logo Huispedia

Hoe werkt online bieden op een huis?


Check nu de voordelen van online bieden. Hoe haal jij alles uit het biedproces? Wij leggen uit hoe jij je kansen tijdens het bieden optimaal benut.

Hoe werkt online bieden op een huis?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 30 mei 2024 4 min. lezen

In het kort.

  • Steeds vaker brengen mensen online een bod uit op een woning.
  • Bij online bieden zijn er twee vormen: openbaar en gesloten bieden. Welke vorm voor jou het meest gunstig is hangt af van meerdere factoren.
  • Met Huispedia’s biedadvies weet je precies hoeveel je online moet bieden.

Wat is online bieden?   

In Nederland bieden woningzoekers steeds vaker online op een woning. Klinkt allemaal heel nieuw maar het is eigenlijk heel simpel. Met online bieden geef je online aan wat je bod en jouw voorwaarden zijn. Verkopers ontvangen alle biedingen en voorwaarden overzichtelijk online op één plaats. Dit kan op de website van een makelaar maar ook op een woningplatform zoals Huispedia.  

Bij online bieden staan controle en inzicht centraal. De regels staan van tevoren vast en zijn voor iedereen hetzelfde. Alle kopers én de verkopers weten: dit is het startmoment, dit is het sluitmoment en dit zijn de voorwaarden om mee te doen met een biedronde. Dit moet het bieden op een huis voor iedereen eerlijker maken.

Welke vormen zijn er bij online bieden?    

 Er zijn twee soorten online bieden: openbaar en gesloten. Bij openbaar bieden heeft iedereen tijdens de biedronde de mogelijkheid om elk bod direct in te zien. Openbaar bieden wordt ook wel een open bieding genoemd. Het grote verschil met gesloten bieden is dat daarbij biedingen zijn afgeschermd tot moment van sluiten. Is de biedronde gesloten? Dan worden de biedingen pas inzichtelijk en weet je als bieder wat andere hebben geboden. 

Openbaar bieden geeft je als woningzoeker dus inzicht tijdens het biedproces. Toch zijn er ook voordelen als je als koper online een bod plaatst met gesloten bieden.  Bij beide vormen wordt namelijk automatisch een biedlogboek opgesteld.  Hoe werkt dat? 

Wat is een biedlogboek?   

 Of woningzoekers nou overbieden of onderbieden: in een biedlogboek worden alle biedingen automatisch vastgelegd. Zie het als een overzicht van alle ontvangen biedingen op een woning.  Vaak is naast de hoogte van het bod ook het tijdstip van ontvangst, voorwaarden en een eventuele persoonlijke boodschap te zien. De laatste twee zijn alleen te zien voor de verkopende partij. Bieders zien alleen het bod en bijbehorende tijdstip.    

Huispedia biedt al sinds 2021 het gebruik van het biedlogboek aan, maar sinds 1 januari 2023 is het gebruik van een biedlogboek verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij de brancheverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro. Dit geeft je als woningzoeker het recht om (achteraf) in te zien wat er allemaal is geboden. Wel zo eerlijk.   

Wat is het verschil tussen online bieden en ouderwets bieden?   

 Als woningzoeker wil je weten wat de biedspelregels zijn. Bij online bieden is dit van tevoren vastgesteld. Dit voorkomt verassingen tijdens het biedproces. Dit is direct een van de grootste voordelen: je hebt vooraf duidelijkheid. Hierdoor kun je vol vertrouwen een bod doen. Tijdens de biedronde plaats je makkelijk je bod met ontbindende voorwaarden. En elk bod is achteraf dus terug te vinden in het biedlogboek.  

Bij ouderwets bieden is dat anders. Voorheen had elke makelaar zijn eigen eisen en regels. Soms kwamen biedingen binnen op de mail en soms per post. Dit gaf makelaars ook direct veel invloed op het biedproces: zij konden namelijk zelf biedingen vergelijken zonder dat alles vastgelegd was op één centrale plek.  

 Waarom is het biedlogboek ingevoerd?   

 Op de huizenmarkt en vanuit de politiek werd gevraagd naar meer transparantie. Er kwamen vaker klachten over onduidelijkheid en steeds minder kopers hadden vertrouwen in het koopproces. De overheid greep in en deed een aanzet voor meer transparantie met het verbeterplan “Vertrouwen in het koopproces”. Een belangrijk punt dat hierin terugkomt: het online biedlogboek. Dit moet woningzoekers inzicht geven in het verloop van het biedproces. Het doel: meer transparantie tijdens de biedingsfase en iedereen op de woningmarkt een eerlijke kans.  

Wat moet ik online bieden?   

Je weet nu de voordelen van online bieden en de verschillen tussen openbaar en gesloten bieden. Ook is nu duidelijk waarom het biedlogboek bestaat. Maar het winnende bod bepalen blijft lastig. Benieuwd naar hoeveel je precies moet bieden? Lees meer over Huispedia’s biedadvies.  

Weet hoeveel ik online moet bieden

 

Hoe werkt online bieden op een huis?
Gyan 30 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten