.

Groeiend tekort, meer druk voor kopers

Eerst even kijken naar de huidige feiten. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat er dit jaar 390.000 woningen te weinig zijn. Dit tekort zal verder oplopen tot 2028. Daarna zal het tekort pas iets zal afnemen. Slecht nieuws voor kopers. Voor kopers betekent een groter woningtekort de komende tijd meer concurrentie op de woningmarkt.

Als we iets van de oververhitte markt in de afgelopen jaren hebben geleerd, is dat veel kopers bereid zijn om extra risico’s te nemen. Waar een koper normaal gesproken een voorbehoud van een bouwkundige keuring opneemt, wordt dan ineens een bod uitgebracht zónder voorbehoud. Slim ten opzichte van alle concurrenten, maar is dat het risico wel waard?

Hoe werkt bieden met een voorbehoud ook alweer?

Als je een bod uitbrengt op een huis, kan je daarbij een voorbehoud doen. Bieden onder voorbehoud geeft kopers een stukje zekerheid. Hiermee kan je nog onder de koop uit als er vervelende verrassingen zijn. Zo kan bijvoorbeeld de financiering niet rondkomen. Of blijkt de woning toch verborgen gebreken te hebben. De meest gebruikte voorbehouden hebben we hier op een rijtje gezet.

Vaak wordt geadviseerd om te bieden onder voorbehoud, zoals de hypotheekexpert in onze speciale podcastaflevering over hypotheken uitlegt.

Wat er kan gebeuren als je zonder voorbehoud biedt? In het koopcontract staat vaak een boete vermeldt. Als je dus zonder voorbehoudt biedt en na het tekenen van het koopcontract (en de drie dagen bedenktijd) nog onder de koop uit wil, moet je een boete betalen. Vaak is deze ongeveer 10% van de afgesproken koopsom. Heb je dus zonder voorbehoud €300.000 geboden en wil je na de bedenktijd alsnog van de koop af? Dan moet je de verkoper uit eigen zak de €30.000 betalen. Echt? Ja écht. Met zo’n bedrag kan je een hoop andere leuke dingen doen…

Zonder voorbehoud bieden kan slim zijn, maar wees bewust van de risico’s

Met bieden zonder voorbehoud kan je jouw concurrentie te slim af zijn. Maar je kan dus ook met onverwachte kosten komt te zitten. Probeer daarom zelf van tevoren zo goed mogelijk onderzoek te doen. Met een hypotheekadviseur en/of een bouwkundig expert. In onze speciale podcastaflevering leggen we uit hoe jij kan voorkomen dat je een bouwval koopt. Zo weet je zeker dat je succesvol jouw huis kan gaan kopen.

Waarom wordt bieden onder voorbehoud steeds belangrijker?
Jimmy 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten