logo Huispedia

Heb ik een makelaar nodig om een huis te kopen?


Een huis zoeken én kopen met een makelaar heeft voordelen. Maar hier betaal je natuurlijk wel voor. Dus wat doet een aankoopmakelaar voor je?

Heb ik een makelaar nodig om een huis te kopen?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 4 min. lezen

In het kort.

  • Een goede makelaar gebruikt zijn kennis en expertise om je te helpen met het kopen van een huis.
  • Makelaars kunnen op verschillende manieren kosten in rekening brengen.
  • Op Huispedia kan je gratis makelaars vergelijken om zo een makelaar te vinden die bij je past.

Wat is een aankoopmakelaar?

Een goede aankoopmakelaar is een expert in het kopen van huizen. Met ervaring en kennis helpt een makelaar je bij het vinden én het kopen van een woning. Een aankoopmakelaar kan sommige taken volledig op zich nemen, maar ook advies geven.

Je kan zelf bepalen hoe veel je uit handen geeft. Sommige woningzoekers kiezen ervoor om een makelaar te gebruiken tijdens alle stappen van het aankoopproces. Andere woningzoekers schakelen een makelaar in als ze hulp willen bij het bieden en onderhandelen.  Bij een volledige begeleiding vraagt de makelaar wat je woonwensen zijn om je vervolgens te helpen met het vinden van huizen die hierbij aansluiten. De aankoopmakelaar blijft dan aan je zij tot aan de sleuteloverdracht.

Logisch, maar wel belangrijk om te onthouden: hoe meer een makelaar voor je doet, hoe groter het kostenplaatje. Hoe zit dat precies?  

Wat kost een makelaar?

Veel makelaars staan te popelen om je te helpen met het kopen van een huis. Dit heeft natuurlijk óók te maken met de vergoeding die ze hiervoor vragen. Een makelaar deelt zijn kennis niet voor niks. Maar wat voor kosten hebben we het dan over? 

Wat is een makelaarscourtage?

Een makelaar vraagt een courtage, ook wel makelaarscourtage genoemd. Dit is vaak een percentage van de koopsom. De hoogte van het percentage verschilt per makelaar. De gemiddelde makelaarscourtage ligt tussen de 0,85 en 1,25%.

Rekenvoorbeeld:

Stel je koopt een huis voor €450.000 en je aankoopmakelaar hanteert een makelaarscourtage van 1%. Dan betaal je je makelaar dus €4.500 voor zijn diensten.

Makelaarskantoren met een vast tarief?

Soms hanteren makelaarskantoren een vast tarief dat vooraf besproken is. Makelaars bepalen zelf welke tarieven zij rekenen. Het is dus slim om dit bij meerdere makelaars te checken. Bij het vergelijken van makelaars kan je natuurlijk naast de makelaarstarieven ook de klantreviews vergelijken. Dit helpt je om een beeld te krijgen van de geleverde diensten. Is de makelaar eerlijk? En waren anderen tevreden met het werk van de makelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Je weet nu welke kosten een makelaar in rekening kan brengen. Maar wat doet de makelaar dan voor je?

Je las het net al: je bepaalt zelf hoe veel je uit handen geeft. Jij geeft dus aan hoe veel hulp je wil bij het kopen van een huis. Je verwachtingen deel je met de makelaar bij het kennismakingsgesprek. 

Ik wil volledige begeleiding

Je kan ervoor kiezen om alles uit handen te geven. De makelaar is dan betrokken bij het aankoopproces van A tot Z. De makelaar helpt je dan bij het vinden van huizen die aansluit bij je budget en woonwensen. Vervolgens maakt hij of zij afspraken voor bezichtigingen en helpt met bieden en onderhandelen. Tot slot is de makelaar bij de sleuteloverdracht.

Wat is een deelopdracht?

Kies je ervoor om sommige taken zelf te doen? Dan kan je aangeven dat je makelaar een deelopdracht krijgt. Dit betekent dat je aangeeft waar je hulp wil en wat je graag zelf doet. Veel mensen vinden bieden en onderhandelen best spannend. Begrijpelijk, aangezien het niet iets is wat je elke dag doet. We merken dat woningzoekers bij deze stap het fijn vinden om hulp te vragen aan een makelaar.

Een andere reden om een makelaar erbij te halen is om een neutrale blik te krijgen. Heb je een woning gevonden die voldoet aan al je woonwensen? Dan kan je door je enthousiasme sommige zaken vergeten.  Een makelaar kan je hierbij helpen door met een neutrale blik naar de situatie te kijken en je te adviseren. 

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Heb ik een aankoopmakelaar nodig? Een goede makelaar brengt dus kennis en expertise met zich mee. Maar wat betekent dit nou in de praktijk? Wij geven je een overzicht van alle voordelen.

  • Een makelaar houdt de woningmarkt continu in de gaten. Gaat jouw droomwoning in de verkoop? Dan zorgt je makelaar ervoor dat je snel kan schakelen en in contact komt met de verkoper.

  • Een makelaar handelt niet vanuit emotie. Ben je dolblij omdat je je droomhuis gevonden hebt? Dan kan je makelaar voorkomen dat je emoties de overhand nemen.

  • Een makelaar heeft veel ervaring met onderhandelen.

  • Een makelaar helpt met het bepalen van een goed bod.

Hoe vind ik een makelaar?

Je weet nu wat een makelaar doet, welke makelaarskosten je kan verwachten en wat de voordelen zijn. Maar hoe vind je een makelaar in jouw regio die bij je past? Simpel: door makelaars te vergelijken.  Op Huispedia kan dit gratis en makkelijk.

Start met makelaars vergelijken
Heb ik een makelaar nodig om een huis te kopen?
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten