logo Huispedia

Hoe snel kan ik een huis kopen?


Hoe snel kan je een nieuwe woning kopen? Dat verschilt heel erg per situatie. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Hoe snel kan ik een huis kopen?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 30 mei 2024 5 min. lezen

In het kort.

  • Je hebt een duidelijk beeld nodig van je woonwensen om gericht te kunnen zoeken.
  • Als je alleen op Funda zoekt mis je om twee belangrijke redenen een hoop woningen.
  • Op Huispedia vind je naast woningen die nu te koop staan ook huizen die op termijn te koop staan.

Hoe snel kan je een woning vinden?

De gemiddelde zoektocht van woningzoekers is langer dan 12 maanden. Niet zo gek: een woning vinden die voldoet aan je woonwensen én binnen je budget valt kan soms knap lastig zijn. Want waar begin je? Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je belangrijk vindt: waar moet je nieuwe huis aan voldoen. Begin dus met het maken van je woonwensen checklist.

Vervolgens kan je je woonwensen gebruiken om slim te filteren in het woningaanbod van Nederland. Door op woningtypes, woonoppervlakte en het aantal slaapkamers te filteren kan je gericht zoeken. Heb je iets gevonden? Dan kan je door slim door je woonwensen checklist te gaan snel zien of een woning een bezichtiging waard is.  

Waar vind je veel woningaanbod?

Veel woningzoekers zoeken op Funda. Toch is het slim om ook het woningaanbod van andere woningsites te bekijken. Op Funda staan namelijk alleen huizen die verkocht worden door makelaars. Maar wil je niet gewoon alle huizen zien? Ook woningen die verkocht worden door de eigenaar?

Online kan je ook zien welke woningen binnenkort te koop staan. In andere woorden: huizen die op termijn te koop staan. Door dit goed in de gaten te houden sta je vóór in de rij, of klop je al aan voordat er een rij is.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Ga je opzoek naar een koopwoning? Dan heb je de keuze tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Beide opties hebben voor- en nadelen. Overweeg je om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan is het slim om op de hoogte te zijn van de nadelen. Want heb je de wens om snel in je nieuwe huis te wonen? Dan is nieuwbouw misschien niet de beste optie.

Bij nieuwbouw staan de prijzen vast. Overbieden kan dus niet. Bij veel nieuwbouwprojecten vindt namelijk een loting plaats. Dit betekent dat je dus verder geen invloed hebt op het biedproces en afhankelijk bent van geluk.

Een ander punt waar je rekening mee wil houden is tijd. Bij nieuwbouw duurt het wel even voor je de sleutels in ontvangst mag nemen. Je bent namelijk veel tijd kwijt aan het maken van beslissingen. Nieuwbouwwoningen worden vaak kaal opgeleverd. Je bent dus niet alleen bezig met welke keuken en vloer je mooi vindt, maar ook met hoeveel extra stopcontacten je wil en hoe hoog die moeten hangen.

Hoe kan een aankoopmakelaar je helpen?

Heb je alle tijd? Of heb je haast bij het vinden van een nieuwe woning? Als je een aankoopmakelaar hebt, is het slim om aan te geven hoe snel je een woning nodig hebt. Hij of zij kent de markt en houdt het woningaanbod continu in de gaten. Komt er een woning in de verkoop die aansluit bij je woonwensen? Dan zorgt je aankoopmakelaar ervoor dat je snel kan schakelen.

Maar hier geldt natuurlijk niet de regel: wie het eerst komt, het eerste maalt. Uiteindelijk bepaalt je bod of de woning van jou wordt. Ook hierin kan een makelaar van meerwaarde zijn. Een goede aankoopmakelaar heeft de nodige ervaring met bieden en onderhandelen.

Overbieden om meer kans te maken?

Heb je de wens om snel een nieuwe woning te kopen? Dan kan je dit meenemen bij het bepalen van je biedstrategie. Laat je financiële situatie het toe, en heb je een woning gevonden die voldoet aan als je woonwensen? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om over te bieden.

Toch wil je voorkomen dat je onnodig te veel betaalt. Zeker als onderbieden soms mogelijk is. Gelukkig zijn er meerdere manieren om biedadvies te krijgen zonder dat je daarvoor duizenden euro’s moet betalen aan een makelaar.

In welke regio’s vind je sneller een huis?

Heb je de voorkeur om in de randstad te wonen? Dan ben je niet de enige. De vraag naar woningen is enorm, en het aanbod beperkt. Erg lastig dus als je de wens hebt om snel een woning te kopen.

Ben je opgegroeid in de randstad? Of huur je er nu een woning en bevalt het leven in de stad? Dan is het begrijpelijk dat je opzoek gaat naar een koopwoning in de randstad. Maar toch kan het slim zijn om verder te kijken naar regio’s die grenzen aan de randstad. Tegenwoordig zijn ook dit soort regio’s heel populair onder de woningzoeker. Toch liggen de gemiddelde huizenprijzen hier vaak nog lager en is er meer aanbod. Dit kan je kansen zomaar vergroten.

Hoe krijg je de gunfactor van de verkoper?

Het kan nooit kwaad om een persoonlijke boodschap naar de verkoper te sturen. Dit is tijdens het bieden en het onderhandelen dé manier om voor de gunfactor te gaan. Leg je persoonlijke situatie uit en vertel waarom jij de woning als nieuwe thuis ziet. Dit kan in de vorm van een motivatiebrief.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de biedingen niet te ver uit elkaar mogen liggen. Verkopers hebben vaak een verkoopmakelaar die zakelijk naar de ontvangen biedingen kijkt. Bied je €10.000 euro minder? Dan zullen veel verkopers toch voor de andere bieder gaan.

Ook is het slim om altijd duidelijk te maken dat je geen belegger bent. Verkopers geven in veel gevallen de voorkeur aan woningzoekers die ook echt in het huis gaan wonen.

Hoe zoek je slim?

Je weet nu waar je rekening mee moet houden. Je weet ook dat je online kan zien welke woningen op termijn te koop staan. En dat er websites zijn waar woningeigenaren zélf hun woning te koop zetten. Benieuwd naar het woningaanbod?

Start nu met slim zoeken
Hoe snel kan ik een huis kopen?
Gyan 30 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten