logo Huispedia
  • Blog
  • Waarom je bij het kopen van een huis óók naar de VvE moet kijken
Actualiteiten

Waarom je bij het kopen van een huis óók naar de VvE moet kijken.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 17 jan. 2024 3 min. lezen

Je denkt er bij het kopen van een huis niet direct aan, maar grote kans dat je er wel mee te maken krijgt: de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze week is de VvE veel in het nieuws. Een goed moment dus om het nog eens simpel voor je op een rijtje te zetten: wat is een VvE en waarom moet je hier goed op letten als je een huis gaat kopen?

Wat doet een VvE?

Het goed onderhouden van een gebouw is belangrijk om problemen te voorkomen. Je wil natuurlijk geen lekkage door een gat in het dak. Over het algemeen ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan je woning. Maar woon je in een appartement? Dan gaat het net iets anders.

Omdat er bij een appartement meerdere woningen in één gebouw zitten, is het belangrijk dat onderhoud aan dit gebouw samen wordt opgepakt. Hier is een VvE voor. Het gaat dan met name om onderhoud aan de gemeenschappelijke stukken van het gebouw, zoals de hal of het dak.

Vaak ben je als eigenaar van een appartement automatisch lid van de VvE. Je zit dan samen met de eigenaren van de andere appartementen in het gebouw samen in de VvE. Het kan per woning verschillen hoe groot de VvE is. Een VvE bestaat soms uit twee leden, maar kan ook een paar honderd leden tellen als het om een groot appartementencomplex gaat.

Iedere maand leggen alle leden geld in voor onderhoud. Dat komt op de rekening van de VvE te staan. Om de zoveel tijd komt de VvE bij elkaar om te bepalen wat er aan onderhoud moet worden gedaan. Dit onderhoud voor de gemeenschappelijke delen wordt dan betaald vanuit de VvE.  

Waar moet je op letten en waarom?

Als het onderhoud voor gemeenschappelijke delen vanuit de VvE wordt opgepakt, wil je natuurlijk dat dit goed wordt opgepakt. Daarom is het bij het kopen van een huis belangrijk om ook naar de VvE te kijken. Je wil natuurlijk niet dat er al jaren te weinig aan onderhoud is gedaan. Stel daarom vragen als: is de VvE actief? Is er een verzekering tegen schade? Wat valt er allemaal onder de verantwoordelijkheid van de VvE? Maar ook: wat is de maandelijkse bijdrage en staat er onderhoud gepland?

De verkopende partij moet dit soort vragen kunnen beantwoorden. Sterker nog: zij hebben een mededelingsplicht. Zo weet je zeker dat je goed op de hoogte bent van wat je gaat kopen. Het gaat in veel gevallen tenslotte om de grootste aankoop van je leven.

Wat te doen bij problemen met de VvE?

Je weet nu waarom de VvE belangrijk is en waar je goed op moet letten. Toch kan je, als je het huis eenmaal hebt gekocht, natuurlijk tegen problemen met de VvE aanlopen. Wat doe je in zo’n geval of bij andere problemen na de koop? Dat hoor je in onze speciale podcastaflevering met dé expert op het gebied van juridische hulp bij koopwoningen.

Waarom je bij het kopen van een huis óók naar de VvE moet kijken
Jimmy 3 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten