logo Huispedia
  • Blog
  • Zo onderhandel je slim bij het kopen van een huis
Actualiteiten

Zo onderhandel je slim bij het kopen van een huis.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 7 aug. 2023 4 min. lezen

Stel je voor: je hebt het huis van je dromen gevonden en het is tijd om een bod uit te brengen. Maar als het eerste bod niet meteen wordt geaccepteerd, begint het onderhandelen. Hoe doe je dat als je daar helemaal geen ervaring mee hebt? Met deze tips van de onderhandelexpert van de Universiteit Leiden zorg je ervoor dat je slim kan onderhandelen in de huidige markt en jouw droomhuis voor de beste prijs krijgt.

Bereid je goed voor

Het klinkt misschien flauw, maar een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je van tevoren echt goed weet wat jij maximaal kan lenen en wat jouw droomhuis waard is. Vervolgens is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe de woning in de markt is gezet. Is de vraagprijs realistisch, te hoog of te laag? Uiteindelijk wil je ook weten hoeveel je zou moeten bieden om een kans te maken op deze woning. Met het Huispedia Waarderapport met biedadvies krijg je antwoord op deze vragen. Daarmee heb je voor élke woning in Nederland toegang tot unieke inzichten die normaal alleen makelaars hebben. Inclusief de verkoopprijzen van recent verkochte woningen in de buurt.

Schrijf je maximale bedrag op

Als je weet wat je maximaal wil betalen voor jouw droomhuis, is het slim om dit bedrag op te schrijven. Het klinkt misschien gek, maar als je dit doet ben je meer geneigd om je eraan te houden en niet tóch boven dat bedrag te bieden. Daarnaast is het natuurlijk een goede geheugensteun. Je zal niet de eerste zijn die toch over zijn eigen grenzen gaat door alle emoties. Onnodig overbieden als je ook kan onderbieden wil je natuurlijk voorkomen.

Onderbouw je openingsbod

Eigenlijk is je openingsbod het allerbelangrijkste bod. Het openingsbod bepaalt namelijk voor een groot deel waar je in je onderhandelingen gaat eindigen. Het is het eerste signaal dat je afgeeft aan de verkoper. Als je goed onderbouwt waarom je precies dit bod doet krijgt de verkoper het idee dat je serieus bent. Denk hierbij aan objectieve informatie zoals de vierkante meterprijzen van verkochte woningen in de buurt of eerdere verborgen prijsaanpassingen (altijd te vinden op het woningprofiel en alleen op Huispedia). Maar let op: zorg er wel voor dat je nog onderhandelingsruimte hebt en jouw bod kan verhogen. Oftewel, bied niet meteen het bedrag dat je maximaal kan besteden.

Als je verhoogt, geef dan een duidelijk signaal af

Het zou een hoop tijd schelen maar kans is klein dat je het huis koopt met jouw eerste bod. In de meeste gevallen moet je jouw bod nog gaan verhogen. Als je dit doet, zorg dan dat je daarmee een duidelijke boodschap afgeeft over wat écht jouw (opgeschreven) maximumbedrag is. Hoe doe je dat? Hieronder twee voorbeelden.

Voorbeeld 1:
Je biedt eerst een bedrag en verhoogt dat tijdens het onderhandelen drie keer met €5.000. In totaal is het bod dan met €15.000 verhoogd.

Voorbeeld 2
Je biedt eerst een bedrag en verhoogt dat de eerste keer met €8.000, dan met €5.000 en tot slot nog een keer met €2.000. In totaal is het bod dan ook met €15.000 verhoogd, maar als koper geef je wel aan dat je bij jouw limiet aankomt. De verkoper weet nu dat het einde in zicht is.

Onderhandel over meer dan alleen geld

Tuurlijk, de uiteindelijke verkoopprijs is de belangrijkste inzet als je aan het onderhandelen bent over een huis. Maar luister goed naar wat de verkoper zegt: misschien zijn er nog wel andere dingen belangrijk voor de verkoper. Bijvoorbeeld dat je pas later in het huis trekt of meubels overneemt waardoor de verkoper veel tijd en moeite bespaart. Dit kunnen dingen zijn waar je zelf vooraf helemaal niet over na had gedacht. Uiteindelijk kan onderhandelen over meer dan alleen geld er tóch voor zorgen dat je eruit komt met de verkopende partij.

Nog meer onderhandeltips?

Je hebt nu een beetje een beeld van hoe je kan onderhandelen bij het kopen van een woning. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer onderhandeltips. Benieuwd? Luister dan onze speciale podcast met daarin dé onderhandelexpert van de Universiteit Leiden.

Zo onderhandel je slim bij het kopen van een huis
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten